Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ρεκόρ ζέστης το 2010

Το έτος 2010 πήρε, έστω και µε ελάχιστη διαφορά από το 2005, την πρώτη θέση ανάµεσα στις πιο ζεστές χρονιές των τελευταίων 130 ετών. Το ρεκόρ των ρεκόρ της πιο ζεστής χρονιάς από το 1880 µέχρι σήµερα, που «κρατούσε» το 2005, ανήκει πλέον στην περσινή χρονιά.


Το ρεκόρ ζέστηςτου 2010 ανακοίνωσαντις προάλλεςδύο από τις τρεις επιστηµονικές οµάδες που παρακολουθούντον δείκτη της µέσηςθερµοκρασίας του πλανήτη – την αµερικανική Υπηρεσία για τη Μετεωρολογία και τους Ωκεανούς (NOAA) και την οµάδα του ΤζέιµςΧάνσεν (Πανεπιστήµιο Κολούµπια της Νέας Υόρκης καιΙνστιτούτο Γκόνταρντ – GISS – της NASA), ενώ αναµένονταικαι οι αναλύσεις τηςοµάδαςτουΦιλ Τζόουνς στο βρετανικό Κέντρο Χάντλεϊ.

Το 2010 ήταν θερµότερο του 2005 κατά 0,1 βαθµούς Κελσίου, ενώ η θερµοκρασία ήταν κατά 0,74 βαθµούς ανώτερητου µέσου όρου από το 1950 ώς το 2007. Η τελευταία δεκαετία έχει και άλλες χρονιές στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των πιο ζεστών ετών, λένε οι επιστήµονες. Και η άνοδος της θερµοκρασίας του πλανήτη, η οποία οφείλεται στις εκποµπές των αερίων που προκαλούν το φαινόµενο του θερµοκηπίου, θα συνεχιστεί προκαλώντας διαταραχές στο κλίµα, όπως αυτές που προκάλεσαν τις κατακλυσµιαίες πληµµύρες – στηΒραζιλία, τη Σρι Λάνκα, την Αυστραλία.

Κλιµατική αλλαγή

Γιατί όµως, ενώ οπλανήτης γίνεται πιο ζεστός, βρέχει τόσο σε µερικές περιοχέςτου κόσµου, ενώσε άλλες, όπως στην Ευρώπη και την Αµερική, κάνει πολύ κρύο και χιονίζει για µέρες; Επειδήη άνοδος της θερµοκρασίας αλλάζει το κλίµα, λένε οι εµπειρογνώµονες. «Αν οισηµερινές συνθήκες παραµείνουν οιίδιες, δηλαδή αν δενµειωθεί η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέµπεται στην ατµόσφαιρα, το 2010 θα χάσει σύντοµα το ρεκόρ της πιο ζεστής χρονιάς», λέει ο Τζέιµς Χάνσεν του GISS. Ο κλιµατολόγοςκαι διευθυντήςτου Ινστιτούτου Βιοµετεωρολογίαςτου ιταλικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών Τζαµπιέρο Μαράκι υπογραµµίζει ότι οκόσµος πρέπεινα καταλάβει δύο πράγµατα. «Το πρώτο είναι ότι το ισχυρόψύχος που επικράτησε την περίοδο των Χριστουγέννων στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη δεν αντιφάσκει µε το ρεκόρ ζέστης του 2010. Οχι µόνοεπειδή σε µερικές ζώνες κάνει πολύ κρύο, ενώ σε άλλες συνεχίζει να κάνει πολλή ζέστη και επειδή τα δεδοµένα της NASA αφορούν τον µέσο όρο του πλανήτη. Αλλά και επειδή η παγκόσµια άνοδος της θερµοκρασίας προκαλεί κλιµατικές αλλαγές που µπορεί να προκαλέσουν πληµµύρες, σφοδρές βροχοπτώσεις, αλλά και κρύο και χιόνι».

Σαν το σπίτι µας

Το κλιµατικό µας σύστηµα, εξηγεί ο Μαράκι, λειτουργεί σαν οι τροπικοί να ήταν ο λέβητάς µας και οι εύκρατες ζώνες τα καλοριφέρ. Ανο λέβητας και τα καλοριφέρ δεν λειτουργούν πια όπως στο παρελθόν, το κλίµα του σπιτιού αλλάζει.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: