Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Οι εκπομπές μαγειρικής… μάς παχαίνουν!



Προσέχετε το βάρος σας; Τότε ίσως θα πρέπει να αποφεύγετε τις τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής, συνιστούν Αμερικανοί επιστήμονες. Όπως διαπίστωσαν σε σχετική μελέτη, οι εκπομπές αυτές όχι μόνο μας προκαλούν να τσιμπολογήσουμε την ώρα που τις βλέπουμε, αλλά και να επιλέξουμε κάτι ιδιαίτερα παχυντικό.


Μάλιστα, αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και στις περιπτώσεις που η συνταγή που προτείνει ο σεφ ή ο παρουσιαστής είναι υγιεινή, ισορροπημένη και χαμηλής θερμιδικής αξίας, προσθέτουν. Το αντίθετο συμβαίνει όταν παρακολουθούμε ντοκιμαντέρ με περιεχόμενο από τη φύση.


Στο πλαίσιο της μελέτης, ψυχολόγοι από τα Κολέγια Hobart και William Smith, στη Νέα Υόρκη, χώρισαν 80 ενήλικες σε δύο ομάδες: οι μισοί παρακολούθησαν μία εκπομπή μαγειρικής και οι υπόλοιποι ένα ντοκιμαντέρ για τη φύση. Πριν από την έναρξη των εκπομπών, δόθηκαν σε όλους τρία μπολ, το ένα εκ των οποίων περιείχε γλυκίσματα με επικάλυψη σοκολάτας, το δεύτερο μπουκίτσες τυριού και το τρίτο ωμά καρότα. Όλα τα υλικά είχαν ζυγιστεί πριν από τις εκπομπές, ενώ ζυγίστηκαν και μετά, για να καταγράψουν οι ερευνητές πόσο είχαν φάει οι εθελοντές.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές παρακολούθησαν το πρόγραμμα μαγειρικής είχαν καταναλώσει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες γλυκισμάτων με σοκολάτα και τυριού απ' ό,τι όσοι είδαν το ντοκιμαντέρ. Επιπλέον, όσοι είδαν το ντοκιμαντέρ είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν φάει πολλά καρότα. Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Appetite», η παρακολούθηση τηλεοπτικών εκπομπών γενικώς έχει σχετισθεί με την πολυφαγία και την παχυσαρκία, αλλά έως τώρα δεν είχε εξετασθεί η τυχόν επίδραση των τηλεοπτικών εκπομπών μαγειρικής στις διατροφικές προτιμήσεις μας.


«Τα ευρήματά μας ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στην πρόληψη της παχυσαρκίας», σημειώνουν. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι μία ώρα τηλεόραση την ημέρα μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος ενός παιδιού κατά 6 κιλά μέσα σε έναν χρόνο, ιδίως επειδή τα παιδιά τείνουν να τσιμπολογούν ανθυγιεινά εδέσματα την ώρα που βλέπουν τηλεόραση. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ανάλογο κίνδυνο διατρέχουν και οι ενήλικες, ακόμα και αν παρακολουθούν τηλεοπτικές εκπομπές οι οποίες προωθούν την υγιεινή διατροφή.


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: