Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Bloomberg: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει 1η σε παραγωγή χρυσού στην Ευρώπη»



Στη μεγαλύτερη χώρα – παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη θα μπορούσε να αναδειχθεί η Ελλάδα έως το 2016, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg, παραπέμποντας στην μεγάλη παραγωγή του πολύτιμου μετάλλου που αναμένεται τα επόμενα χρόνια από τα τέσσερα ορυχεία των Eldorado Gold Corp. (ELD) και Glory Resources Ltd. (GLY).


Όπως επισημαίνεται, αν και κατά το παρελθόν η χώρα εμφάνιζε μεγάλες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στις χορηγήσεις αδειών εξόρυξης, μετά την οικονομική κατάρρευση των τελευταίων ετών, οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί και επιταχυνθεί μέσω του fast track.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το άρθρο στο παράδειγμα της European Goldfields. Όπως αποκάλυψε στο Bloomberg ο επικεφαλής ανάπτυξης της εταιρείας, Steve Sharpe, για τρία συναπτά έτη η European Goldfields ανέμενε από την ελληνική κυβέρνηση την έκδοση άδειας εξόρυξης χρυσού, με αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο που επρόκειτο τελικά να εκδοθεί, η τιμή της μετοχής της εταιρείας υποχώρησε σημαντικά προσελκύοντας το ενδιαφέρον αγοραστών. «Σε καμία περίπτωση δεν θα γύρναγα πίσω στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Sharpe.

Καθυστερήσεις σαν κι αυτές, υπογραμμίζει το πρακτορείο, είναι πλέον πιο σπάνιες στην Ελλάδα μετά την ύφεση των τελευταίων ετών και την επιτακτική ανάγκη των κυβερνήσεων να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης. Η εξόρυξη χρυσού συγκεντρώνει momentum ειδικά μετά την έγκριση των λεγόμενων «fast track» έργων.

O πρόεδρος της Glory Resources, Jeremy Wrathall, σημειώνει πως υπάρχει ξεκάθαρη απόδειξη πως οι Έλληνες πολιτικοί έχουν συνειδητοποιήσει πως η ευνοϊκή στάση στο ζήτημα των εξορύξεων είναι η κατάλληλη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Πιστεύουμε πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας σημαντικός παραγωγός χρυσού. Είναι παράξενο πως η Ελλάδα είναι κυριολεκτικά ανεξερεύνητη λόγο της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε πριν από την κρίση. Οι σύγχρονες τεχνικές ερευνών δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα καθόλου», τονίζει ο Wrathall.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο εταιρειών, τα projects τους θα αυξήσουν κατά 425.000 ουγγιές την παραγωγή χρυσού έως το 2016, αξίας 757 εκατ. δολαρίων (με βάση την τιμή του χρυσού στις 5 Οκτωβρίου του 2012), έναντι συνολικής παραγωγής 16.000 ουγγιών που είχε καταγραφεί στην Ελλάδα το 2011 ξεπερνώντας σε τέσσερα χρόνια τη Φινλανδία η οποία παράγει 220.000 ουγγιές ετησίως.

Σύμφωνα με την Eldorado, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της ορυχεία στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές Χαλκιδικής καθώς και στο Πέραμα Έβρου, η παραγωγή της θα φτάσει περίπου τις 345.000 ουγγιές το 2016. Από τη μεριά της η Glory έχει στην ιδιοκτησία της ορυχείο στις Σάπες Ροδόπης με τη παραγωγή να εκτιμάται πως θα φτάσει τις 80.000 ουγγιές.

Όπως επισημαίνεται, η παραγωγή στην Ελλάδα το 2016 για την Eldorado θα αντιστοιχεί στο 21% της συνολικής με τα έσοδα να ξεπερνούν τα 500 εκατ. δολ. ετησίως με βάση τις προβλέψεις για διαμόρφωση της μέσης τιμής στα 1.500 δολ.

Η Eldorado έχει διπλασιάσει το εργατικό δυναμικό της στην Ελλάδα στους 800 από την εξαγορά της European Goldfields και σχεδιάζει να το αυξήσει στους 1.500 ενώ η Glory Resources θα απασχολεί 200 εργαζόμενους όταν θα τεθεί σε λειτουργία το ορυχείο της.

Παράλληλα, όσον αφορά στη φορολόγηση και την πληρωμή δικαιωμάτων η Eldorado αναφέρει πως ο φορολογικός συντελεστής θα ανέλθει σε 20% ενώ σχεδιάζει την καταβολή του 1% των εσόδων στις τοπικές αρχές για τα δικαιώματα παραχώρησης μέχρι να ορσιτεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό.

Η Glory προβλέπει πως θα πληρώσει περίπου 80 εκατ. δολ. σε φόρους και 22 εκατ. δολ. σε δικαιώματα κατά τη διάρκεια της εκτιμώμενης ζωής του έργου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου, που επικαλείται το πρακτορείο, η Ελλάδα ήταν για το 2010, ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο του περλίτη, που χρησιμοποιούνται στη μόνωση και ως υποκατάστατο του εδάφους για την κηπουρική. Το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο χρυσός είναι το μόνο μέταλλο για το οποίο μπορούν να εγκριθούν «fast track» επενδύσεις.


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: