Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Η διατροφή των φοιτητών για αύξηση των επιδόσεων


Οι φοιτητές αποτελούν μία ιδιαίτερη πληθυσμιακή ομάδα, καθώς, ενώ έχουν υψηλές ανάγκες για ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λόγω αυξημένων πνευματικών αναγκών και έντονου άγχους, συνηθίζουν να μην τρέφονται σωστά. Δεν είναι λίγες φορές που μετά το τέλος των σπουδών οι φοιτητές επιστρέφουν με περισσότερα ή με λιγότερα κιλά και με διάφορα προβλήματα στην υγεία τους, άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο σημαντικά.

Θα πρέπει και οι ίδιοι οι φοιτητές να δώσουν λίγο προσοχή στη διατροφή τους, να αφιερώνουν λίγο χρόνο για μαγείρεμα, έτσι ώστε και τις ανάγκες τους να καλύπτουν και να αισθάνονται υγιείς και δυνατοί. Από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για τους φοιτητές είναι ο σίδηρος, το μαγνήσιο, αλλά και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με κυριότερο εκπρόσωπο το φυλλικό οξύ. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα, ενώ το φυλλικό οξύ βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Επιπλέον, οι φοιτητές θα πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά επαρκείς ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το καροτένιο και το σελήνιο, τα οποία θα τους βοηθήσουν να οχυρώσουν τον οργανισμό τους ενάντια στο οξειδωτικό στρες που προκύπτει από το άγχος. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η αύξηση της οστικής πυκνότητας συνεχίζεται και μετά την ενηλικίωση, συνεπώς οι φοιτητές έχουν αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο αλλά και βιταμίνη D, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Φυσικά πρέπει να τονίσουμε ότι η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή πνευματική λειτουργία, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο αλκοόλ, γιατί η υπερκατανάλωσή του μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών. Γενικά αυτά όλα μπορούν να καλυφθούν με μια ισορροπημένη διατροφή, που απλώς θα περιέχει ποικιλία τροφίμων κατάλληλα παρασκευασμένων. Ωστόσο, εκείνοι (οι φοιτητές) συχνά υιοθετούν ανθυγιεινές συνήθειες. Αμελούν το πρωινό τους γεύμα, καταναλώνουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες από fast-food, γλυκά και προπαρασκευασμένα φαγητά, υπερκαταναλώνουν αλκοόλ, παραλείπουν γεύματα. Ταυτόχρονα, κάνουν τακτικά και επαναλαμβανόμενα λανθασμένες απεγνωσμένες προσπάθειες αδυνατίσματος, που είναι επίσης αρκετά επιζήμιες για την υγεία τους -κι όχι μόνο.

Το βασικό λοιπόν είναι να τροποποιήσουν τις παλιές τους συνήθειες και να υιοθετήσουν νέες αφιερώνοντας λίγο χρόνο συνειδητά στη διατροφή τους και τις ανανεωμένες διατροφικές συνήθειες!

Μικρές διατροφικές συμβουλές για φοιτητές:

1. Αποφύγετε την καθημερινή και αλόγιστη χρήση γλυκών, τσιπς, παχυντικών και λιπαρών σνακ κ.τ.λ. και μην τσιμπολογάτε συνέχεια!
2. Υιοθετήστε τη συνήθεια ενός καλού πρωινού. Μην τρώτε συνεχώς έξω τα κρουασάν και τα άλλα διάφορα με τα trans λιπαρά!
3. Προσπαθήστε το βράδυ να τρώτε κάτι πιο ελαφρύ, όπως, σαλάτες, φρούτα, γιαούρτια χαμηλών λιπαρών, δημητριακά ολικής, τοστάκια με υλικά χαμηλών λιπαρών και ψωμιού ολικής άλεσης κ.λπ.)
4. Υιοθετήστε την Ελληνική Διατροφή, όπως ελαιόλαδο, φρούτα, και λαχανικά, ψάρια, όσπρια, ψωμί ολικής, άγριο μαύρο ρύζι. Ανακαλύψτε τον θαυμαστό κόσμο των γεύσεων της ελληνικής κουζίνας.
5. Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων, μην τρώτε καθημερινά κρέας και ζυμαρικά ή πατάτες!
6. Υποστηρίζουμε το κλασσικό φοιτητικό tost. Αρκεί να μην περιέχει αλλαντικά, ομελέτα, τηγανητές πατάτες, λουκάνικα ή μπιφτέκια. Η ντομάτα, το αγγούρι, το μαρούλι, η πιπεριά, το καλαμπόκι, το τυρί, η γαλοπούλα, το βραστό αυγό, ο τόνος, το κοτόπουλο ή τα μανιτάρια μπορούν κάλλιστα να αποτελούν συνδυαστικά τις πρώτες επιλογές σας! Λίγη κέτσαπ ή μουστάρδα είναι προτιμότερη από τη μαγιονέζα και τις διάφορες άλλες σος, ωστόσο καλύτερο θα ήταν να μην χρησιμοποιείτε τίποτα από αυτά.
7. Επίσης και στο κλασικό σουβλατζίδικο λέμε ΝΑΙ, αρκεί να επιλέξουμε τα λιγότερο λιπαρά, δηλαδή σουβλάκι με καλαμάκι κοτόπουλο ή χοιρινό καθαρισμένο από λίπος, σε πίτα αλάδωτη με ντομάτα και κρεμμύδι, όπως ήταν πάντα το παραδοσιακό ελληνικό σουβλάκι με πίτα. Αποφύγετε το γύρο που αποτελείται από σκουπίδια κρέατος 4ης & 5ης κατηγορίας καθώς και τις ετοιματζίδικες τηγανητές πατάτες που τηγανίζονται σε πολυκαιρισμένα και πολυχρησιμοποιημένα φθηνά λάδια αμφιβόλου ποιότητας.
8. Σε ό,τι αφορά τις πιτσαρίες, αρκεστείτε στα 2-3 κομματάκια, 1-2 φορές την εβδομάδα, και προτιμήστε πίτσα με πολλά λαχανικά, μανιτάρια, ελιές, τυρί προσούτο κ.λπ., και -αν είναι δυνατόν- λίγα ή καθόλου αλλαντικά. Φυσικά δεν πρέπει ποτέ να λείπει η σαλάτα.
9. Ακόμη, μια κρέπα με λαχανικά ή μια αραβική πίτα με γαλοπούλα-τυρί ή μια σαλάτα πικάντικη με κρουτόν ή ένας ντάκος, 1 κουλούρι με λίγο τυρί ή 1 τυρόπιτα σπιτική αποτελούν επίσης ικανοποιητικές επιλογές για λίγες φορές την εβδομάδα.
10. Από τα υπόλοιπα junk food (χάμπουργκερ, χοτ ντογκ, κλαμπ σάντουιτς κλπ) συνιστούνται τα πιο απλά είδη και σε πολύ μικρή ποσότητα.
11. Περιορίστε το σκληρό αλκοόλ και προτιμήστε το κόκκινο κρασί και την ευεργετική δράση της ρεζβερατρόλης που περιέχει.
12. Προτιμήστε χυμούς σόδες, μεταλλικά ή ξινά νερά και κάπου κάπου αναψυκτικά light.
13. Τέλος, περιορίστε την κατανάλωση καφέδων, δημιουργούν κυτταρίτιδα, προκαλούν εκνευρισμό στομαχικές διαταραχές, κλπ και δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό συστατικό’ Ο καφές σε νορμάλ ποσότητες, όμως, προσφέρει υπηρεσίες αντιοξείδωσης στον οργανισμό!

Γενικά, μια σωστή διατροφή δεν μας βοηθά απλώς να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος, αλλά μπορεί να ωφελήσει σημαντικά και την πνευματική μας διαύγεια και λειτουργία. Το τι τρώμε είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη νοητική μας απόδοση, καθώς η έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική κόπωση, σε αδυναμία συγκέντρωσης και σε ελλιπή μνήμη. Οι φοιτητές σίγουρα δυσκολεύονται να εφαρμόσουν μια ισορροπημένη διατροφή, ωστόσο ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, χωρίς καμία δυσκολία μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη διατροφή τους!




πηγη:zougla.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

Bookmark and Share


SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: