Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Πως οι μετεωρολόγοι κάνουν πρόβλεψη καιρού;



Αναρωτηθήκατε ποτέ πως οι μετεωρολόγοι κάνουν προβλέψεις για τον καιρό; Πως τα καταφέρνουν; Γιατί μερικές φορές πέφτουν έξω; Δείτε!

Η πρόβλεψη του καιρού είναι ένα φοβερά χρήσιμο "εργαλείο" - υπηρεσία, που καθορίζει σε πολλούς από εμάς το πως θα κινηθούμε τις επόμενες ημέρες. 

Όλο λοιπόν το παιχνίδι, παίζεται καθαρά στη φιλοσοφία του ότι... "η ιστορία, επαναλαμβάνεται!" 

Ας το κάνουμε πιο λιανό και κατανοητό. 

μετεωρολόγοιΟι μετεωρολόγοι είναι επιστήμονες που μελετάνε αποκλειστικά την ατμόσφαιρα, τα καιρικά φαινόμενα και γενικά τον καιρό. 

Παρόλο που εμείς βλέπουμε για παράδειγμα στην τηλεόραση έναν μετεωρολόγο να κάνει την πρόβλεψη καιρού, από πίσω κρύβεται ολόκληρη ομάδα τέτοιων επιστημόνων που δουλεύουν για το τελικό αποτέλεσμα που θα παρουσιάσει ο μετεωρολόγος αυτός! 

Οπότε τι κάνουν όλοι αυτοί για να προβλέψουν τον καιρό

Αρχικά χρησιμοποιούν την εμπειρία και τη γνώση τους σε κάποια τρέχοντα καιρικά σημάδια, όπως για παράδειγμα στην κίνηση του αέρα, στα σύννεφα της γύρω περιοχής, στην απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας, κλπ ώστε να ξεκινήσουν να βγάζουν διάφορα συμπεράσματα. 

Για να το κάνουν αυτό οι μετεωρολόγοι, χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία ή και μετεωρολογικούς σταθμούς σε διάφορα σημεία, ώστε να εποπτεύσουν την τρέχουσα κατάσταση του καιρού, σε όλα αυτά τα σημεία. 

Το εντυπωσιακό όμως της υπόθεσης, είναι ότι έχοντας όλα αυτά τα δεδομένα την τρέχουσα χρονική στιγμή, ανατρέχουν σε παρελθούσες παρόμοιες καταστάσεις και βλέπουν στο τέλος πως εξελίχθηκαν! Έτσι κάνουν πρόβλεψη καιρού

Δηλαδή με πιο απλά λόγια: 

1) καταγράφουν όλα τα ατμοσφαιρικά - καιρικά δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, 

2) βρίσκουν στο αρχείο τους άλλες παρόμοιες καταστάσεις που είχαν αυτά τα δεδομένα (στο παρελθόν), 

3) βλέπουν στο αρχείο τους πως εξελίχθηκαν αυτές οι παρελθοντικές καταστάσεις, μετά από κάποιες ημέρες, 

4) προβλέπουν ότι θα ακολουθήσουν παρόμοιες καταστάσεις και τώρα, με τα σημερινά δεδομένα, τις επόμενες ημέρες, σε συνδυασμό πάντα και με τις γνώσεις τους επάνω στη συμπεριφορά διαφόρων καιρικών φαινομένων! 

πρόβλεψη καιρούΚι έτσι μας κάνουν πρόβλεψη καιρούγια τις επόμενες μέρες, αφού είδαν πως εξελίχθηκε μια παρόμοια παρελθούσα κατάσταση με τα ίδια σχεδόν δεδομένα: άρα στα ίδια περίπου με του παρελθόντος θα εξελιχθεί και η παρούσα κατάσταση! 

Έτσι λοιπόν οι μετεωρολόγοι κάνουν πρόβλεψη του καιρού

Βέβαια επειδή πάντα στη φύση δεν είναι τίποτα απόλυτο, υπάρχει περίπτωση η σημερινή κατάσταση να μην εξελιχθεί ακριβώς το ίδιο με μια πιο παλιά, γι’ αυτό κιόλας μερικές φορές πέφτουν λίγο έως πολύ έξω στο τι καιρό θα κάνει. 

Μια μακρινή πρόβλεψη μπορεί να είναι ακόμα πιο άστοχη, μιας και μέρα με τη μέρα, σφάλμα επάνω στο σφάλμα, αυξάνεται όλο και περισσότερο η απόκλιση από το προβλεπόμενο αποτέλεσμα...

Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: