Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ένα βραβείο για το Αστεροσκοπείο


Την εμπειρία της αποκλειστικής ξενάγησης στον ιστορικό χώρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) από τον ίδιο τον πρόεδρό του, καθηγητή Κανάρη Τσίγκανο είχε η Real planet,
με αφορμή τη διάκρισή του με το ευρωπαϊκό βραβείο Europa Nostra.

Βραβεύτηκε η αποκατάσταση του κτιρίου Σίνα, στον Λόφο των Νυμφών, το οποίο λειτουργεί πλέον ως Μουσείο Γεωαστροφυσικής. Κατασκευάστηκε βάσει των σχεδίων του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν απέναντι από την Ακρόπολη, σε κάτοψη σταυροειδή, προσανατολισμένη στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

«Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1846», σημειώνει ο Κ. Τσίγκανος και συμπληρώνει: «Το μουσείο, δηλαδή, έχει τη μοναδικότητα ότι συμπυκνώνει την ιστορία της έρευνας στη χώρα μας τα τελευταία 169 χρόνια».

Η ανακαίνιση

«Όλα τα κτίρια βρίσκονταν σε κατάσταση σταδιακής αποσύνθεσης, λόγω της χρήσης και της πλημμελούς συντήρησής τους για περισσότερα από 10 χρόνια», εξηγεί ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός, τέως πρόεδρος ΕΑΑ.

Το κοινό δεν είχε πρόσβαση στο συγκρότημα των κτιρίων και όπως αναφέρει με πικρία ο Χρ. Ζερεφός, «η διεθνής κοινότητα φαίνεται να είχε ξεχάσει ότι ο Ερνστ Τσίλερ είχε σχεδιάσει τα τρία από αυτά». Στόχος της προσπάθειας αποκατάστασης ήταν να επανέλθει η παλαιά αίγλη των κτιρίων, αλλά και να λειτουργήσει ο χώρος συνολικότερα ως ένας «γεωαστροφυσικός περίπατος». Στην ανακαίνιση που, σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, έγινε με πενιχρά οικονομικά, συμμετείχε το προσωπικό του Αστεροσκοπείου, εθελοντές αρχιτέκτονες και ερευνητές. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε δύο χρόνια και περιελάμβανε επισκευή των δομικών στοιχείων, ανακαίνιση του εσωτερικού διάκοσμου, επανασχεδιασμό του περιβόλου, ανακαίνιση του μουσείου και της βιβλιοθήκης και τοποθέτηση νέου φωτισμού.

Πηγή: real.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: