Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Μήπως είναι τσιγκούνης;


Φειδωλός στην τσέπη, φειδωλός και στα συναισθήµατα; Συνήθως το ένα συνεπάγεται το άλλο. Το σίγουρο είναι ότι εσείς δεν θέλετε να γνωρίσετε καµία από τις δύο εκδοχές.


Eίναι ζηλιάρης. Το αντέχεις. Είναι ακατάστατος. Το αντέχεις. Είναι αναποφάσιστος. Το αντέχεις. Είναι λίγο παχουλός. Και αυτό το αντέχεις. Αλλά τα… καβούρια στις τσέπες του είναι µια κατάσταση που όχι απλώς δεν αντέχεις αλλά σε διώχνει και µακριά του.

Το προφίλ του…σπαγκοραµμένου
Συνήθως είναι µίζερος, καθώς αυτό που τον χαρακτηρίζει κυρίως είναι η φειδώ µε την οποία αντιµετωπίζει ακόµα και τις πιο λογικές οικονοµικές υποχρεώσεις ή διάφορες επιθυµίες που απαιτούν χρήµατα στην καθηµερινότητά του. Ο τσιγκούνης δεν θέλει να επενδύσει σε δραστηριότητες επειδή κοστίζουν. Έτσι, εξαιτίας της τσιγκουνιάς του, τόσο οι πηγές ευχαρίστησης όσο και οι κοινωνικές του επαφές είναι περιορισµένες και εποµένως οι διαπροσωπικές του σχέσεις επιφανειακές και δυσλειτουργικές.

Ό,τι (δεν) δίνεις(δεν) παίρνεις
Οι άνθρωποι που δεν µπορούν να δώσουν χρήµατα δεν µπορούν –συχνά– να δώσουν ούτε συναίσθηµα. Η αναστολή τους να προσφέρουν οικονοµικά συνεπάγεται και την αναστολή να προσφέρουν συναισθηµατικά, χωρίς όµως αυτό να σηµαίνει ότι δεν νιώθουν κιόλας πράγµατα. Η στέρηση που έχουν υιοθετήσει φέρνει «µιζέρια» και αυτή τους κάνει τελικά µη ελκυστικούς και µας οδηγεί να τους απορρίψουµε.

Άντρας, ο «κουβαλητής» του σπιτιού
Ένας σπαγκοραµµένος άντρας είναι απωθητικός στις γυναίκες, αφού η κοινωνία µας είναι τέτοια που (παρά την ισότητα των δύο φύλων) εξακολουθεί να υφίσταται υποσυνείδητα η αίσθηση ότι ο άντρας είναι ο «κουβαλητής». Γι’ αυτό οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν την ανάγκη να νιώσουν ότι ο σύντροφός τους µπορεί να τους προσφέρει, ότι είναι έτοιµος να κάνει πράγµατα γι’ αυτές και ότι µπορούν να στηριχτούν πάνω του.

Γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Βασικό ρόλο στην ανάπτυξη µιας τέτοιας συµπεριφοράς παίζει η ανατροφή και η κοινωνική µάθηση που έχει λάβει κάποιος από την οικογένειά του. Αν οι γονείς δεν φηµίζονται για τη γενναιοδωρία τους, πολύ πιθανό και το παιδί να αναπτύξει ανάλογη τακτική. Προφανώς ρόλο παίζει και η ιδιοσυγκρασία του καθένα, αλλά αυτή αναπτύσσεται και από τα µηνύµατα που λαµβάνει από το περιβάλλον του.

Αλλάζει ο άνθρωπος;
Υπάρχουν κάποιοι τσιγκούνηδες που θέλουν και προσπαθούν να εναρµονιστούν µε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της ζωής (κοινωνικές συναναστροφές, δραστηριότητες κ.ά.) αποβάλλοντας, τουλάχιστον σε κάποιο βαθµό, αυτή τους τη συνήθεια. Υπάρχουν όµως και εκείνοι που θεωρούν ότι έτσι πρέπει να είναι και όχι µόνο δεν προσπαθούν να το αλλάξουν, αλλά αντιθέτως µε την πάροδο του χρόνου η κατάστασή τους επιδεινώνεται. Όσο λιγότερο ξοδεύουν (οπότε αρχίζει να επηρεάζεται η λειτουργικότητα και η φυσιολογική τους τάση για κατανάλωση) τόσο πιο χαρούµενοι είναι (παθολογική κατάσταση). Ωστόσο µε καλή θέληση και φυσικά µε τα κατάλληλα κίνητρα (π.χ. αν ερωτευτεί) κάποιος µπορεί να γίνει πιο γαλαντόµος και εποµένως και πιο δοτικός συναισθηµατικά.

Να µείνω ή να φύγω;
Αν ο σύντροφός σας δεν είναι ανοιχτοχέρης και αυτό σας πειράζει, σε πρώτη φάση στείλτε διακριτικά τα µηνύµατά σας (π.χ. φανείτε εσείς η ίδια γενναιόδωρη, κεράστε τον κάτι κ.λπ.) και µετά συζητήστε το ανοιχτά λέγοντάς του τι σας ενοχλεί. Αν δεν δεχτεί να αλλάξει συµπεριφορά, καλό είναι να αναθεωρήσετε τη σχέση σας καθώς, αν εξελιχθεί (π.χ. σε γάµο), το πιθανότερο είναι να αποδειχτεί ιδιαίτερα ψυχοφθόρα.

«Συγγνώµη, ξέχασα το πορτοφόλι µου!»
Πολλές είναι οι γυναίκες που περιγράφουν ως µια από τις πιο αρνητικές εµπειρίες τους να βγαίνουν πρώτο ραντεβού και εκείνος να µην πληρώνει. Στην πλειοψηφία τους µάλιστα δηλώνουν ότι δεν θα ξαναέβγαιναν µαζί του. Το κέρασµα ωστόσο δεν αποτελεί «βαρόµετρο» τσιγκουνιάς. Ίσως είναι ένα δείγµα, αλλά όχι απαραίτητα το βασικό κριτήριο. Καλό θα ήταν λοιπόν να δίνεται µια δεύτερη ευκαιρία ούτως ώστε να διευκρινίζονται οι προθέσεις του.

Ένας άντρας που δεν προσφέρει υλικά συνήθως δεν µπορεί να προσφέρει και συναισθηµατικά. Αυτό ωστόσο δεν σηµαίνει ότι δεν νιώθει πράγµατα αλλά ότι δεν µπορεί να τα εκφράσει ή τα εκφράζει µε λάθος τρόπο. Η ψυχοθεραπεία όµως µπορεί να τον βοηθήσει.
Πηγη:myworld.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: