Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου



«Xenia», «Μικρό Ψάρι» και «Νορβηγία» κυριάρχησαν στην 6η τελετή απονομής.


Σε μια από τις πιο μαζεμένες και ισορροπημένες τελετές των τελευταίων ετών, απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 30 Μαρτίου τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή του 2014. Ένας συμπαθέστατος παρουσιαστής στο πρόσωπο του οικοδεσπότη Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, ένα εξαιρετικό σκηνικό και μια εντυπωσιακή, αλλά μετρημένη σκηνοθεσία από τους Χρίστο Γεωργίου και Αλέξη Καρδαρά, συνέβαλαν σημαντικά σε μια βραδιά που κύλισε ομαλά, χωρίς απρόοπτα και κυρίως με ρυθμό.

 Μοναδική ίσως παραφωνία αποτελούσε η βασική ιδέα που διέτρεχε την τελετή: Εμπνευσμένη από την επέτειο των 120 χρόνων του παγκόσμιου σινεμά, η παρουσίαση ήταν πλημυρισμένη από εικόνες και μουσικές ξένων ταινιών, που όσο υπέροχες κι αν φάνταζαν στο φόντο του σκηνικού, έμοιαζαν μάλλον παράταιρες σε μια βραδιά αφιερωμένη στο ελληνικό σινεμά.

 Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για την παρουσία της Φανί Αρντάν, η οποία βραβεύτηκε για τη συνολική προσφορά της, όσο κι αν κατανοεί κανείς την απόφαση της Ακαδημίας να συνδέσει την παρουσία της στην Ελλάδα με την απονομή των βραβείων για λόγους δημοσιότητας. Πάντοτε εντυπωσιακή, ακόμα και η ίδια η γαλλίδα ντίβα μοιάζει να θέλησε να δικαιολογήσει εμμέσως την παρουσία της, αφιερώνοντας μέρος του ευχαριστήριου λόγου της σε μια παθιασμένη εκδήλωση αγάπης για την Ελλάδα.

Πέρα από αυτές τις μικρές παραφωνίες, οι συνολικές εντυπώσεις ήταν θετικότατες – με τα βραβεία να συνηγορούν στην αίσθηση αυτή, με μια μάλλον δίκαιη μοιρασιά. 
Το «Xenia» κυριάρχησε, κατακτώντας έξι βραβεία από τις συνολικά δεκαπέντε υποψηφιότητές του, ανάμεσα στα οποία εκείνα της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και B’ Ανδρικού Ρόλου για τον συγκινητικό Άγγελο Παπαδημήτριου. 
Η βράβευση του «Xenia» σηματοδότησε και την πιο καίρια δήλωση της βραδιάς, με τον σκηνοθέτη Πάνο Χ. Κούτρα και τον συν-σεναριογράφο του Παναγιώτη Ευαγγελίδη να αρνούνται να παραλάβουν τα βραβεία τους, λέγοντας πως θα τα δεχθούν μονάχα όταν περάσει ο νόμος της ιθαγένειας των παιδιών δεύτερης γενιάς μεταναστών στην Ελλάδα, μια δήλωση που το κοινό υποδέχθηκε με ενθουσιώδες χειροκρότημα.
Το αντίπαλο δέος του «Xenia», το «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, απέσπασε τέσσερα βραβεία, με πιο αναμενόμενο φυσικά εκείνο του Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον χαμαιλέοντα Βαγγέλη Μουρίκη, ενώ με τέσσερα βραβεία τιμήθηκε και η ευφάνταστη «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ, με την Ακαδημία να αγκαλιάζει αυτή την ακριβοθώρητη για τα δεδομένα της Ελλάδας ταινία φαντασίας.

Συνολικά, τόσο η τελετή όσο και το ουσιαστικό περιεχόμενό της μοιάζουν να βρέθηκαν φέτος ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη ισορροπία, συνδυάζοντας καλό γούστο, αίσθηση του μέτρου, λογική και ακριβοδίκαια επιβράβευση – μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά η εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι δεν είναι πάντα έτσι!

Αναλυτικά:

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
«Xenia» – Ελένη Κοσσυφίδου, Πάνος Χ. Κούτρας, Αλεξάνδρα Μπουσίου

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ
«Μία Οικογενειακή Υπόθεση» (Παραγωγοί: Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ)

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
«Bόλτα» (Στέλλα Κυριακοπούλου)

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Πάνος Χ. Κούτρας («Xenia»)

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Γιάννης Βεσλεμές («Νορβηγία»)

Βραβείο Σεναρίου
«Xenia» (Πάνος Χ. Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης)

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου
Βαγγέλης Μουρίκης («Το Μικρό Ψάρι»)

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου
Μαρία Καλλιμάνη («Στο Σπίτι»)

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου
Aγγελος Παπαδημητρίου («Xenia»)

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου
Βίκυ Παπαδοπούλου («Το Μικρό Ψάρι»)

Βραβείο Φωτογραφίας
«Για Πάντα» (Κωστής Γκίκας)

Βραβείο Μοντάζ
«Xenia» (Γιώργος Λαμπρινός)

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
«Το Μικρό Ψάρι» (Μπάμπης Παπαδόπουλος)

Βραβείο Σκηνογραφίας
«Νορβηγία» (Γιάννης Βεσλεμές)

Βραβείο Ενδυματολογίας
«Xenia» (Βασίλης Μπαρμπαρίγος)

Βραβείο Ηχου
«Το Μικρό Ψάρι» (Ντίνος Κίττου, Γουίλιαμ Εντ. Φρανκ και Κώστας Φυλακτίδης)

Βραβείο Μακιγιάζ
«Νορβηγία» (Δώρα Νάζου)

Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
«Νορβηγία» Ρούλης Αλαχούζος, Ιωνας Κατρακάζος, Φωκίωνας Ξένος, Deepgreensea

Bραβείο κοινού ΟΤΕ ΤV
«Από Ερωτα» του Θοδωρή Αθερίδη



Πηγή ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: