Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Πράσινο τιμόνι - Τα φετίχ των οικολόγων

Venturi Fetish



Μπορεί η Tesla να έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο ως η εταιρεία που τόλμησε να διαθέσει στην αγορά σπορ ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η μοναδική. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μια αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Μονακό, ονόματι Venturi, ζήλεψε τη δόξα της έστω και υπό κλίμακα. Το επίμαχο προϊόν λέγεται Fetish (Φετίχ), είναι διθέσιο, ανοιχτό και βεβαίως σπορ, προσφέροντας επιδόσεις σχεδόν... Ferrari, αφού χρειάζεται λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα για τα 0-100 χλμ./ώρα. Διαθέτει ηλεκτροκινητήρα 180 kW (255 ίππων) και μπαταρίες ιόντων λιθίου που δίνουν αυτονομία 250 χλμ.

Με βάση το ότι το κόστος επαναφόρτισης κατά τη νύχτα περιορίζεται (τιμές Γαλλίας) στο 1,83 ευρώ, προκύπτει χιλιομετρικό κόστος της τάξης των 1,36 λεπτών του ευρώ. Σημειώστε ότι η Venturi παρήγαγε μόνο 25 Fetish για πελάτες που τους ενδιαφέρει η αποκλειστικότητα και δεν μπήκε στη λογική της ευρύτερης κατανάλωσης όπως η Tesla με το Roadster. Εχετε πάντως υπόψη σας ότι μέχρι τον Ιανουάριο είχαν πουληθεί είκοσι Fetish και υπήρχαν διαθέσιμα άλλα πέντε. Για τους ενδιαφερόμενους, δίνουμε και την τιμή: 297.000 ευρώ. Και μάλιστα χωρίς το ΦΠΑ!...

Οικιακό υδρογόνο



Εναν νέο οικιακό σταθμό για τον ανεφοδιασμό με υδρογόνο των οχημάτων κυψελών καυσίμου (Fuel Cell Electric Vehicles - FCEV) παρουσίασε πρόσφατα η Honda. Ο σταθμός έχει περιορισμένες διαστάσεις (μπορεί να χωρέσει σε ένα κανονικό γκαράζ), λειτουργεί με φωτοβολταϊκά στοιχεία και μπορεί να παράγει μισό κιλό υδρογόνο την ημέρα με τη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης. Η ποσότητα αυτή αρκεί για τις αστικές μετακινήσεις ενός οχήματος FCEV. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα σύνδεσης με το οικιακό ηλεκτρικό δίκτυο, στην περίπτωση έλλειψης ηλιοφάνειας. Ο ανεφοδιασμός με υδρογόνο έχει προβλεφθεί να γίνεται κατά τη νύχτα, υπό χαμηλή πίεση, και διαρκεί οχτώ ώρες.

«Επαναφορτιζόμενο» Prius



Μια νέα έκδοση του γνωστού υβριδικού μοντέλου της, Prius, ετοιμάζει η Toyota. Πρόκειται για το Plug-In Hybrid (PHV) Prius, που θα μπορεί να φορτίζει τις μπαταρίες του με σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο και θα διαθέτει αυξημένες δυνατότητες κίνησης αποκλειστικά και μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα του, δηλαδή με μηδενικούς ρύπους. Ετσι, ενώ το υπάρχον μοντέλο μπορεί να κινηθεί «ηλεκτρικά» το πολύ για δύο χιλιόμετρα, το PHV θα μπορεί να κινηθεί για τουλάχιστον δέκα. Στο πλαίσιο του σχετικού τριετούς προγράμματος εξέλιξης του νέου μοντέλου, θα κυκλοφορήσουν στους ευρωπαϊκούς δρόμους 200 τέτοια αυτοκίνητα. Tα δύο πρώτα από αυτά έφτασαν ήδη στη Νορβηγία.

πηγη:kathimerini.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: