Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Γεύσεις του Άθω στα πέρατα του κόσμου



Θα ταξιδέψουν στη Βηρυτό. Δεν θα διστάσουν να εκτεθούν στην κρίση του απαιτητικού κοινού τής κοσμοπολίτικης Νέας Υόρκης.
Θα θυμίσουν θερμά κλίματα στους κατοίκους της παγωμένης Αγίας Πετρούπολης και θα κάνουν τους Λονδρέζους και τους Ρωμαίους να νοσταλγήσουν τη θάλασσα και τους εκλεκτούς καρπούς της.

Ο λόγος για τα πιάτα μοναδικής γαστρονομικής ταυτότητας, που στο πέρασμα των γενεών εξακολουθούν να παρασκευάζονται αναλλοίωτα στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, τα οποία μέχρι τέλους 2014 ή το αργότερο στις αρχές του 2015 θα ταξιδέψουν (και) στις παραπάνω πόλεις, στο πλαίσιο της συνέχισης της προσπάθειας προβολής της κουζίνας της περιοχής, μέσω του προγράμματος Mount Athos Area Kouzina 2015.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο - σε διάρκεια- γαστρονομικό φεστιβάλ των Βαλκανίων, το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί στην προ του Άθω περιοχή από τις 15 Μαΐου μέχρι τις 15 Ιουνίου, με στόχο να δέσει τη γαστρονομία με τον τουρισμό, προσελκύοντας 'Ελληνες και ξένους επισκέπτες στη δυνατή αυτή 'πλευρά' της Χαλκιδικής, όπου ο περίφημος αριστοτελικός περίπατος και οι επιβλητικές μονές του Αγίου Όρους γειτνιάζουν με το εντυπωσιακό εύρημα της Διώρυγας του Ξέρξη.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από τη διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Προ του Άθω, Μαρία Πάππα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.

Πέντε συν ένα ειδικά "πακέτα"

Ο Λευτέρης Ελευθεριάδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας "Places & Flavors", η οποία έχει δημιουργήσει το εμπορικό σήμα "Culinary Experiences", γνωστοποίησε ότι για τη φετινή διοργάνωση έχουν ετοιμαστεί πέντε διαφορετικά τετραήμερα τουριστικά πακέτα. Υπό την προϋπόθεση ότι τα πακέτα αυτά θα υιοθετηθούν από ελληνικά και ιδίως ξένα τουριστικά πρακτορεία, θα προσκαλούν τους τουρίστες σε ένα ιδιαίτερο ταξίδι, που θα τους δίνει τη δυνατότητα για διάφορες δραστηριότητες στη διάρκεια της μέρας, αλλά στις 8 το βράδυ θα καταλήγει πάντα στο ίδιο σημείο: εκεί όπου πραγματοποιείται καθημερινά μία από τις 32 γαστρονομικές βραδιές τού Mount Athos Area Kouzina, το οποίο θα "τρέξει" φέτος σε συνεργασία με το Ελληνο-ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Όταν επιχειρήσεις, φορείς, παραγωγοί και νοικοκυρές δρουν εθελοντικά

Σύμφωνα με την κ. Πάππα, κάθε βράδυ στις οκτώ, η επικεφαλής της διοργάνωσης, σεφ Ντίνα Νικολάου και 18 τοπικοί σεφ, σε συνεργασία με πέντε Ευρωπαίους, θα αναδεικνύουν τη χρήση των τοπικών προϊόντων στη μαγειρική / ζαχαροπλαστική, με βάση τις επιρροές που αποτελούν τους πέντε άξονες της διοργάνωσης: αρχαιοελληνική κουζίνα, κουζίνα του αγιορείτικου κόλπου, μοναστηριακή κουζίνα, κουζίνα "των αλησμόνητων πατρίδων" -όπως τιτλοφορείται ο εν λόγω άξονας- και μεσογειακή κουζίνα.

Στη διοργάνωση λαμβάνουν μέρος 22 τοπικές επιχειρήσεις, τρεις επαγγελματικοί φορείς, 22 παραγωγοί και εννέα σύλλογοι. "Κανένας προϋπολογισμός δεν θα μπορούσε να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, αν δεν στηριζόταν στον εθελοντισμό" είπε η κα Πάπα.

Στις προηγούμενες διοργανώσεις συνολικά δείπνησαν με προϊόντα της περιοχής 455 Ευρωπαίοι εκπρόσωποι Τύπου και ήδη ξεκίνησαν τουριστικές ροές προς την περιοχή με αφορμή αυτές τις εκδηλώσεις. Σύντομα οι γεύσεις της περιοχής θα παρουσιαστούν στην Κωνσταντινούπολη και τις σκανδιναβικές χώρες και τον Φεβρουάριο σε Ρώμη, Μιλάνο και Τορίνο.

Οι νοικοκυρές των χωριών Αμμουλιανή, Αρναία, Στρατόνι, Ιερισσός, Μ.Παναγία, Νέα Ρόδα και Παλαιοχώρι έφτιαξαν -μεταξύ άλλων- για τη συνέντευξη Τύπου πίτα με κρίταμα, μελόπιτα, γαλατόπιτα, πίτα με τραχανά, σπανακοτυρόπιτα, κοτόπιτα, κολοκυθόπιτες, τρουφάκια μανταρινιού και ψαροκεφτέδες.



Πηγή ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: