Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

5 ναι και 5 όχι ... για να προλάβετε τις ρυτίδες



Σε αντίθεση με τη χρονολογική γήρανση, που κάνει αισθητή την παρουσία της μετά τα 40 και είναι αναπόφευκτη, η πρόωρη γήρανση συνδέεται με τις ακτίνες UV, το στρες και το σύγχρονο lifestyle - γιʼ αυτό μπορεί να προληφθεί.

Οι δερματολόγοι υπολογίζουν τη γέννηση των πρώτων ρυτίδων στα 20, αλλά αυτές χρειάζονται ακόμα μια δεκαετία για να φτάσουν στην επιφάνεια του δέρματος. Γύρω στα 30 παρατηρούμε τα πρώτα σημάδια γήρανσης στην επιδερμίδα: λεπτές γραμμές και ρυτίδες έκφρασης, ανομοιόμορφο τόνο και απώλεια λάμψης. Τα σημάδια αυτά συνδέονται κυρίως με το φαινόμενο της εξωγενούς γήρανσης ή φωτογήρανσης . Σε αντίθεση με τη χρονολογική ή ενδογενή γήρανση, που κάνει αισθητή την παρουσία της μετά τα 40 και είναι αναπόφευκτη, η εξωγενής ή πρόωρη γήρανση συνδέεται κατά κύριο λόγο με την έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο, με την περιβαλλοντική ρύπανση, με το στρες και με το σύγχρονο lifestyle - γιʼ αυτό μπορεί να προληφθεί.

Λέμε....

Ναι στον δείκτη προστασίας. Αρκούν 20 λεπτά έκθεσης της απροστάτευτης επιδερμίδας στην υπεριώδη ακτινοβολία, ακόμα και τον χειμώνα, για να προκληθεί φθορά στα κύτταρά της. Είτε λοιπόν έχει λιακάδα είτε συννεφιά, φροντίζουμε ώστε η ενυδατική κρέμα και το φον ντε τεν που χρησιμοποιούμε να έχουν δείκτη προστασίας SPF 15.

Ναι στις κούρες ομορφιάς. Μια φορά την εβδομάδα αφιερώνουμε μισή ώρα στην επιδερμίδα μας. Αρχίζουμε με σχολαστικό καθαρισμό, συνεχίζουμε με ένα προϊόν απολέπισης και ολοκληρώνουμε με μια ενυδατική μάσκα.

Ναι στη ρετινόλη. Μολονότι στα 30 είναι νωρίς για συστηματική εφαρμογή προϊόντων με ρετινόλη (που είναι παράγωγο της βιταμίνης Α), μπορούμε να χρησιμοποιούμε μια τέτοια κρέμα κάποιες μέρες την εβδομάδα, κατά προτίμηση το βράδυ. Θα προστατέψει τις ίνες κολλαγόνου, θα βοηθήσει στο «σβήσιμο» των λεπτών γραμμών και θα επιταχύνει τη φυσική διαδικασία απολέπισης.

Ναι στα αντιοξειδωτικά. Αυτές οι θαυματουργές ουσίες που συναντάμε στις βιταμίνες (C, E και β-καροτίνη), στα μικροθρεπτικά συστατικά (συνένζυμο Q10, σελήνιο) και σε φυτικά συστατικά (πράσινο τσάι, φρούτα, λαχανικά) εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες (ασταθή μόρια οξυγόνου που οξειδώνουν τα κύτταρα). Οι ενυδατικές συνθέσεις που συνδυάζουν αντηλιακά φίλτρα και αντιοξειδωτικά αποτελούν την ισχυρότερη ασπίδα προστασίας από την εξωγενή ή πρόωρη γήρανση.

Ναι στην κρέμα ματιών. Στην εύθραυστη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια θα φανούν τα πρώτα σημάδια του χρόνου. Η καθημερινή χρήση μιας εξειδικευμένης κρέμας (όχι απαραίτητα αντιρυτιδικής) προλαμβάνει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των πρώτων ρυτίδων έκφρασης που σχηματίζονται σε αυτή την περιοχή.

Λέμε....

Οχι στην τεμπελιά. Ας το παραδεχτούμε: αρκετές φορές έχει τύχει να πάμε για ύπνο, χωρίς πρώτα να έχουμε κάνει σχολαστικό καθαρισμό και ντεμακιγιάζ. Αυτή όμως η αμέλεια κάνει την επιδερμίδα να ασφυκτιά κάτω από τους ρύπους και το μακιγιάζ, κλείνει τους πόρους της, εμποδίζει τη φυσική επανόρθωση και ανανέωση των κυττάρων της στη διάρκεια της νύχτας.

Οχι στις βαριές κρέμες. Μακάρι να μην ίσχυε. Ομως η ενδογενής γήρανση δεν προλαμβάνεται, είναι αναπόφευκτη. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιώντας μια ενισχυμένη αντιρυτιδική-συσφιγκτική σύνθεση από τα 30, δεν θα καταφέρουμε να εμποδίσουμε τα μελλοντικά σημάδια του χρόνου - απλώς θα επιβαρύνουμε ανώφελα την επιδερμίδα μας.

Οχι στο τσιγάρο. Για τους ειδικούς το κάπνισμα είναι η δεύτερη -μετά τον ήλιο- σοβαρότερη αιτία πρόωρης γήρανσης. Η νικοτίνη παράγει ελεύθερες ρίζες, συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, δυσκολεύει την οξυγόνωση των κυττάρων και μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να γίνεται θαμπή και τραχιά και να γερνά ταχύτερα.

Οχι στο στρες. Το καθημερινό άγχος ή οι χρόνιες καταστάσεις συναισθηματικού στρες εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, φθείρουν το DNA των κυττάρων και επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Η ένταση αποτυπώνεται μακροπρόθεσμα και στην επιδερμίδα, με τον σχηματισμό ρυτίδων στο μέτωπο (worry lines) και γύρω από τα μάτια.

Οχι στις υπερβολές. Η επιδερμίδα ταλαιπωρείται από τον υπερβάλλουσα χρήση ζεστού νερού και σαπουνιού (δύο φορές την ημέρα είναι υπεραρκετές), από τα επιθετικά προϊόντα απολέπισης, από τις λοσιόν με μεγάλη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα, αλλά και από τις βίαιες κινήσεις μας (για παράδειγμα, την τριβή με πετσέτα). Ολα αυτά ενδέχεται να ερεθίσουν την επιδερμίδα, να προκαλέσουν φλεγμονή, να την απογυμνώσουν από τον προστατευτικό της μανδύα, να την αφυδατώσουν, να την κάνουν περισσότερο ευάλωτη στις εξωτερικές επιθέσεις και σταδιακά να την οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση.





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: