Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Άρειος Πάγος για τα πνευματικά δικαιώματα του Ν. Καζαντζάκη



Δικαιώνει το θετό γιο του Νίκου Καζαντζάκη, Πάτροκλο Σταύρου ο Άρειος Πάγος θεωρώντας τον ως το μοναδικό δικαιούχο των πνευματικών δικαιωμάτων του συγγραφέα. Η απόφαση αυτή βάζει οριστικό τέλος σε μια δικαστική αντιδικία επτά ετών, με τις αδελφές Θεοδώρα και Αναστασία Σακλαμπάνη, εγγονές της αδελφής του Νίκου Καζαντζάκη, να αμφισβητούν τα πνευματικά δικαιώματα του Π.Π. Σταύρου.


Ο Άρειος Πάγος ωστόσο συμφωνώντας με την κρίση της εφετειακής απόφασης που επίσης αναγνώριζε τον Π. Σταύρου ως μοναδικό δικαιούχο των πνευματικών δικαιωμάτων του Ν. Καζαντζάκη, απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης που υπέβαλαν οι εγγονές της αδελφής του συγγραφέα. Σε δήλωσή του ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Π. Σταυρού, Αντώνης Βγόντζας αναφέρει μάλιστα πως «κάποιοι παρέσυραν το υπουργείο Πολιτισμού να συστήσει επιτροπή, στην οποία μάλιστα δεν συμμετέχει ο Πάτροκλος Σταύρου, ως νόμιμος φορέας των πνευματικών δικαιωμάτων στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη και στην οποία επιτροπή του Υπουργείο Πολιτισμού ανέθεσε την αρμοδιότητα έκδοσης , μετάφρασης κ.λ.π του έργου του μεγάλου αυτού Έλληνα συγγραφέα».

Την ακύρωση της απόφασης αυτής έχει ήδη ζητήσει ο Π. Σταύρου με προσφυγή του στα διοικητικά δικαστήρια.

Το χρονικό της διαμάχης

Ο μεγάλος συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 18 Φεβρουαρίου 1883 και απεβίωσε στις 26 Οκτωβρίου 1957, σε ηλικία 74 ετών, στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, κατόπιν μακροχρόνιας νόσου (λευχαιμίας).

Πρώτη γυναίκα του Καζαντζάκη (1911) ήταν η ποιήτρια, πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας Γαλάτεια Καζαντζάκη, κόρη του λόγιου εκδότη Στυλιανού Αλεξίου, με την οποία χώρισε το 1926.

Η Ελένη Σαμίου παντρεύτηκε τον Καζαντζάκη το 1945. Είχαν συνδεθεί όμως ήδη από το 1924, όταν εκείνη ήταν 21 ετών και ο Καζαντζάκης 41 ετών. Από το 1946 το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στην Αντίμπ της Νότιας Γαλλίας. Μετά το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη το 1957, η Ελένη μετακόμισε στη Γενεύη όπου και έμεινε ως το 1989. Την ίδια χρονιά, κατόπιν τροχαίου ατυχήματος, η Ελένη εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και μάλιστα στο σπίτι που είχε στη Βούλα ο Πάτροκλος και η Μαίρη Σταύρου.

Το 1982 η Ελένη Καζαντζάκη υιοθέτησε τον Πάτροκλο Σταύρου και το 1995 με συμβολαιογραφική πράξη γονικής παροχής έδωσε τα πνευματικά δικαιώματα επί του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στο θετό γιο της.

Ο μεγάλος συγγραφέας είχε δύο αδελφές. Την Ελένη Θεοδοσιάδη, η οποία πέθανε άτεκνη σε ηλικία 104 ετών και την Αναστασία Σακλαμπάνη, η οποία είχε απογόνους. Όμως, οι εγγονές της Σακλαμπάνη, αδελφές Θεοδώρα Προγκίδη και Αναστασία Τσουχνικά αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα πνευματικά δικαιώματα του Ν. Καζαντζάκη. Έτσι άρχισε η δικαστική διαμάχη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάτροκλος Σταύρου διετέλεσε υφυπουργός του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και των τριών επόμενων Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του. Επίσης, η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορά της και η Ελληνική πολιτεία τον τίμησε με την απονομή του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος.

Ο δικηγόρος του Πάτροκλου Σταύρου, Αντ. Βγόντζας, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει συστήσει επιτροπή για την έκδοση, μετάφραση, κ.λπ. του έργου του μεγάλου έλληνα συγγραφέα. Και υπογραμμίζει ο δικηγόρος ότι ο κ. Σταύρου έχει ήδη προσφύγει στη Διοικητική Δικαιοσύνη για την ακύρωση της απόφασης αυτής του υπουργείου Πολιτισμού.
Πηγη:madata.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: