Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Τι σημαίνουν τα γράμματα & οι αριθμοί στα λάστιχα; Μέρος 1ο


ελαστικό και λάστιχο

Κάθε λάστιχο έχει επάνω του διάφορα στοιχεία που μας δίνουν πολλές – και χρήσιμες – πληροφορίες! Πως όμως τα διαβάζουμε και τι σημαίνουν;

Καθημερινά τα χρησιμοποιούμε. Μας μεταφέρουν από το ένα μέρος στο άλλο, και είναι η επαφή μας με το έδαφος. 

Όχι, δε μιλάω για τα παπούτσια στα πόδια μας, αλλά για τα… υποδήματα του αυτοκινήτου, της μοτοσικλέτας, του λεωφορείου… μιλάω για τα ελαστικά, τους τροχούς!! Επάνω τους, αν παρατηρήσουμε, έχουνε διάφορα νούμερα και γράμματα. Ξέρουμε όμως τι σημαίνουν όόόλα αυτά; 

Ας δούμε απλά και κατανοητά! 

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα για να μας βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση τους: τα ελαστικά μας επάνω γράφουν, ας πούμε:

185/65R14, TUBELESS, 3411, DOT, 140M. 

Όλα αυτά βρίσκονται σε όλα τα ελαστικά. Απλά ψάξτε το και θα τα βρείτε!! 

Ας αρχίσουμε από τα εύκολα: 185/65R14. 

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι είναι οι διαστάσεις των ελαστικών, φάρδος, ύψος προφίλ και μέγεθος ζάντας. Αλλά σε τι ακριβώς μετριέται το κάθε μέγεθος;; Ας δούμε!! 

ελαστικό και λάστιχο

Το 185 είναι το φάρδος πέλματος, πόσο δηλαδή πλάτος έχει τοελαστικό. Μετριέται σε χιλιοστόμετρα (mm) άρα στο παράδειγμα μας, το λάστιχο έχει φάρδος 185 χιλιοστά, ή 18,5 εκατοστά. 

Το 65 είναι το ύψος προφίλ, η απόσταση από τη ζάντα μέχρι την επιφάνεια του ελαστικού. Μετριέται σε (προσοχή εδώ!!) ποσοστό επί του φάρδους πέλματος! Δηλαδή το πάχος (να το πούμε) του λάστιχου είναι το 65% του φάρδους του! 

Στο παράδειγμα μας είναι το 65% των 185 χιλιοστών. Άρα, κάνοντας τις πράξεις, είναι περίπου 120 χιλιοστά, ή 12 εκατοστά! 

Τώρα, το R μας δείχνει τον τύπο του ελαστικού, κατασκευαστικά. Σημαίνει Radial και μας δείχνει ότι τα «σιδεράκια» μέσα στο ελαστικό έχουν ακτινωτή πλέξη. Δύσκολα θα βρείτε άλλου είδους πλέξη, σχεδόν παντού είναι έτσι!!! 

Τέλος, το 14 μας δείχνει το μέγεθος της ζάντας, τη διάμετρο της. Μετριέται σε ίντσες, όπως και το μέγεθος των οθονών και τηλεοράσεων!! Για να κάνουμε τη μετατροπή σε ευρωπαϊκές μονάδες, εκατοστά δηλαδή, φτάνει να ξέρουμε την αντιστοιχία: μία ίντσα ισούται με 2,54 εκατοστά! 

Πάνε τα εύκολα! Γενικά όταν γίνεται συζήτηση γύρω από τα λάστιχα, αυτές είναι οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται – εκτός του R!! 

λάστιχο αυτοκινήτου

Πάμε στα επόμενα, τα πιο… άγνωστα θα λέγαμε!! 

TUBELESS: Σημαίνει ότι το λάστιχο δεν έχει μέσα σαμπρέλα

Το επόμενο είναι σημαντικό: μας δείχνει την ημερομηνία παραγωγής του ελαστικού!! Είναι ένα τετραψήφιο κυκλωμένο νούμερο. Στο παράδειγμα μας, 3411. 

Τα δύο πρώτα ψηφία (34) μας δείχνουν την εβδομάδα παραγωγής. Ξεκινάνε από το 01 και φτάνουν μέχρι το 52 και δείχνουν την εβδομάδα του χρόνου που κατασκευάστηκαν. Άρα το ελαστικό μας κατασκευάστηκε την 34η εβδομάδα του χρόνου. Τώρα το 11, μας δείχνει τη χρονιά που κατασκευάστηκαν. Άρα στο παράδειγμα μας κατασκευάστηκαν το 2011!! 

Το DOT που βρίσκεται σε όλα τα ελαστικά, σημαίνει ότι το συγκεκριμένο ελαστικό, είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Συγκοινωνιών των… Η.Π.Α.!! 

Τέλος, το 140Μ βρίσκεται από πίνακες, οι οποίοι ίσως να υπάρχουν και στο βιβλίο οδηγιών του αυτοκινήτου σας! Το 140 δείχνει το μέγιστο βάρος που αντέχουν τα λάστιχα, και το Μ μας πληροφορεί για τη μέγιστη ταχύτητα που αντέχουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Είναι δηλαδή οι προδιαγραφές του ελαστικού!! 

Δείτε στο 2ο μέρος κάποιες επιπλέον πληροφορίες για το τι σημαίνουν τα γράμματα και οι αριθμοί στα ελαστικά κυρίως των επαγγελματικών οχημάτων.

Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: