Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Η Ελλάδα πάτησε... Φεγγάρι

Τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην αφρικανική σαβάνα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι ορειβάτες. Σκαρφάλωσαν στα 5.109 μέτρα της οροσειράς, την οποία οι ιθαγενείς αποκαλούν «βουνά του Φεγγαριού»


Από τα Ιμαλάια στη γη του Τζένγκις Χαν και από τις Αλπεις στα άδυτα της μαύρης ηπείρου. Τα δέκα μέλη του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου, που είχαν ξεκινήσει στις 29 Δεκεμβρίου του 2010 για να κατακτήσουν την αφρικανική οροσειρά Ροβενσόρι, είδαν την ελληνική σημαία να κυματίζει στην ψηλότερη κορυφή της.

Η ψηλότερη κορυφή της οροσειρά Ροβενσόρι έχει ύψος 5.109 μέτρων και η αποστολή έφτασε εκεί στις 7 Ιανουαρίου, έχοντας περάσει μέσα από την κεντρική αφρικανική σαβάνα, η οποία εναλλάσσεται με πυκνή και αφιλόξενη ζούγκλα.

Η Μαργαρίτα, όπως ονομάζεται, έχει ύψος 5.109 μέτρων και η αποστολή έφτασε εκεί στις 7 Ιανουαρίου, έχοντας περάσει μέσα από την κεντρική αφρικανική σαβάνα, η οποία εναλλάσσεται με πυκνή και αφιλόξενη ζούγκλα.

Η οροσειρά Ροβενσόρι, που οι ιθαγενείς αποκαλούν «τα βουνά του Φεγγαριού», βρίσκεται στην ενδοχώρα της Αφρικής, ακριβώς πάνω στη γραμμή του Ισημερινού, και αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ της Ουγκάντα και του Κονγκό.

Η πρόκληση για τους Ελληνες ορειβάτες ήταν μεγάλη, καθώς κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στις οποίες, όπως λένε οι ίδιοι, δεν θα είχαν κατορθώσει να αντεπεξέλθουν χωρίς τη βοήθεια των ντόπιων οδηγών - ανιχνευτών.

Ενας από τους σοβαρότερους κινδύνους που χρειάστηκε να ξεπεράσουν ήταν τα εκτεταμένα έλη που βρίσκονταν σε πολλές περιοχές, καλυμμένα με βρύα και πυκνή βλάστηση, στήνοντας ύπουλες παγίδες για τα μέλη της αποστολής.

Οπως λέει στο «Εθνος», ο αρχηγός της αποστολής, Κώστας Τσιβελέκας, οι ορειβάτες πέντε μέρες περπατούσαν μέσα στους βάλτους οδηγούμενοι από ιθαγενείς. Ο κάθε ορειβάτης είχε τον προσωπικό του οδηγό, ο οποίος εντόπιζε τα σημεία από όπου μπορούσαν να περάσουν με ασφάλεια και να προσδιορίσουν τη διαδρομή που θα ακολουθούσαν.

«Αυτό το βουνό, λόγω της χαρακτηριστικής μορφολογίας του, είχε τεχνικές δυσκολίες όπως είναι τα έλη αλλά και η διαρκής εναλλαγή βράχων και παγετώνων όταν μπήκαμε στην αλπική ζώνη. Κάθε βήμα ήταν για μας και μια έκπληξη στο βουνό αυτό, με τις δυσκολίες, τις εναλλαγές του αλλά και την ποικιλομορφία του και γενικά την αισθητική του πρόταση», λέει ο κ. Τσιβελέκας, που έχει πραγματοποιήσει συνολικά 88 αποστολές στις ψηλότερες κορυφές όλου του πλανήτη.

Παρά τις δυσκολίες, η πρόσβαση στην κορυφή του Ροβενσόρι έγινε πραγματικότητα για τους οκτώ από τους δέκα ορειβάτες, ενώ και οι άλλοι δύο έφτασαν μέχρι τα 5.000 μέτρα.

Ρεβεγιόν με τους ιθαγενείς οδηγούς

Οι αντίξοες συνθήκες δεν εμπόδισαν τους Ελληνες ορειβάτες να κάνουν το δικό τους πρωτοχρονιάτικο... ρεβεγιόν. Μολονότι ο νέος χρόνος τούς βρήκε μακριά από τα σπίτια τους, έζησαν το κλίμα της συντροφικότητας με τους δέκα ιθαγενείς οδηγούς που τους συμπαραστάθηκαν στα πιο κρίσιμα σημεία της αποστολής τους. «Κόψαμε μια βασιλόπιτα που είχαν φτιάξει οι γυναίκες της αποστολής και τραγουδήσαμε όλοι μαζί τραγούδια από την Ελλάδα και την Ουγκάντα» λέει ο κ. Τσιβελέκας και εκφράζει την ευχή η νέα επιτυχία της ελληνικής ορειβατικής ομάδας να δώσει ένα θετικό μήνυμα: «Υπάρχουν Ελληνες που, στη δύσκολη αυτή συγκυρία για τη χώρα μας, αισιοδοξούν και ατενίζουν το μέλλον από ψηλά με την προοπτική του ανοιχτού ορίζοντα».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: