Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Μαζική «εκκαθάριση» αδέσποτων στη Ρουμανία


Ευθανασία σε χιλιάδες αδέσποτα ζώα αποφάσισε να επιβάλει το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις από αγανακτισμένους πολίτες και φιλοζωικές οργανώσεις,
που θεωρούν τον νέο νόμο «ένα τεράστιο έγκλημα κατά των ζώων». Το ακραίο μέτρο υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και τον Ρουμάνο πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου και ψηφίστηκε ως ευκολότερη και οικονομικότερη λύση για να «καθαρίσουν» οι δρόμοι του Βουκουρεστίου και των μεγάλων επαρχιακών πόλεων από τα χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν ελεύθερα και συχνά γίνονται επικίνδυνα, λόγω της έλλειψης τροφής.

Ο νόμος, που έχει ήδη λάβει έγκριση από τη Σύγκλητο το 2007, πέρασε από τη Βουλή με 168 θετικές και 111 αρνητικές ψήφους και θα ξεκινήσει να ισχύει τις επόμενες ημέρες. Την ευθύνη της εφαρμογής του έχουν οι δημοτικές Αρχές, οι οποίες δεσμεύονται να δημιουργήσουν ειδικές επιτροπές με αντικείμενο τη διαχείριση των αδέσποτων και τη λειτουργία των κυνοκομείων, εντός 60 ημερών. Σε αυτό διάστημα οι υπάλληλοι των δήμων θα πρέπει να περιμαζέψουν τα ζώα από τους δρόμους και να τα συγκεντρώσουν στα κυνοκομεία, όπου θα παραμείνουν 30 ημέρες. Οσα από αυτά δεν υιοθετηθούν μέσα στον μήνα, θα θανατωθούν.

Έντονες αντιδράσεις

Πολίτες, τοπικές και διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων εναντιώνονται στο μέτρο, οργανώνοντας διαμαρτυρίες για να μην εφαρμοστεί. Αυτό που ζητούν είναι τα κονδύλια που θα διατεθούν στους δήμους για την ευθανασία να δοθούν για στειρώσεις.

Επιπλέον, ορισμένοι εκφράζουν φόβους ότι τελικά το διαθέσιμο ποσό, που φτάνει το 1,3 εκατομμύρια ευρώ, θα καταλήξει στους τοπικούς άρχοντες. «Είναι ένας βίαιος νόμος, και δεν θα λύσει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, αλλά θα ενισχύσει τις τσέπες των δημάρχων», δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων, Μαρτσέλα Πίσλα.

Η Ρουμανία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τα «μαϊντανέζι» -όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι τα αδέσποτα ζώα- καθώς δεν υπάρχει κρατική μέριμνα για τη στείρωση και την περίθαλψή τους, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται και να αρρωσταίνουν.

Υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από150.000 αδέσποτα σε όλη τη Ρουμανία, ενώ μόνο στην πρωτεύουσα ζουν περίπου 50.000, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στο παρελθόν ελήφθησαν πρωτοβουλίες για τη λύση του προβλήματος, όπως αυτή του Τραϊάν Μπασέσκου, προτού αναλάβει πρόεδρος το 2004, όταν ήταν δήμαρχος στο Βουκουρέστι. Ο Μπασέσκου, σε συνεργασία με το ίδρυμα της Γαλλίδας σταρ και φανατικής υπέρμαχου για τα δικαιώματα των ζώων, Μπριζίτ Μπαρντό, εφάρμοσε ένα πρόγραμμα για τη συγκέντρωση και στείρωση των αδέσποτων σκύλων της πρωτεύουσας προκειμένου να δοθούν για υιοθεσία.

Το πρόγραμμα εντέλει απέτυχε και όσοι πολίτες είχαν υιοθετήσει αδέσποτα, τα ξαναεγκατέλειψαν στους δρόμους, διαπιστώνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο να προσαρμοστούν από το πεζοδρόμιο στο σαλόνι...

«Αποδεκατισμός»

Το 2007, τη χρόνια που η Ρουμανία προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εφαρμόστηκε ένα καθολικό σχέδιο «εξισορροπητικού αποδεκατισμού» των ζώων, με αποτέλεσμα να μείνουν στους δρόμους 50.000 από τους 200.000 αδέσποτους σκύλους που υπήρχαν στις αρχές της δεκαετίας.

Η αρνητική στάση της Ρουμανίας απέναντι στα ζώα παραβιάζει κατάφωρα την κοινοτική νομοθεσία και έχει καταγγελθεί από ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα, μεταξύ αυτών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η χώρα έχει καταδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επειδή απέτυχε να διαχειριστεί την τραγική κατάσταση με τα ζώα στους δρόμους με αποτέλεσμα να απειλείται η σωματική ακεραιότητα και η υγεία του πληθυσμού.

Πηγή:
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: