Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Λουίζα: Μια βασίλισσα στην κουζίνα σου

Λουίζα: Μια βασίλισσα στην κουζίνα σου

Ευωδιάζει... λεμόνι, ανεβάζει τη διάθεση, γλυκαίνει τις αισθήσεις, διώχνει τα περιττά κιλά, ενώ το όνομά της είναι... ανάλογο μιας βασίλισσας! Σίγουρα η γνωριμία σας μαζί της θα κρατήσει για πολύ!



Μπορεί να την αποκαλούμε κοινώς λεμονόχορτο, όμως η επιστημονική της ονομασία είναι Aloysia citriodora (δηλαδή Λουίζα η λεμονάτη) και είναι «γαλαζοαίματη»! Αν σε ενδιαφέρει η ιστορία της, κατάγεται από τη Ν. Αμερική και ήρθε στην Ευρώπη από τους Ισπανούς, οι οποίοι και την αφιέρωσαν στη βασίλισσα Μαρία-Λουίζα, σύζυγο του βασιλιά Καρόλου.
Λεμονάτη και υπέροχη
Το άρωμά της εντυπωσιάζει, το ίδιο και οι μοναδικές φαρμακευτικές της ιδιότητές. Όπως μας ενημερώνει η φαρμακοποιός κ. Γιάννα Περγαντά, «η λουίζα έχει τονωτική, αντισπασμωδική δράση και φαίνεται ότι ρίχνει τον πυρετό.
Προετοιμάζει τη θεραπεία πληγών ή μολύνσεων, καθαρίζει τον οργανισμό και σφίγγει τους ιστούς. Είναι κατάλληλη σε περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδας, πυρετού και νευρικών πόνων. Εξωτερικά χρησιμοποιείται για γαργάρες σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας, σε επιθέματα, σε κοψίματα και μώλωπες και για κομπρέσες στο μέτωπο σε περιπτώσεις ημικρανίας».
Tips ομορφιάς και ευ ζην!
* Το τρίψιμο δοντιών και ούλων με φύλλα λουίζας αρωματίζει την αναπνοή και ανακουφίζει από πόνους ουλίτιδας.
* Το έγχυμα λουίζας / μολόχας είναι μια έξοχη λοσιόν που αφαιρεί το γαλάκτωμα από το δέρμα και το αφήνει φρέσκο και λαμπερό (διατηρείται στο ψυγείο 2-3 μέρες).
* Ξέβγαλμα με ξίδι λουίζας κάνει τα μαλλιά λαμπερά, μεταξένια.
* Με μια χούφτα αποξηραμένη λουίζα στην μπανιέρα, θα νιώσετε χαλαροί και τονωμένοι!
* Το έγχυμά της διευκολύνει την πέψη.
Από τη βεράντα στην... κουζίνα σου!
Εύκολο φυτό, που σε ηλιόλουστο μέρος και με συχνό πότισμα γίνεται όμορφο δεντράκι με μοναδικό άρωμα!
Με τα φύλλα του, αποξηραμένα ή φρέσκα, μπορείς να αρωματίσεις τσάγια, αναψυκτικά, λικέρ, φρουτοποτά, λαδόξιδα, σαλάτες, φρουτοσαλάτες, γλυκά, μαρμελάδες, παγωτά, κέικ, πουλερικά, κρεατικά, ψαρικά!
Ιδέα
Αφέψημα για αδυνάτισμα!
Βάζουμε 4 κουταλιές φύλλα λουίζας σε ένα λίτρο βραστό νερό. Αφήνουμε 10', σουρώνουμε και πίνουμε ως 2 φλιτζάνια την ημέρα. Μπορούμε ακόμη να ετοιμάσουμε σε ίσα μέρη αφέψημα από λουίζα, τσουκνίδα και ταραξάκο. Όπως μας ενημερώνει η κ. Περγαντά, τα φυτικά αφεψήματα μπορεί να ενισχύσουν τη δίαιτα αδυνατίσματος, ενώ βελτιώνουν την ενυδάτωση του οργανισμού και διευκολύνουν το μεταβολισμό των κυττάρων.
Με μια προϋπόθεση όμως: δεν πρέπει να πίνουμε πάνω από δυο φλιτζάνια την ημέρα και φυσικά να μην προβαίνουνε σε αλχημείες, συνδυάζοντας διαφορετικά φυτά χωρίς να συμβουλευτούμε το γιατρό ή φαρμακοποιό μας. Ιδιαίτερη προσοχή, μάλιστα, χρειάζεται και από τα άτομα που ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Κομπρέσα για την ημικρανία!
Θρυμματίζουμε μια χούφτα φρέσκα φύλλα λουίζας και ρίχνουμε δυο κουταλιές ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πολτός, απλώνουμε σε μια γάζα ή καθαρό πανί στο σημείο που πάσχει, αφήνουμε λίγη ώρα και, αν είναι απαραίτητο, επαναλαμβάνουμε έως τρεις φορές την ημέρα.

Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: