Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας;



Υστερία! Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει την κατάσταση μιας γυναίκας που ανακαλύπτει τις πρώτες άσπρες τρίχες. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα και γιατί κάποιες φορές «γερνάμε» νωρίς;
Μην μου πείτε τώρα πως αν έχετε ήδη τα πρώτα…. λευκά «συμπτώματα» το αντιμετωπίσατε cool; Κοιτάξατε, ξανακοιτάξατε και… ξαναματακοιτάξατε στον καθρέφτη για την περίπτωση λάθος… εντύπωσης, φωτισμού, εικόνας κ.λ.π.
Η πρώτη εντύπωση όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι συνήθως και η σωστή. Μην πανικοβάλλεστε για όλα υπάρχει εξήγηση και φυσικά μια λύση!
Γιατί οι τρίχες γερνούν; Καταρχήν θα πρέπει να ξέρετε πως η τρίχα αποτελείται από δύο μέρη: • Τον άξονα που είναι και το εξωτερικό έγχρωμο μέρος που βλέπουμε, και • Την ρίζα που περιβάλλεται από τον θύλακα της τρίχας.
Κάθε θυλάκιο τρίχας περιέχει έναν ορισμένο αριθμό κυττάρων χρωστικής ουσίας που ονομάζεται μελανίνη. Είναι η ίδια αυτή ουσία που καθορίζει το μαύρισμα του δέρματος από τον ήλιο, που στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως δίνει στην τρίχα την απόχρωσή της (καστανό, ξανθό, κόκκινο κ.λ.π.)
Καθώς λοιπόν, γερνάμε, τα κύτταρα χρωστικής ουσίας στα μαλλιά μας σταδιακά πεθαίνουν με αποτέλεσμα να ελλατώνεται η παραγωγή μελανίνης και οι τρίχες να παίρνουν αποχρώσεις του γκρι, του ασημί και του λευκού. Από τι εξαρτάται το πότε θα ασπρίσετε; Σίγουρα όχι από την ηλικία! Το πότε θα γκριζάρουμε εξαρτάται κυρίως από τα γονίδιά μας. Έτσι κάποιος μπορεί να διαπιστώσει τα πρώτα «συμπτώματα» από την σχολική ακόμα ηλικία ενώ κάποιος άλλος μετά τα 40 του χρόνια. Το πιθανότερο όμως είναι ότι οι περισσότεροι θα αρχίσουν να έχουν τις πρώτες άσπρες τρίχες γύρω στην ίδια εποχή με τους γονείς και τους παππούδες τους. Αν λοιπόν διαπιστώσατε… πρόωρα γκρίζα μαλλιά, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχετε παρά να κατηγορήσετε τις προηγούμενες γενεές!
Σε πόσο χρονικό διάστημα από τις πρώτα «συμπτώματα» γεμίζει όλο το κεφάλι; Αυτή είναι και η πρώτη απορία μετά τα πρώτα… δείγματα, έτσι δεν είναι; Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζετε πως συνήθως χρειάζονται περισσότερα από 10 χρόνια για να «εξελιχθεί» και στο υπόλοιπο κεφάλι.
Μπορεί να συμβεί σε μια νύχτα; Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως ένα μεγάλο σοκ ή τραύμα μπορεί να μετατρέψει το χρώμα των μαλλιών σε γκρι ή άσπρο ακόμα και μέσα σε μια νύχτα. Αυτό μάλιστα υποστηρίζεται και για την Μαρία Αντουανέτα. Παρόλα αυτά όμως, οι επιστήμονες διαφωνούν κάθετα, υποστηρίζοντας πως τέτοιου είδους λόγοι δεν μπορούν να αποτελέσουν αιτίες της συγκεκριμένης αλλαγής.
Η κληρονομικότητα είναι ο μόνος λόγος; Όχι! Ναι μεν τα γονίδια αποτελούν τις πιθανότερες αιτίες όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, « μερίδιο ευθύνης» φέρουν και οι εξής παράγοντες: • Κάπνισμα. Λέγεται πως οι καπνιστές έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πρόωρα γκρίζα μαλλιά. • Έλλειψη βιταμίνης Β12 • Διαταραχές του θυρεοειδούς • Αναιμία • Κάποιες ιογενείς λοιμώξεις
Αν λοιπόν έχετε δει τα πρώτα σημάδια, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το γιατρό σας, προκειμένου να φροντίσετε τον οργανισμό σας σε περίπτωση κάποιας πάθησης, και αμέσως μετά, εφόσον θέλετε να καλύψετε τις άσπρες τρίχες σας, σε ένα πολύ καλό κομμωτή/colourist.

Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: