Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Φεγγαράκι μου λαμπρό και η ιστορία της Πανσελήνου!


Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία ο δορυφόρος της Γης η Σελήνη φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή όλο το ημισφαίριό της,
το στραμμένο προς τη Γη φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος.
Και να πλησιάζει το Αυγουστιάτικο ολόγιομο φεγγάρι. Μας ξεσηκώνει, μας κάνει ρομαντικούς, μας πηγαίνει σε παραλίες και σε λόφους για να το απολαύσουμε.
Όπως και να το δούμε η αυγουστιάτικη πανσέληνος είναι αλλιώς!

Η επιστήμη λέει πως η πανσέληνος του Αυγούστου είναι η πιο πορφυρή από όλες τις πανσελήνους του χρόνου!

Παλιά, όταν ο κόσμος πίστευε πολύ περισσότερο στις δεισιδαιμονίες, το φεγγάρι ήταν υπεύθυνο για πολλά γεγονότα της καθημερινής ζωής. Για τους παραδοσιακούς λαούς η Σελήνη αντιπροσώπευε πάντα τη σκοτεινή πλευρά της φύσης, την αόρατη όψη της .

Η ελληνική μυθολογία, ήθελε τη Σελήνη, αφού τελειώνει την καθημερινή βραδινή της περιπλάνηση πάνω στον κύκλο του ουρανού, να φεύγει και να πηγαίνει να συναντήσει τον μεγάλο της έρωτα, τον Ενδυμίωνα, σε μία σπηλιά κοντά στην ακρογιαλιά. Αυτός όμως δεν ανταποκρινόταν με το ίδιο πάθος στον έρωτα της, αφού ήταν ο Θεός του ύπνου.

Η παράδοση, ήθελε την πανσέληνο να είναι γεμάτη ξωτικά, νεράιδες και μάγισσες . Πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν πως την πανσέληνο έβγαιναν οι νεράιδες και άγγιζαν με το μαγικό ραβδί τους όποιον έβρισκαν, σκορπίζοντας έρωτα. Άλλες πάλι βρίσκονταν σε πόλεμο μαζί του και το κατέβαζαν στη γη για να φτιάξουν μαγικά φίλτρα από αυτό. Και έφευγαν λίγο πριν από την αυγή. Αλλού πάλι, οι μάγισσες πήγαιναν στα ποτάμια να λούσουν τα μακριά και πυκνά μαλλιά τους και να κάνουν λειτανίες να κατεβάσουν το φεγγάρι για να το αιχμαλωτίσουν στην αγκαλιά τους, για να κλέψουν λίγο από τη φεγγαρόσκονη του που έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει τα πάντα.

Η Πανσέληνος σχετιζόταν με τους Λυκανθρώπους και τη συνήθεια των λύκων να ουρλιάζουν μπροστά στο ολόγιομο φεγγάρι. Η πανσέληνος συνδέεται παραδοσιακά στη λαϊκή αντίληψη με την αϋπνία, τις επιληπτικές κρίσεις. Πολλοί νεοπαγανιστές πραγματοποιούν ένα μηνιαίο τελετουργικό σε κάθε πανσέληνο, ενώ οπαδοί παραδοσιακών κινέζικων θρησκευτικών δοξασιών ετοιμάζουν τις προσφορές τους προς τους προγόνους τους και θεότητες σε κάθε πανσέληνο και νέα σελήνη.



Η συλλογή βοτάνων γινόταν τη μέρα της πανσελήνου. Ειδικά οι ρίζες που μαζεύονται με πανσέληνο πιστεύονταν ότι είχαν ισχυρότερη θεραπευτική δύναμη από ότι αν μαζεύονταν μία οποιαδήποτε άλλη μέρα.
Λέγεται πως η πανσέληνος επηρεάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Βραδιές με πανσέληνο υπήρξαν άνθρωποι που εκδήλωσαν βίαιη συμπεριφορά. Αρκετοί γιατροί εξηγούν τη συμπεριφορά αυτή στο γεγονός ότι το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό και η πανσέληνος επηρεάζει το νερό του σώματος, όπως επηρεάζει και τις παλίρροιες, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται κάποια πίεση στους νευρώνες του εγκεφάλου.

Στις ημέρες πανσελήνου στον Λέοντα τα ζώα γίνονται θορυβώδη.

Στο κινεζικό εορτολόγιο ο εορτασμός του «Μέσου του Φθινοπώρου» γίνεται στην πανσέληνο του όγδοου μήνα του έτους, ενώ η Γιορτή των Φαναριών είναι την πρώτη πανσέληνο του έτους.

Στην πανσέληνο ερωτευόμαστε και αφηνόμαστε στο φως της να ζεσταίνει ψυχή και σώματι!

«Έτσι μιλώ για σένα και για μένα
Επειδή σ αγαπώ και στην αγάπη ξέρω
Να μπαίνω σαν Πανσέληνος
Από παντού, για το μικρό το πόδι σου μες στ αχανη Σεντόνια……..»

Πηγή: mylady.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: