Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Πώς θα απαλλαγείτε από το φούσκωμα


Πώς θα απαλλαγείτε από το φούσκωμα

Τι το προκαλεί και πώς θα το καταπολεμήσετε


Είναι ενοχλητικό, μερικές φορές αντιαισθητικό και πάντα συνοδεύεται από δυσφορία. Τι μπορεί να προκαλεί φούσκωμα και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε;

1. Πού οφείλεται;
Συνήθως ευθύνεται η παρουσία αέρα στον πεπτικό σωλήνα (στομάχι και έντερο), κάτι που ιατρικά ονομάζεται μετεωρισμός ή τυμπανισμός. Μπορεί όμως να προκαλείται και από άλλες αιτίες. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι οφθαλμοφανές, ενώ σε κάποιες άλλες δεν φαίνεται, αλλά το αισθάνεται ο ασθενής.

2. Τι μπορεί να κρύβει;
Μια σειρά νοσημάτων του πεπτικού μπορεί να προκαλούν πρήξιμο στην κοιλιά, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα.

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι το ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα). Ωστόσο μπορεί να οφείλεται και σε σύνδρομα δυσαπορρόφησης, όπως η κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) και η ανεπάρκεια λακτάσης (δυσανεξία στη λακτόζη), σε ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος Crohn), σε δυσπεψία, σε παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν μείωση της κινητικότητας του εντέρου (σακχαρώδης διαβήτης, θυρεοειδοπάθειες κ.ά.), σε χρόνια δυσκοιλιότητα και σε αεροφαγία (ψυχική νόσος). Μπορεί όμως να είναι και ανεπιθύμητη ενέργεια κάποιων φαρμάκων ή να οφείλεται απλώς σε στρες, το οποίο είτε το προκαλεί είτε το επιδεινώνει.

Η αιτία όμως ενδεχομένως να είναι και γυναικολογικής φύσης, όπως το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο αλλά σπανιότερα και σοβαρότερες καταστάσεις, όπως κύστες, υγρό στην κοιλιά, νεοπλάσματα κ.ά.

3. Πότε εμφανίζεται;
Στο ευερέθιστο έντερο το πρήξιμο εμφανίζεται κάποιες ώρες της ημέρας ή μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, στα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα κατά τις περιόδους έξαρσης και στα σύνδρομα δυσαπορρόφησης μετά την κατανάλωση της τροφής στην οποία υπάρχει δυσανεξία. Όταν το πρόβλημα δεν υποχωρεί ή/και επιδεινώνεται, χρειάζεται άμεση διερεύνηση από γαστρεντερολόγο, καθώς μπορεί να υποκρύπτει κάποια σοβαρή νόσο.

4. Παίζει ρόλο η διατροφή;
Όσοι έχουν ευερέθιστο έντερο ή βρίσκονται σε περίοδο έξαρσης κάποιου φλεγμονώδους νοσήματος πρέπει να αποφεύγουν τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τις φυτικές ίνες και τα γαλακτοκομικά. Στα σύνδρομα δυσαπορρόφησης πρέπει να αποφεύγονται οι τροφές στις οποίες υπάρχει δυσανεξία. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις δεν παίζει ρόλο.

5. Πώς αντιμετωπίζεται;
Ανάλογα με την αιτία. Αν οφείλεται σε ευερέθιστο έντερο, με προσεγμένη διατροφή και έλεγχο του στρες, αν οφείλεται σε φλεγμονώδη νοσήματα, με φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου, ενώ, αν ευθύνονται άλλα σοβαρότερα προβλήματα, με την αντιμετώπιση των αιτίων.

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: