Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Οι Ισλανδοί αλλάζουν Σύνταγμα μέσω... Facebook


Οι Ισλανδοί εφαρμόζουν την άμεση δημοκρατία στην πράξη. Οχι επειδή "δικάζουν" τον πρώην πρωθυπουργό τους Γκέιρ Χάαρντε για βαριά αμέλεια στην τραπεζική κρίση του 2008,
ούτε επειδή αρνήθηκαν να αποζημιώσουν τις αγγλο-ολλανδικές τράπεζες για την επενδυτική φούσκα Icesave.

Σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία, οι 320.000 Ισλανδοί συμμετείχαν στη διαμόρφωση του νέου τους Συντάγματος μέσα από το Facebook, το Twitter και το Youtube. Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ισλανδίας από τη Δανία, το 1944, το Σύνταγμα άλλαξε επτά φορές. Η δημόσια διαβούλευση της τελευταίας αναθεώρησης ξεκίνησε τον Απρίλιο, με ανοιχτές συνεδριάσεις του 25μελούς Συνταγματικού Συμβουλίου που μεταδίδονται από το Ιντερνετ. Το ενδιαφέρον είναι ότι η συζήτηση του θεσμικού οργάνου βασίστηκε στις παρατηρήσεις και τις γνώμες 950 πολιτών.

Απλοί πολίτες

Και μάλιστα όχι τίποτε επαϊόντων, αλλά απλών ανθρώπων που επιλέχθηκαν τυχαία! Εως τις 29 Ιουλίου οποιοσδήποτε Ισλανδός μπορούσε να καταθέσει τις προτάσεις του στην ιστοσελίδα του Συνταγματικού Συμβουλίου και σε κοινωνικά φόρουμ του Διαδικτύου. Την ημέρα εκείνη το κείμενο 114 άρθρων κατατέθηκε στη Βουλή και την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι οι "ψαράδες Βίκινγκς" του Βόρειου Ατλαντικού είναι κατευθείαν απόγονοι της? Αθηναϊκής Δημοκρατίας και πρόδρομοι του βρετανικού Κοινοβουλευτισμού.

Η Ισλανδία διαθέτει το αρχαιότερο Κοινοβούλιο του κόσμου (Αλθινγκ), που ιδρύθηκε το 930 μ.Χ. Δηλαδή την εποχή του βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: