Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Οι φλόγες του Μιζούρι πάγωσαν την ψυχή της Αμερικής



Την ώρα που ο εισαγγελέας ανακοίνωνε την απόφαση για μη παραπομπή σε δίκη του λευκού αστυνομικού που σκότωσε τον 18χρονο μαύρο, ένιωθε κανείς ότι είχε κοπεί η ανάσα της Αμερικής.


Από τα χείλη του εισαγγελέα βγήκαν οι λέξεις που άνοιξαν πληγές κατά μήκος των ΗΠΑ και οδήγησαν σε νέες νύχτες φωτιάς στο Φέργκιουσον.

Η απόφαση μοιάζει με λαβωματιά στην ψυχή της Αμερικής.

Της χώρας που προχώρησε τόσο, ώστε από τη σκλαβιά και τις σκληρές διακρίσεις, να στείλει στο Λευκό Οίκο έναν μαύρο πρόεδρο.

Και όμως να παρακολουθεί ότι ακόμα, το 2014, το φυλετικό ζήτημα δεν λέει να κλείσει. Παραμένει ανοιχτή πληγή...

Τα πάντα λες και είχαν προεξοφληθεί. Τη νύχτα της Δευτέρας, παρακολουθώντας σε απευθείας σύνδεση τις εξελίξεις, ένιωθες -ακόμα και από μακριά- ότι στην ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι.

Και οι εκρήξεις δεν άργησαν.

Ο εισαγγελέας ανακοινώνει την απόφαση και λίγη ώρα μετά, το Φέργκιουσον φλέγεται και οι ΗΠΑ παγώνουν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συνέστησε αυτοσυγκράτηση και εποικοδομητική αντίδραση. Οι συστάσεις του πέφτουν στο κενό, όπως διολισθαίνει και η δημοφιλία του.

Οι αφροαμερικανοί νιώθουν προδομένοι, όπως και εκατομμύρια ακόμα προοδευτικοί Αμερικανοί που πόνεσαν από τη νέα αυτή φυλετική χαραγματιά στο σώμα της γης της ελευθερίας, όπως θέλουν να αυτοαποκαλούνται...

Ουδείς γνωρίζει το πως θα κυλήσουν τα γεγονότα.

Η πληγή βάθυνε και δύσκολα μαζεύεται. Οι ΗΠΑ, και το βράδυ της Τρίτης, ήταν στο πόδι.

Η σφαίρα στον Μάικλ Μπράουν τους τάραξε, η δικαστική απόφαση του αγανάκτησε.

Police car in Ferguson

Στο Φέργκουσον ξέσπασαν για δεύτερη ημέρα βίαια επεισόδια με οργισμένους διαδηλωτές να βάζουν φωτιά σε κτίρια, αυτοκίνητα, ακόμα και σε μία εκκλησία.

Η αστυνομία απάντησε με χρήση δακρυγόνων, ενώ προχώρησε και σε συλλήψεις.

Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως στη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ορλεάνη, όπου διαδηλωτές κατέκλυσαν αυτοκινητόδρομους διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία και την άνιση μεταχείριση των πολιτών από τα όργανα της επιβολής του νόμου.

Εν τω μεταξύ, 2.200 μέλη της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί στο Φέργκιουσον.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν ειρηνικά και να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές σε ιδιοκτησίες.

Τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης στο Φέργκιουσον, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε καταστήματα και πυρπόλησαν πολλά οχήματα.


Έκκληση Ομπάμα


Για τη βελτίωση των φυλετικών σχέσεων και την αποφυγή εγκληματικών πράξεων έκανε έκκληση την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με αφορμή τις βίαιες διαδηλώσεις.

"Το να πυρπολούνται κτίρια, αυτοκίνητα, να καταστρέφονται περιουσίες και να θέτονται οι ζωές ανθρώπων σε κίνδυνο, είναι κάτι το καταστροφικό και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Πρόκειται για εγκληματικές πράξεις. Και οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε εγκληματικές πράξεις πρέπει να διώκονται", δήλωσε.

"Η απογοήτευση που έχουμε βιώσει δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο περιστατικό. Έχει βαθιές ρίζες σε πολλές κοινότητες έγχρωμων οι οποίες έχουν την αίσθηση ότι οι νόμοι μας δεν εφαρμόζονται πάντα με έναν αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο", πρόσθεσε.


Νεκρός νεαρός μέσα σε αυτοκίνητο


Νεκρός μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο βρέθηκε νεαρός πολύ κοντά στο δρόμο του Φέργκιουσον όπου πυροβολήθηκε θανάσιμα ο Μάικλ Μπράουν, χωρίς να έχει καταστεί προς το παρόν σαφές εάν ο θάνατος συνδέεται με την έκρηξη οργής που ακολούθησε την απαλλαγή του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον.

Ο άνδρας, γύρω στα 20, είχε δεχθεί πυροβολισμό και στη συνέχεια τον πυρπόλησαν, κατά πληροφορίες του δικτύου KTVI-TV.

Φωτογραφίες από το σημείο δείχνουν ένα λευκό αυτοκίνητο με σπασμένο το παράθυρο του οδηγού.

Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό, χαρακτηρίζουν το θάνατο ύποπτο και δεν έχουν δημοσιοποιήσει το όνομα του νεκρού.



Αμετανόητος ο Ουίλσον

Officer Darren Wilson in an exclusive interview with ABC News on 26 November 2014

Officer Darren Wilson in an exclusive interview with ABC News on 26 November 2014Ο Ντάρεν Ουίλσον, ο λευκός αστυνομικός που σκότωσε τον άοπλο νεαρό μαύρο Μάικλ Μπράουν τον Αύγουστο στο Φέργκιουσον, δήλωσε ότι δεν θα έκανε τίποτα διαφορετικό, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον φόνο του Μπράουν, ο Ουίλσον είπε στον Τζορτζ Στεφανόπουλος ότι δεν εκτέλεσε τον νεαρό μαύρο στις 9 Αυγούστου, αλλά ότι φοβήθηκε για τη ζωή του στη διάρκεια της αντιπαράθεσής του με τον πιο μεγαλόσωμο Μπράουν και ότι απλώς έκανε τη δουλειά του.

Ο αστυνομικός υπογράμμισε ότι λυπάται για την απώλεια της ζωής του νεαρού, όμως επεσήμανε ότι έχει καθαρή τη συνείδησή του σχετικά με τις ενέργειές του.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο Μπράουν έβαλε το χέρι του μέσα στο περιπολικό και προσπάθησε να του αρπάξει το όπλο.

Ο Ουίλσον περιέγραψε εξάλλου πως ο Μπράουν έτρεξε εναντίον του και ότι αισθάνθηκε ότι έπρεπε να τον πυροβολήσει.


Άγνωστη η τύχη του στο σώμα

Δεν έχει ληφθεί απόφαση για το μέλλον του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον στο αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον, δήλωσε ο Τζέιμς Νόουλς δήμαρχος του προαστίου του Σεντ Λούις, στο Μιζούρι.

Ο Ουίλσον έχει τεθεί σε αργία, αλλά συνεχίζει να πληρώνεται, από τις 9 Αυγούστου, οπότε σημειώθηκε το τραγικό συμβάν, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εσωτερικής έρευνας της αστυνομίας, σημείωσε ο Νόουλς.

Παράλληλα ο δήμαρχος του Φέργκιουσον κατήγγειλε ότι η Εθνοφρουρά δεν αναπτύχθηκε αρκετά γρήγορα στην πόλη, μετά τις ταραχές που ξέσπασαν.



Οικογένεια Μπράουν: Θα στραφούμε κατά της απόφασης

Anthony Crump

Anthony CrumpΟι δικηγόροι της οικογένειας του Μπράουν κατήγγειλαν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων.

"Μπορέσαμε να δούμε μέχρι ποιο σημείο αυτή η απόφαση είναι άδικη. Διαμαρτυρόμαστε δημοσίως και όσο πιο δυνατά μπορούμε για λογαριασμό του Μάικλ Μπράουν", δήλωσαν οι Μπέντζαμιν Κραμπ και Άντονι Γκρέι.

Επισήμαναν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων δεν ήταν δίκαιη εξαιτίας της σύγκρουσης συμφερόντων του εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση και επειδή η κατηγορούσα αρχή δεν μπόρεσε να υποβάλει ερωτήματα στον Ουίλσον.

"Θα στραφούμε κατά της απόφασης γιατί σε όλη την Αμερική, είτε είναι στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, την Καλιφόρνια, το Κλίβελαντ, νεαροί μαύροι σκοτώνονται από τους αστυνομικούς".

Οι δικηγόροι της οικογένειας δεν παρέλειψαν να καταδικάσουν τις βίαιες διαδηλώσεις.







ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: