Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Τι να προσέξετε στα ψώνια για το σαρακοστιανό τραπέζι

Με τις τσέπες μισογεμάτες (ή μισοάδειες) βγαίνουν σήμερα για τα ψώνια της Καθαράς Δευτέρας οι καταναλωτές. Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης υποστηρίζει πως το σαρακοστιανό τραπέζι είναι φθηνότερο κατά 4,32% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι καταναλωτές λένε πως τα σαρακοστιανά θα τα δουν φέτος μόνο... στους πάγκους!


Σύμφωνα με το υπουργείο, 19 είδη του παραδοσιακού τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας κοστίζουν φέτος 118,41 ευρώ συνολικά έναντι 123,76 ευρώ πέρυσι. Μεταξύ άλλων, τα οπωροκηπευτικά είναι 10,7% φθηνότερα, τα κατεψυγμένα θαλασσινά 5,82%, ο ταραμάς 11,23% και οι ελιές Χαλκιδικής 5,8%, ενώ ο χειροποίητος χαλβάς είναι στην ίδια τιμή.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι καταναλωτές υποστηρίζουν πως κάποια είδη είναι απλησίαστα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι φέτος θα περιοριστούν στην λαγάνα, την ταραμοσαλάτα, το τουρσί και... τις κονσέρβες, άντε στο τσακίρ το κέφι και σε κανένα θράψαλο γιατί για καλαμαράκι ούτε λόγος να γίνεται.

Όπως αναφέρουν ενώσεις καταναλωτών, οι τιμές στα καλαμάρια κυμαίνονται από 10 έως 22 ευρώ το κιλό, γύρω στα 16 ευρώ κοστίζει το χταπόδι και στα 15 οι σουπιές, ενώ οι γαρίδες είναι οι πλέον «τσουχτερές», με την τιμή των μεγάλων να φτάνει μέχρι και τα 38 ευρώ.

Για ένα κιλό ταραμά η τιμή κυμαίνεται από 3,25 έως 5 ευρώ, για το τουρσί μεταξύ 1,90 και 2,90 ευρώ και για τον χαλβά από 4,40 μέχρι 9 ευρώ.

Η τιμή της λαγάνας αναμένεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, τουτέστιν 2,50 ευρώ.

Στο μεταξύ, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών γνωστοποίησε χρήσιμες συμβουλές για το σαρακοστιανό τραπέζι.

Ενδεικτικά, ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα από λευκό έως καστανό ανοικτό αλλιώς περιέχει χρωστικές, ενώ μεγάλη προσοχή απαιτείται στην αγορά θαλασσινών.

Στα φρέσκα καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές και θράψαλα θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην οσμή και η σάρκα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.

Τα κατεψυγμένα πρέπει να διατηρούνται στους -18 βαθμούς και να φέρουν υγειονομικό σήμα.

Καλή Σαρακοστή και... προσοχή στον καιρό καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν χιόνια, κρύο και μποφόρ από το βράδυ της Κυριακής!

Πηγή:star.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: