Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Στην κατασκήνωση λέμε ναι


Εντοπίζοντας και… αντιμετωπίζοντας κάποιους από τους πιο συνηθισμένους προβληματισμούς των παιδιών μας, μπορούμε να τους χαρίσουμε μια υπέροχη κατασκηνωτική εμπειρία δίχως άγχη και γκρίνιες, αλλά γεμάτη όμορφες, παιχνιδιάρικες, δημιουργικές στιγμές!

Η πρώτη του φορά…
«Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Αυτό το καλοκαίρι η μαμά και ο μπαμπάς θα εργάζονται συνέχεια και δεν θα μπορέσουμε να πάμε διακοπές. Έτσι, μου πρότειναν να πάω κατασκήνωση. Λένε πως θα περάσω πολύ όμορφα, πως θα παίζω όλη μέρα και θα κάνω νέους φίλους. Αν και είμαι μεγάλος πια, η αλήθεια είναι πως φοβάμαι λιγάκι… Τι θα κάνω άμα δεν μου αρέσει κι αν τα παιδάκια δεν με παίζουν;» Νικολάκης, ετών 6

Εντοπίζουμε…
Η ηλικία μεταξύ 6 και 7 ετών θεωρείται ιδανική για την πρώτη κατασκηνωτική εμπειρία ενός παιδιού, παρ’ όλα αυτά όμως εκτός από τον παράγοντα ηλικία θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε και τον παράγοντα προσωπικότητα. Γιατί μπορεί, π.χ. το μικρό μας να έχει ενταχθεί στο σχολικό περιβάλλον, να αυτοεξυπηρετείται και να έχει μάθει να λειτουργεί ομαδικά, παρ’ όλα αυτά όμως ίσως να μην είναι ακόμα έτοιμο να μας αποχωριστεί για πολύ.

…κι αντιμετωπίζουμε…
Μια καλή ιδέα θα ήταν να απευθυνθούμε σε ένα summer camp στην πόλη. Ανοιχτά από το πρωί έως το απόγευμα, τα summer camps προσφέρουν σχεδόν όλα όσα οι παραδοσιακές κατασκηνώσεις, εκτός από ένα: τη διανυκτέρευση. Έτσι το μικρό μας θα έχει την ευκαιρία να πάρει μια πρώτη γεύση του τι εστί κατασκήνωση χωρίς να πιεστεί και χωρίς να του λείψουμε τόσο… Σταδιακά βέβαια θα μπορούσαμε να το εντάξουμε και στα πιο παραδοσιακά κατασκηνωτικά προγράμματα, αρχικά επιλέγοντας μια κατασκήνωση όχι πολύ μακριά από το σπίτι, με ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, κι αν δούμε ότι ανταποκρίνεται θετικά, τον επόμενο χρόνο προχωράμε και στο δεκαπενθήμερο. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε το παιδί να ενταχθεί πολύ πιο ομαλά στους κατασκηνωτικούς ρυθμούς.
Extra tip: Μιλάμε με τις φίλες μας. Μπορεί να ενδιαφέρονται κι εκείνες να γράψουν τα παιδιά τους σε ένα παρόμοιο πρόγραμμα. Γιατί λοιπόν να μην συνεννοηθούμε; Έτσι, και τα μικρά μας θα έχουνε παρέα και εμείς θα είμαστε (λιγάκι) πιο ήσυχες…
Σε περίπτωση βέβαια που υπάρχουν αδερφάκια, ακόμα καλύτερα, η παρέα τους θα είναι ακόμα πιο μεγάλη!

Πολεμάμε τους φόβους μόνο με αλήθεια
«Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Η μαμά κι ο μπαμπάς με έγραψαν στην κατασκήνωση! Στην αρχή φοβόμουν λιγάκι, τώρα όμως ηρέμησα γιατί μου είπαν πως θα περάσω υπέροχα εκεί. Πως θα κάνω πολλούς φίλους και ότι θα παίζουμε συνέχεια μπάλα. Επίσης, μου είπαν ότι θα μάθω πάρα πολλά πράγματα. Αναρωτιέμαι τι άλλο θα μπορούσα να μάθω αφού ήδη γνωρίζω τόσα πολλά…» Θοδωρής, ετών 7

Εντοπίζουμε…
Σίγουρα το παιχνίδι και οι φίλοι είναι δύο βασικοί παράγοντες που κάνουν ένα παιδί να αγαπήσει την κατασκήνωση. Η κατασκήνωση όμως δεν είναι μόνο παιχνίδι και φίλοι. Εκεί, το μικρό μας θα χρειαστεί να συμμορφωθεί με κάποιους κανόνες.
Μέσα από την κατασκήνωση το παιδί μαθαίνει να προσαρμόζεται σε κάποιες καταστάσεις και να συνεργάζεται με τους γύρω του. Η κατασκήνωση προάγει την αυτονομία, τη δημιουργικότητα και την κοινωνικότητα των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα τα γεμίζει με χίλια δύο ερεθίσματα και τα ξεκουνάει από το κομπιούτερ και τον καναπέ.

…κι αντιμετωπίζουμε…
Παρ’ όλα αυτά, όμως, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις. Η κατασκήνωση είναι αυτή που είναι. Δεν χρειάζεται να τη μεταμορφώσουμε σε σωστό παράδεισο προκειμένου να αρέσει στο μικρό μας. Προσπαθούμε, λοιπόν, να είμαστε όσο το δυνατό πιο ειλικρινείς και ρεαλιστικοί στις περιγραφές μας, για να αποφύγουμε τυχόν παρεξηγήσεις και απογοητεύσεις. Επίσης, κάνουμε παρέα μια επίσκεψη στον κατασκηνωτικό χώρο, ενημερωνόμαστε για το ημερήσιο πρόγραμμα και γνωρίζουμε τους υπεύθυνους. Έτσι, θα βοηθήσουμε το μικρό μας να έχει μια πιο ολοκληρωμένη, ρεαλιστική εικόνα του τι πρόκειται να συναντήσει.
Extra tip: Όπως και να έχει, καλό είναι να προσπαθούμε να απαντάμε σε όλες τις απορίες του παιδιού και να μην το καθησυχάζουμε διαβεβαιώνοντας «πόσο υπέροχα θα περάσει»… Επίσης, συζητάμε μαζί του για όσα το φοβίζουν και του εξηγούμε πως δεν πρόκειται να μας χάσει, μιας και θα του τηλεφωνούμε για να μαθαίνουμε τα νέα του και θα το βλέπουμε τις μέρες του επισκεπτηρίου, στο οποίο προσπαθούμε να είμαστε πάντα συνεπείς.

Μου λείπει η μαμά μου….
«Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Έχω ενθουσιαστεί στην ιδέα της κατασκήνωσης. Χαίρομαι μάλιστα που θα είναι μαζί μου και η φίλη μου η Σοφία, όμως, με τη μαμά μου τι θα κάνω; Φοβάμαι πως θα μου λείψει τόσο πολύ… Δεν γίνεται να την πάρω κι εκείνη μαζί μου;» Κυριακούλα, ετών 8

Εντοπίζουμε…
Η νοσταλγία του σπιτιού και της οικογένειας είναι ένα συναίσθημα το οποίο βιώνει το μεγαλύτερο μέρος των μικρών κατασκηνωτών. Αποτελέσματα σχετικών ερευνών έχουν δείξει ότι περίπου το 95% των παιδιών, που πηγαίνουν στην κατασκήνωση, σε κάποια φάση σίγουρα θα νοσταλγήσουν το σπίτι και την οικογένειά τους. Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, το οποίο πολλές φορές εκφράζεται και με μια μελαγχολία που παρατηρείται πιο έντονα όταν πέφτουν λίγο οι τόνοι… δηλαδή όταν σουρουπώνει ή όταν ακούγεται το σιωπητήριο. Η νοσταλγία και το συναίσθημα της έλλειψης του σπιτιού είναι βέβαια κάτι που μπορούμε να προβλέψουμε. Π.χ., αν το παιδί μας δεν έχει τύχει να ξανακοιμηθεί ποτέ μακριά μας, αν νιώθει πως στην κατασκήνωση θα είναι δυστυχισμένο ή αν αισθάνεται αναγκασμένο να περάσει ένα μέρος των καλοκαιρινών του διακοπών εκεί, τότε είναι πολύ πιθανό να μας εκφράσει με έντονο τρόπο τέτοιου είδους συναισθήματα.

…κι αντιμετωπίζουμε…
- Προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε το παιδί μας στην απόφαση αυτή, ρωτώντας τη γνώμη του. Π.χ., «Θα ήθελες φέτος να πας κατασκήνωση;», «Θα ήθελες να ψάξουμε για μια κατασκήνωση στο βουνό ή στη θάλασσα;».
- Το βοηθάμε να προσαρμοστεί και να συνηθίσει σιγά-σιγά την απουσία μας, ζητώντας ένα βράδυ από τον παππού και τη γιαγιά να το φιλοξενήσουν, ή προτείνοντας του να μείνει μία φορά στο σπίτι ενός φίλου του.
- Προετοιμαζόμαστε παρέα. Σε ένα ημερολόγιο του δείχνουμε πότε ξεκινάει η κατασκήνωση και πότε τελειώνει. Συζητάμε μαζί του για τους κανόνες υγιεινής, φτιάχνουμε μαζί μια λίστα με τα πραγματάκια που θα πάρει μαζί του (λέμε «όχι» σε κινητά και ηλεκτρονικά παιχνίδια) και προετοιμάζουμε το σακίδιό του.
Εxtra tip: Η αντιμετώπιση της νοσταλγίας είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία. Δουλεύοντας όμως τις ανησυχίες τους μπορούμε να συμβάλλουμε στην ανεξαρτητοποίηση των παιδιών και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, είναι να υπενθυμίζουμε στο μικρό μας πως είμαστε κοντά του, χωρίς όμως να είμαστε από πάνω του. Τέλος, αν το ακούσουμε λίγο αναστατωμένο, δεν σπεύδουμε κατευθείαν για βοήθεια. Προσπαθούμε ήρεμα να συζητήσουμε τι το έχει πειράξει και, αν χρειαστεί, μιλάμε με τον ομαδάρχη για να μάθουμε αν όντως υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα…

Πάλι σε αυτή την κατασκήνωση θα πάω;
«Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Με ρώτησε η μαμά μου αν θα ήθελα και φέτος να πάω κατασκήνωση. Το θέλω πολύ… Αλλά όσο σκέφτομαι πως για ακόμα μία φορά θα πάω στο ίδιο μέρος και θα κάνω τα ίδια ακριβώς πράγματα, αρχίζω να βαριέμαι λιγάκι… Μα καλά, σε ολόκληρο τον κόσμο μόνο αυτή η κατασκήνωση υπάρχει;» Μαιρούλα, ετών 10

Εντοπίζουμε…
Φυσικά και δεν υπάρχει μόνο αυτή η κατασκήνωση! Αντιθέτως, υπάρχουν διάφορα είδη κατασκήνωσης για κάθε ηλικία και χαρακτήρα. Είναι λογικό το παιδάκι των δέκα ετών να μην ενθουσιάζεται πλέον με όσα έκανε όταν ήταν έξι χρόνών.

…κι αντιμετωπίζουμε…
Κάνουμε μια λίστα με τα διάφορα είδη κατασκηνώσεων και συζητάμε με το παιδί μας πού θα ήθελε να πάει αυτό το καλοκαίρι. Κάποιες από τις εναλλακτικές μας είναι οι εξής:
- Summer camp εντός των τειχών: Συνήθως πρόκειται για ημερήσια προγράμματα τα οποία συμπεριλαμβάνουν πλήθος εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, από καλλιτεχνικά εργαστήρια μέχρι περιηγήσεις στα μουσεία της πόλης και κοντινές αποδράσεις για παιχνίδια στο νερό. Για παιδιά από 5 έως 12 ετών.
- Παραδοσιακές κατασκηνώσεις: Είναι η κλασική κατασκήνωση στο βουνό ή τη θάλασσα, στην οποία το παιδί θα έχει την ευκαιρία να παίξει, να ξεδώσει, να κάνει νέους φίλους και φυσικά να διανυκτερεύσει σε σκηνή (ή σε ειδικά διαμορφωμένα σπιτάκια) μακριά από το παιδικό του δωμάτιο. Για παιδιά από 6 έως 12 ετών.
- Κατασκήνωσεις για «καλλιτεχνικές, αθλητικές και άλλες ανησυχίες»: Πρόκειται για κατασκηνώσεις οι οποίες ναι μεν συμπεριλαμβάνουν όλα όσα μια παραδοσιακή κατασκήνωση, από εκεί και πέρα όμως διαθέτουν και κάποιες πιο εξειδικευμένες δραστηριότητες, μέσω των οποίων στοχεύουν να καλλιεργήσουν τα χόμπι ή τα ταλέντα των παιδιών. Π.χ. δραστηριότητες με έμφαση στον αθλητισμό, την τέχνη, την τεχνολογία, τον χορό κ.ο.κ. Για παιδιά από 6 έως 12 ετών.
- Εναλλακτικές κατασκηνώνεις: Πρόκειται για κατασκηνώσεις στη φύση οι οποίες, μεταξύ των δραστηριοτήτων τους, συμπεριλαμβάνουν και διάφορα extreme sports όπως π.χ. rafting, τοξοβολία, ιππασία, αναρρίχηση, canoe-kayak, ορειβατική ποδηλασία, σπηλαιολογία, flying fox κ.ά., τα οποία προσαρμόζονται ανάλογα με τις ηλικίες των κατασκηνωτών. Για παιδιά από 7 έως 13 ετών κι εφήβους από 14 έως 17 ετών.
- Κατασκηνώσεις οδηγών και προσκόπων: Πρόκειται για μια αξέχαστη εμπειρία στη φύση, γεμάτη πρωτότυπα παιχνίδια, πεζοπορίες, τραγούδια γύρω από τη βραδινή φωτιά και πολλές εκπλήξεις, οι οποίες θα μείνουν αξέχαστες στα παιδιά. Διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και απευθύνονται ως επί τω πλείστον στα μέλη των ομάδων και των συστημάτων. Για παιδιά από 6 έως 17 ετών.
- Κατασκηνώσεις εξωτερικού: Μια πρόταση για μεγαλύτερα παιδιά, μέσω της οποίας θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδεύσουν σε μια νέα χώρα, να συναναστραφούν με συνομήλικα παιδιά άλλων εθνικοτήτων, να παίξουν, να διασκεδάσουν και φυσικά να εξασκήσουν μια ξένη γλώσσα. Για παιδιά από 13 ετών και πάνω.
Extra tip: Σε όποια κατασκήνωση κι αν καταλήξουμε, είναι σημαντικό να ενημερωθούμε για το πρόγραμμα και τη φιλοσοφία της και να ζητήσουμε ένα παράδειγμα του ημερήσιου προγράμματος των δραστηριοτήτων, ούτως ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να προετοιμάσουμε τα παιδιά.

Μια ματιά στο σακίδιο του μικρού κατασκηνωτή:
Με τι θα πρέπει να εφοδιάσουμε τα μικρά μας; Στη λίστα που ακολουθεί υπάρχουν όλα όσα θα πρέπει να έχουν μαζί τους πριν περάσουν την πύλη της κατασκήνωσης. Βέβαια, καλού κακού, τσεκάρουμε και τη λίστα της κατασκήνωσης που έχουμε επιλέξει, μιας και η εξάρτυση μπορεί να διαφέρει σύμφωνα πάντα με το στιλ, τη φιλοσοφία και τις δραστηριότητες της κάθε κατασκήνωσης.
Στο σακίδιο…
• Πιτζάμα ή νυχτικό
• Πετσέτες μπάνιου, προσώπου και ποδιών
• Εσώρουχα και κάλτσες (αρκετά ζευγάρια)
• Μπλουζάκια και σορτσάκια
• Μακρύ παντελόνι ή φόρμα γυμναστικής
• Φουτεράκι ή μπουφανάκι
• Αθλητικά παπούτσια και σαγιονάρες
• Μαγιό
• Καπέλο
• Φακό με μπαταρίες
• Μια σακούλα για τα άπλυτα
• Στο νεσεσέρ…
• Οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα
• Χτένα ή βούρτσα
• Σαμπουάν και σφουγγαράκι
• Χαρτομάντιλα
Extra tip: Δεν ξεχνάμε να εφοδιάσουμε το μικρό μας και με μια αντιφθειρική λοσιόν! Οι ενοχλητικές ψείρες, εκτός από τα θρανία, παραμονεύουν και στις σκηνές…





πηγη:myword
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share


SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: