Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Σερ Άλεξ: Ο Σκοτσέζος που λάτρεψε το Μάντσεστερ

Αλεξ Φέργκιουσον

Έχει τον τίτλο του πιο επιτυχημένου προπονητή την ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου, με 30 τρόπαια στο ενεργητικό του κατά την παραμονή του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Είναι πολυνίκης, έχει κατακτήσει τα πάντα και έχει οδηγήσει τους "κόκκινους διαβόλους" στο ποδοσφαιρικό πάνθεον. Ο σερ Αλεξ συμπλήρωσε 24 χρόνια στο "τιμόνι" του αγγλικού συλλόγου, κάνοντας πράξη κάθε όνειρο του...

Τα "πέτρινα" χρόνια

Στα μέσα του 1986 ανέλαβε έναν σύλλογο με υστεροφημία, αλλά χωρίς πρόσφατο ένδοξο παρελθόν. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μόλις είχε διώξει τον Ρον Ατκινσον, αφού βρισκόταν στη ζώνη του υποβιβασμού. Ο Φέργκιουσον είχε φτάσει στο απόγειο της τότε δόξας του με την Αμπερντίν κατακτώντας εγχώριους και ευρωπαϊκούς τίτλους.

Η πρώτη σεζόν του Φέργκιουσον κρίθηκε θετική. Η Γιουνάιτεντ τερμάτισε ενδέκατη και έδειξε σημάδια ανάκαμψης. Στην πρώτη του πλήρη σεζόν στην ομάδα (1987-88), η Μάντσεστερ τερμάτισε δεύτερη στη βαθμολογία, πίσω από την Λίβερπουλ.

Την επόμενη σεζόν (1988-89) η Γιουνάιτεντ τερμάτισε και πάλι ενδέκατη, μη μπορώντας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Ήρθε για να μείνει...

Η Γιουνάιτεντ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1991 επικρατώντας με 2-1 της Μπαρτσελόνα στον τελικό του Ρότερνταμ και ο Φέργκιουσον εξασφάλισε τη θέση του για πολλά χρόνια. Το 1992 έρχεται το Λιγκ Καπ, αφού στο πρωτάθλημα η Λιντς κατάφερε να πάρει τον τίτλο. Τη νέα σεζόν, όμως, ο Φέργκιουσον απέκτησε τον ηγέτη των πρωταθλητών, τον Γάλλο επιθετικό Ερίκ Καντονά, βάζοντας τα θεμέλια για τη δυναστεία του ’90. Το πρωτάθλημα του 1993, το πρώτο της νεοσύστατης Premiership, άνοιγε την όρεξη...

Τη σεζόν 1995-96 παρά τα προβλήματα (η Μάντσεστερ βρέθηκε ακόμα και δεκατέσσερις πόντους πίσω από τη Νιούκαστλ) η ομάδα έπιασε ρυθμό, φθάνοντας στο νταμπλ.

Το 1997 ήρθε ακόμα ένα πρωτάθλημα, αν και πλέον οι βλέψεις ήταν ευρωπαϊκές. Το Τσάμπιονς Λιγκ ήταν το νέο ευρωπαϊκό καθεστώς, αλλά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν κατάφερνε να διακριθεί στα προηγούμενα χρόνια.

Το 1996-97, αν και έχασε για πρώτη φορά στο "Ολντ Τράφορντ" στην Ευρώπη μετά από 40 χρόνια ("θύτης" η Φενέρμπαχτσε), έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, από όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα κάτοχο Ντόρτμουντ.

Η επόμενη σεζόν (1998-99) ήταν η πρώτη χωρίς τον Ερίκ Καντονά, ο οποίος αιφνιδίως αποχώρησε από την ενεργό δράση το καλοκαίρι. Ο Φέργκιουσον δεν κατάφερε να βρει λύση και η ομάδα έμεινε χωρίς τρόπαιο.

Το τρεμπλ

Το 1999 η Γιουνάιτεντ κατάφερε να κερδίσει το τρεμπλ- πρωτάθλημα Αγγλίας, κύπελλο Αγγλίας και Τσάμπιονς Λιγκ- στον τελικό του "Καμπ Νου" με αντίπαλο την Μπάγερν Μονάχου.

Το 2000 έρχεται ακόμα ένα πρωτάθλημα, με τη Γιουνάιτεντ να ηττάται μόλις τρεις φορές. Ο Φέργκιουσον έχει ήδη έξι πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα, ένα λιγκ καπ, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, ένα Διηπειρωτικό και πέντε Σούπερ Καπ Αγγλίας!

Το 2001 ήρθε το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα για τους "κόκκινους διαβόλους", οι οποίοι, πάντως, είχαν έναν σημαντικό αντίπαλο, την ανερχόμενη Αρσεναλ του Αρσεν Βενγκέρ.

Την επόμενη σεζόν (2001-02), η Γιουνάιτεντ τερμάτισε στην τρίτη θέση και δεν έφτασε στους τελικούς είτε του κυπέλλου, είτε του Λιγκ Καπ, κάτι που δει είχε συμβεί από το 1989.

Το 2003 επέστρεψε στα πρωταθλήματα, κατακτώντας το όγδοο στα τελευταία έντεκα χρόνια.

Το 2004, η αρμάδα του Αμπράμοβιτς είχε θέσει στο περιθώριο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία ήταν πλέον τρίτη δύναμη.

Έδειξε εμπιστοσύνη σε νεαρούς ποδοσφαιριστές από τα "φυτώρια" της ομάδας και όχι μόνο. Οι Φλέτσερ, Ρίτσαρντσον, Μπάρντσλεϊ ήταν μερικοί από αυτούς, ενώ στο μεταγραφικό "παζάρι" κινήθηκε δυναμικά αποκτώντας ότι πιο "καυτό" κυκλοφορούσε στην αγορά της Αγγλίας, τον Γουέιν Ρούνεϊ. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε αποκτήσει τον καλύτερο νεαρό Πορτογάλο, τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η νέα φουρνιά ταλαντούχων παικτών, άρχισε να δημιουργεί μία νέα εποχή για τον σύλλογο.

Τα πρωταθλήματα ήταν αδύνατη περίπτωση, αφού η Τσέλσι ήταν "άτρωτη", ωστόσο το Λιγκ Καπ του 2006 ήταν ένα τρόπαιο στο οποίο θα μπορεί να βασιστεί το νέο εγχείρημα.

Τη σεζόν 2006/07 δικαίωθηκε. Η Γιουνάιτεντ κατάφερε να ρίξει από το θρόνο της την Τσέλσι του Ζοζέ Μουρίνιο, κατακτώντας το πρωτάθλημα, ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά.

Η τέταρτη κατά σειρά ομάδα που δημιουργεί, όμως, έπρεπε να στεφθεί με το πολυτιμότερο τίτλο. Με σημειώνοντας 42 γκολ στη

Τη σεζόν 2007/08, τον Ρονάλντο κάνει μαγικά και τον Ρούνεϊ να αποτελεί ιδανικό παρτενέρ οι "κόκκινοι διάβολοι" κυρίαρχησαν. Εντός και εκτός των τειχών, έχοντας, μάλιστα, τον ίδιο αντίπαλο, την Τσέλσι.

Πρώτα ο τίτλος της Premiership και ακολούθως το Τσάμπιονς Λιγκ στον τελικό της Μόσχας έστειλαν στα ουράνια τους οπαδούς του συλλόγου.

Το πρωτάθλημα του 2009 μάλλον θα λησμονηθεί εύκολα από τους φίλους του σερ Άλεξ, καθώς χάθηκαν όλοι οι τίτλοι.

Το μέλλον

Στις 31 Δεκεμβρίου, ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον συμπλήρωσε 69 χρόνια ζωής. Παρ’ όλα αυτά, δεν δείχνει διατεθειμένος να αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο. "Είναι σκανδαλώδες που ορισμένοι θεωρούν ότι πρέπει να αποσυρθώ", λέει. Υπό το βάρος και το κύρος των 36 χρόνων στους πάγκους, 24 εκ των οποίων στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Πηγή: sportnooz.gr-nooz.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: