Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

O Νόαμ Τσόμσκι για τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν



Διατυπωμένες «εν θερμώ» οι απόψεις του Νόαμ Τσόμσκι για το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, έχουν συγκεντρωθεί σε μια νέα έκδοση που κυκλοφόρησε πρόσφατα στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.


Ο Νόαμ Τσόμσκι, από τους σημαντικότερους διανοούμενους και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τις δημόσιες παρεμβάσεις του, παραμένει ένας σταθερά αυστηρός κριτής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Έχει ενδιαφέρον να διαβάσουμε με νέα οπτική μια σειρά συνεντεύξεών του που είχαν δημοσιευτεί στο βιβλίο «11/9», για το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους.
Το βιβλίο, κυκλοφορεί σε νέα έκδοση από τις εκδ. Άγρα («11/9-Υπήρχε εναλλακτική;») ενώ συνοδεύεται και από ένα νέο κείμενο του Τσόμσκι που σχολιάζει εκτενώς και τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Δέκα χρόνια μετά το χτύπημα που συντάραξε τις ΗΠΑ και τον κόσμο, οδηγώντας στον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας», αξίζει να θυμηθούμε τις φωνές εκείνης της «άλλης Αμερικής» που υπερασπίζονταν διαφορετικές ιδέες για την εξωτερική πολιτική σε μια περίοδο δραματικών ανακατατάξεων.
Ο Τσόμσκι εντάσσει τις επιθέσεις στο World Trade Center σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς σκιαγραφώντας παράλληλα τις βασικές παραμέτρους της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, στη Λατινική Αμερική αλλά και στην Ινδία, στο Αφγανιστάν, στην Ινδία και το Πακιστάν. Με αγωνία κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη προσφυγή των ΗΠΑ στην πολεμική ρητορική και στη στρατιωτική βία που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα νέο φαύλο κύκλο αίματος. Η έκδοση αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να εκτιμήσουμε την στάση ορισμένων διανοητών που σε κρίσιμες περιόδους τολμούν να πάνε κόντρα στις κατεστημένες αντιλήψεις.
Λίγα λόγια για τον Νόαμ Τσόμσκι
Ο Νόαμ Τσόμσκι είναι παγκοσμίως γνωστός για τα πολιτικά και φιλοσοφικά του κείμενα, καθώς και για το καινοτόμο έργο του στη γλωσσολογία. Διδάσκει στο ΜΙΤ, το Τεχνολογικό Ίδρυμα της Μασαχουσέτης-από το 1955 και εξακολουθεί να είναι ένα από τους πιο ασυμβίβαστους αμφισβητίες στην Αμερική.
Πληροφορίες: «11/9-Υπήρχε εναλλακτική;» του Νόαμ Τσόμσκι, μετάφραση: Σάββας Μιχαήλ και Νίκος Ηιλιάδης, εκδ. Άγρα.


ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: