Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Έρχεται το τέλος της Marvel


O Steven Spielberg θεωρεί βέβαιο αυτό που σήμερα φαντάζει με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Για τον Spielberg «η αλλαγή στην κινηματογραφική βιομηχανία θα έρθει απότομα, μετά από την πλήρη εμπορική αποτυχία τριών ή τεσσάρων ταινιών με υπερήρωες στο παγκόσμιο box office»

Το 2013, ο Steven Spielberg και ο George Lucas δήλωναν δημοσίως σε κάποια ομιλία τους ότι «το Hollywood καλά θα κάνει να ετοιμάζεται για την κατάρρευση». Σύμφωνα με τους δύο μύθους της κινηματογραφικής βιομηχανίας, τα λεγόμενα «μεγάλα blocksbusters» όχι μόνο παραήταν «μεγάλα» (βλέπε: εξαιρετικά ακριβές παραγωγές) αλλά επιπλέον παράγονταν σε μεγάλους αριθμούς ενώ παράλληλα είναι υπερβολικά κοινότοπα, «πατώντας» σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Συνεχίζοντας την πρόβλεψή του, ο Spielberg είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το υπάρχον μοντέλο λειτουργίας της κινηματογραφικής βιομηχανίας σύντομα θα πάψει να υφίσταται, πολύ απλά γιατί δε θα μπορεί πλέον να συντηρήσει τον εαυτό του [...] Η αλλαγή θα έρθει απότομα, μετά από την πλήρη εμπορική αποτυχία τριών ή τεσσάρων αναλόγων ταινιών στο παγκόσμιο box office».
Δύο χρόνια μετά, πάντως, η «προφητεία» των Spielberg – Lucas εξακολουθεί να φαντάζει με σενάριο κακόγουστης ταινίας καταστροφής: Το sequel των Εκδικητών (Η εποχή του Ultron) απέδειξε ότι οι χάρτινοι ήρωες της Marvel εξακολουθούν να φέρνουν πολύ «χαρτί» στα ταμεία, ενώ το πρόσφατο Jurassic World εξελίχθηκε στην τρίτη πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών, πίσω από το «Avatar» και τον «Τιτανικό».

Έρχονται δύσκολοι καιροί για υπερήρωες...

Παρόλα αυτά -και με δεδομένο ότι η «μονομαχία» της DC Comics με την Marvel πρόκειται να οδηγήσει στην κυκλοφορία 27 (!) ταινιών με υπερήρωες μέχρι το 2020- ο Spielberg παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το ίδιο το μέλλον των blockbusters. Τόσο, ώστε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε με αφορμή την προώθηση της Γέφυρας τον Κατασκόπων, ο μεγάλος σκηνοθέτης έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι θεωρεί ότι οι ταινίες με υπερήρωες σύντομα θα έχουν την ίδια τύχη με τα western:
«Πριν από μερικά χρόνια παρακολουθήσαμε τον “θάνατο” του κινηματογραφικού είδους των western. Άποψή μου είναι ότι ανάλογο τέλος θα έχουν και οι ταινίες με υπερήρωες. Βέβαια, σήμερα οι ταινίες αυτές εξακολουθούν ν' αποτελούν ένα κινηματογραφικό είδος που ακμάζει. Η ιστορία, όμως, έχει δείξει ότι οι “μόδες” στην ποπ κουλτούρα έρχονται και παρέρχονται, κάνουν τον κύκλο τους. Το συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος, λοιπόν, δεν θα αργήσει να ξεπεραστεί από κάποιο άλλο, το οποίο θα ανακαλύψει κάποιος νέος σκηνοθέτης, προς τέρψη όλων μας».
Λες να έχει δίκιο ο Steven, τελικά; Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όταν η πρόβλεψη αυτή έρχεται από τον άνθρωπο που «εφηύρε» το ίδιο το κινηματογραφικό είδος του blockbuster με τα Σαγόνια του καρχαρία το 1975, αν μη τι άλλο αποκτά άλλο ενδιαφέρον και βαρύτητα. Για τα υπόλοιπα, «η συνέχεια επί της οθόνης»...

SHARE THIS

0 σχόλια: