Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Αστρο-κάμπινγκ στη Θάσο


Οι 300 κατασκηνωτές- αστροφυσικοί και αστρονόμοι, που έδωσαν το "παρών" στο πρόσφατο "Astrocamping in Thassos 2011", είχαν την ευκαιρία για έξι μέρες
να απολαύσουν τις όμορφες νύχτες και τη θεωρητικά χαμηλή θερμοκρασία του υψομέτρου (900μ), σε ένα κάμπινγκ της Θάσου, που στήθηκε αποκλειστικά για αυτή την εκδήλωση στο Υψάριο Όρος, στο κέντρο του νησιού. Επίσης είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν -στο μέτρο του δυνατού- τον έναστρο ουρανό, τα χιλιάδες άστρα και τη σελήνη.

Τα φώτα έσβηναν καθημερινά στις 11 το βράδυ, η ησυχία τηρούταν με θρησκευτική ευλάβεια και το σκοτάδι στεκόταν σύμμαχος της παρατήρησης του έναστρου ουρανού. Το σύνθημα όλων όσοι συμμετείχαν ήταν "περισσότερος ουρανός", ενώ οι διαλέξεις που πραγματοποίησε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Σταύρος Αυγολούπης έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούσαν την αστροφυσική και το ερέθισμα για νέες αναζητήσεις.

Όλοι, έχοντας μαζί τα σύνεργά τους έπαιρναν θέση πίσω από τα τηλεσκόπια, αργά το βράδυ, παρατηρώντας και φωτογραφίζοντας το νυχτερινό ουρανό. Το καθημερινό ραντεβού ήταν μια ιεροτελεστία, που κρατούσε ώρες και αποτέλεσε στάση ζωής, ταξιδεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά τους συμμετέχοντες. Στη φετινή παρέα προστέθηκαν και δύο κατασκηνωτές από την Αυστρία, καθώς και άλλοι ξένοι επισκέπτες.

Την ευθύνη της όλης εκδήλωσης είχε ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Ανατολικής Μακεδονίας (ΣΦΑΜ), που ενώ ιδρύθηκε μόλις το 2010, έχει καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια να διαδώσει την ερασιτεχνική αστρονομία στον χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

"Όλα κύλησαν ομαλά και πάνω από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Θέλαμε να μυήσουμε τον κόσμο στην γνωριμία με τον ουρανό. Και το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Ανατολικής Μακεδονίας, Αγις Κοθάλης. Το επόμενο ραντεβού στη Θάσο ανανεώθηκε για τον Ιούλιο του 2012.

Πηγή: real.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: