Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Νόμπελ λογοτεχνίας στον Μο Γιαν


Main_mo_yan

Ο κινέζος συγγραφέας κέρδισε το φετινό περιώνυμο βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας. Στον κινέζο συγγραφέα Μο Γιαν απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας. Η επιτροπή κάνει λόγο στη σχετική ανακοίνωση για έναν συγγραφέα «που συνδυάζει το ρεαλισμό με τα λαϊκά παραμύθια, την ιστορία και το επίκαιρο».

O Μο Γιαν (ψευδώνυμο του Γκουάν Μοιέ) γεννήθηκε το 1955 στην επαρχία Σαντόνγκ της βορειοανατολικής Κίνας από μια φτωχή οικογένεια που μετά βίας μπόρεσε να μεγαλώσει τα τέσσερά της παιδιά. Το 1976 κατατάχτηκε εθελοντικά στο Λαϊκό Απελευθερωτικό στρατό, όπου και σπούδασε βιβλιοθηκάριος.
Το 1981 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα «Βροχή που πέφτει μια ανοιξιάτικη νύχτα». Ακολούθησε το βιβλίο του «Oι κόκκινοι αγροί» (1987) που άρχισε να του δημιουργεί προβλήματα με τη λογοκρισία και το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ζανγκ Γιμού. Το επόμενο μυθιστόρημά του «Oι μπαλάντες του σκόρδου» (1988) απαγορεύτηκε, γεγονός που οδήγησε τον Γιαν να παραιτηθεί από το στρατό. Προβλήματα με τη λογοκρισία αντιμετώπισε και με τα βιβλία του «Η δημοκρατία του κρασιού» (2001) και «Μεγάλα στήθη και φαρδιές περιφέρειες» (2003). Παρά τις προτάσεις που είχε από τη Δύση, ο Μο Γιαν δεν εγκατέλειψε ποτέ την Κίνα.
«Ο Μο Γιαν έχει δημιουργήσει ένα κόσμο που θυμίζει την πολυπλοκότητα των γραπτών του Γουίλιαμ Φόκνερ και του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, βρίσκοντας παράλληλα ένα σημείο εκκίνησης από την παλιά κινεζική λογοτεχνία και την προφορική παράδοση. Εκτός από τα μυθιστορήματά του, ο Μο Γιαν έχει δημοσιεύσει πολλά διηγήματα και δοκίμια για διάφορα θέματα και παρά την κοινωνική κριτική του, στην πατρίδα του θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους συγγραφείς» αναφέρει το σχετικό βιογραφικό σημείωμα της Σουηδικής Ακαδημίας.


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: