Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Μπακαλιάρος-Σκορδαλιά: το αχτύπητο δίδυμο των ημερών


Μπακαλιάρος-Σκορδαλιά: το αχτύπητο δίδυμο των ημερών 
Λέγεται ότι η παρουσία του μπακαλιάρου στην ελληνική αγορά οφείλεται στους Άγγλους, οι οποίοι έστελναν μεγάλες ποσότητες και τον αντάλλασσαν με σταφίδες.
Ίσως μάλιστα γι' αυτόν το λόγο τη μεγαλύτερη ποικιλία συνταγών με μπακαλιάρο τη βρίσκουμε στην Πελοπόννησο, όπου παράγονται μεγάλες ποσότητες σταφίδας. Στη διάρκεια της Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, του Ευαγγελισμού και των Βαΐων. Όσοι ζούσαν λοιπόν κοντά στη θάλασσα είχαν τη δυνατότητα να τρώνε φρέσκο ψάρι, αλλά για εκείνους που ζούσαν σε απομακρυσμένα χωριά ήταν πρόβλημα η μεταφορά φρέσκων ψαριών. Έτσι, ο μπακαλιάρος ήταν ιδανικός τόσο για αυτές τις ημέρες, αλλά και για όλο το χρόνο, γιατί είναι φτηνό ψάρι και διατηρείται εκτός ψυγείου.
Διατροφική αξία
Η διατροφική αξία του μπακαλιάρου είναι σημαντική αφού περιέχει:
* Πρωτεΐνη
* Ολικό λίπος
*Κορεσμένα, μονοακόρεστα και πολυκόρεστα λίπη
* Βιταμίνη Β12
* Ασβέστιο
* Σίδηρο
* Φώσφορο
* Μαγνήσιο
* Κάλιο
Πού κάνει καλό
Λόγω των χαμηλών ποσοστών ολικού λίπους και αναλογικά του υψηλού ποσοστού ω3, ο μπακαλιάρος μπορεί να αποτελέσει την κύρια πηγή πρωτεΐνης για μικρούς και μεγάλους.
Θωρακίζει τον οργανισμό μας απέναντι σε καρδιαγγειακά νοσήματα, περιορίζει τον κίνδυνο ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τι να προσέξω
Αγοράζετε κομμάτια μπακαλιάρου με λευκό κρέας, παχιά σάρκα και καλοσχηματισμένα, με μια ελαφριά λάμψη από φρέσκο αλάτι.
Για να τον ξαρμυρίσετε σωστά, τοποθετήστε στο σκεύος που τον βάζετε να μουλιάσει μια σχάρα και πάνω στη σχάρα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Με αυτόν τον τρόπο και αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές, θα ξαρμυρίσει καλύτερα.
Τέλος, για να απολαύσετε έναν μπακαλιάρο με τραγανή κρούστα και τρυφερή σάρκα, φροντίστε να «καίει» πολύ καλά το ελαιόλαδο που θα τον τηγανίσετε και μην το σκεπάζετε αμέσως, γιατί θα «ιδρώσει» και θα μαλακώσει η εξωτερική κρούστα.

Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: