Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Πρωινό: Πρέπει να γίνει συνήθεια


Ένα από τα πιο δυσοίωνα εγχώρια στατιστικά δεδομένα στο χώρο της διατροφής αναφέρεται στο ποσοστό των παιδιών που δεν παίρνουν πρόγευμα πριν φύγουν για το σχολείο,
γεγονός άμεσα συνυφασμένο με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με έρευνα του ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας) στην οποία μελετήθηκε μεταξύ άλλων παραγόντων και η διατροφική συμπεριφορά 3.807 παιδιών 11-15 ετών, βρέθηκε ότι μόνο το 51,4% των αγοριών και το 39,1% των κοριτσιών παίρνουν πρωινό πριν φύγουν για το σχολείο.

Παράλληλα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, μέσα από 3.000 παιδιά προεφηβικής ηλικίας που επισκέφθηκε με επιστημονικούς συνεργάτες του τους μήνες Μάρτιο - Απρίλιο στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σκέφτομαι και Τρώω», διαπίστωσε ανάλογη «αμέλεια» για την καλή συνήθεια του πρωινού και σύντομα θα δημοσιεύσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις ευρύτερες διατροφικές συνήθειες των παιδιών.

Ο πολύτιμος ρόλος του πρώτου γεύματος της ημέρας

Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν τη σημασία του πρωινού γεύματος για την εξασφάλιση καλής φυσικής και πνευματικής απόδοσης. Όπως άλλωστε φαίνεται και από την ερμηνεία του ξένου όρου breakfast (break the fast = «διακόπτω τη νηστεία»), το πρωινό γεύμα έρχεται να φορτίσει τον οργανισμό με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μετά από την πολύωρη νηστεία που συνεπάγεται ο ύπνος.

Το πρωινό επιβάλλεται να καλύπτει το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών του οργανισμού μας. Αυτή ακριβώς η ενέργεια πρέπει να προέρχεται από μια ισορροπημένη σύνθεση του πρωινού: υδατάνθρακες από φρούτα και προϊόντα δημητριακών (π.χ. ψωμί ολικής, φρυγανιές σικάλεως, δημητριακά πρωινού χαμηλά σε ζάχαρη κ.λπ.), πρωτεΐνες από γαλακτοκομικά αλλά και «καλά» λιπαρά από ξηρούς καρπούς, ταχίνι, ελιές.

Ας μιλήσουμε στα παιδιά μας

Στη σύνθεση του παιδικού πρωινού ιδιαίτερο ρόλο παίζουν οι γονείς, οι οποίοι πρέπει να διδάξουν από νωρίς τις σωστές διαιτητικές αρχές για το πρωινό και βέβαια να τονίσουν στα παιδιά τους πόσο σημαντικό είναι να αφιερώνουν χρόνο στο πρωινό τους γεύμα και όχι με διάφορα προσχήματα να το παραλείπουν.
Σχετικά με το πρωινό των μαθητών, από μελέτες που έχουν γίνει σε σχολεία διαφαίνεται πως τα παιδιά που έχουν πάρει πρωινό σπίτι τους αποφεύγουν ή τουλάχιστο είναι πιο εγκρατή στον πειρασμό της σχολικής καντίνας που δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, δεν προσφέρει και τις υγιεινότερες εναλλακτικές σίτισης.

Πρωινό και υγιεινή διατροφή πάνε μαζί

Μελέτη που έκανε το British Nutrition Foundation σχετικά με το πρωινό έδειξε ότι τα άτομα που δεν παρέλειπαν αυτό το σημαντικό γεύμα της ημέρας διατρέφονταν σε μεγάλο ποσοστό υπό τις συνθήκες της υγιεινής διατροφής (4 τακτικά γεύματα, προσοχή στη κατανάλωση κορεσμένου λίπους, τουλάχιστον 5 ισοδύναμα φρούτων και λαχανικών ημερησίως). Αυτό το στοιχείο λοιπόν ενισχύει την άποψη ότι η συστηματική πρόσληψη πρωινού προδιαθέτει και βάζει τις ρίζες, θα λέγαμε, για γενικότερα καλύτερη διατροφή.


ΠΗΓΗ: myworld.gr
Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: