Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

11 αγαπημένοι θερινοί κινηματογράφοι


Καλοκαίρι, βόλτες, συναυλίες και «χαλαρές» βραδιές σε πάρκα και πλατείες είναι από τα πράγματα εκείνα που δεν έχουν αντίτιμο. Και στην κορυφή αυτής της …καλοκαιρινής λίστας, μία νυχτερινή έξοδος σε ένα θερινό σινεμά, κάτω από τον έναστρο ουρανό της Αθήνας.


Η γοητεία και η αίγλη που αποπνέουν οι θερινοί κινηματογράφοι, κάνουν την όλη διαδικασία του να παρακολουθήσει κανείς μία ταινία στην…ύπαιθρο, μαγική. Ατμόσφαιρα ξεχωριστή και ιδιαίτερη, ευτυχώς για όσους ζούμε στην Αθήνα, οι θερινοί κινηματογράφοι αποτελούν ακόμα γνώριμο έδαφος για το καλοκαίρι.
Η αλήθεια είναι ότι οι θερινοί κινηματογράφοι δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν τον απόλυτο προορισμό των σινεφίλ αλλά το φετινό καλοκαίρι, μάλλον θα προσελκύσει και νέους φίλους. Για το λόγο αυτό, το click@Life λειτουργεί ως οδηγός πόλης και σας παρουσιάζει μερικά από τα αγαπημένα του θερινά σινεμά.
«Σινέ Αίγλη»: ο πρώτος διδάξας…
Όταν το 1903, οι πρώτοι Αθηναίοι σινεφίλ, «έστησαν» τις μηχανές για την προβολή της γαλλικής ταινίας «Δέκα Γυναίκες Κυνηγούν έναν άντρα», κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή θα ήταν μία ιστορική στιγμή για την πορεία του σινεμά στην Ελλάδα.
Σχεδόν τελετουργικά, η βοκαμβίλια, τα πράσινα καθίσματα και το άρωμα από το γιασεμί, σημαίνουν ότι σε λίγο η ταινία ξεκινά στο «Σινέ Αίγλη». Κρυμμένο στον Κήπο του Ζαπείου, υπόσχεται δροσερές νύχτες παρέα με φίλους, παγωμένες μπύρες και νόστιμα σουβλάκια.
Στα bonus θυμηθείτε το «Family Night Out», για οικογενειακές βραδιές κινηματογράφου κάτω απ’ τα αστέρια, με δώρο το 4ο εισιτήριο. Αν είστε πιο …prive τύποι υπάρχει και η «Prive Veranda», που σας υποδέχεται με ένα απολαυστικό πακέτο με δείπνο 4 πιάτων, 1 ποτήρι κρασί και φυσικά την προβολή της αγαπημένης σας ταινίας με 22 ευρώ/ άτομο, ενώ αν πάλι σας αρέσει να πηγαίνετε σινεμά …μεσοβδόμαδα, η «Happy Wednesday με 2 For 1» είναι ιδανική λύση καθώς κάθε Τετάρτη με κάθε εισιτήριο, δώρο άλλο ένα.
Πληροφορίες: Κήπος Ζαππείου, είσοδος από Βασ. Όλγας,www.aeglizappiou.gr , τηλ. 2103369300.
«Σινέ Θησείο»: στην κορυφή του κόσμου
Πριν κάποιους μήνες το CNN ανακήρυξε το «Σινέ Θησείο» τον καλύτερο κινηματογράφο του κόσμου και όχι άδικα. Ο παλαιότερος θερινός κινηματογράφος της Αθήνας, βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη, στην οδό Αποστόλου Παύλου, κατασκευάστηκε το 1935, και έκτοτε έχει αποτελέσει σημείο έλξης για τους λάτρεις της έβδομης τέχνης. Με θέα τον Παρθενώνα, το «Σινέ Θησείο» είναι συνήθως ανοιχτό από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο με ταινίες πρώτης προβολής αλλά και παλαιότερες κλασικές δημιουργίες.
Όταν πάτε, μην ξεχάσετε να παραγγείλετε ένα πιατάκι σπιτικό βύσσινο ή ένα ποτό βύσσινο με μαύρη ζάχαρη, ή ακόμα και σπιτική βυσσινάδα, μία μοναδική συνταγή των ιδιοκτητών. Αλλά και αν δεν θέλετε κάτι γλυκό, μία τυρόπιτα με χωριάτικο τσίπουρο και αυγοτάραχο Μεσολογγίου, μπορεί να ικανοποιήσει τον ουρανίσκο σας.
Πληροφορίες: Απ. Πάυλου 7, Θησείο, τηλ. 2103420864, 2103470980,www.cine-thisio.gr .
«Σινέ Παρί»: όνειρο 92 χρόνια
Στην οδό Κυδαθηναίων στον αριθμό 22, στην Πλάκα, στέκεται αγέρωχο το ιστορικό κτήριο που στεγάζει τον κινηματογράφο με το παριζιάνικο όνομα. «Cine Paris» και κάπως έτσι, κάτω από τον αττικό ουρανό το Παρίσι …μετακομίζει στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν πριν το 1920, όταν ένας έλληνας κομμωτής, ο οποίος ζούσε πολλά χρόνια στον Παρίσι, οραματίστηκε να φέρει τις δύο πρωτεύουσες σε έναν κοινό τόπο.
Η Πλάκα έγινε το σημείο συνάντησης και το 1920, ανοίγει για πρώτη φορά το «Σινέ Παρί». Στη δεκαετία του 1960, ο ιστορικός κινηματογράφος μεταφέρεται στο κτήριο που τον ξέρουμε σήμερα αλλά πριν λήξει η δεκαετία αδυνατεί να αντισταθεί στην κρίση της εποχής και κλείνει. Δεκαέξι σχεδόν χρόνια μετά, το 1986, με νέο ιδιοκτήτη ανοίγει και πάλι τις πόρτες του κάτω από την Ακρόπολη, έτοιμος κάθε καλοκαίρι να υποδεχτεί τους φίλους του καλού σινεμά.
Πληροφορίες: www.cineparis.gr , Κυδαθηναίων 22 Αθήνα, Πλάκα, τηλ. +302103222071
«Σινέ Άνεσις»: θερινό σινεμά του μέλλοντος
Στην αρχή της Κηφισίας όταν φτάσετε κοιτάξτε ψηλά, πολύ ψηλά…στην ταράτσα του κτηρίου με τον αριθμό 14, όπου στεγάζεται ο ιστορικός θερινός κινηματογράφος Άνεσις. Ανανεωμένος, με καλοκαιρινή σύγχρονη ματιά ο «Άνεσις» μόνο κλασικό κινηματογράφο δεν θυμίζει.
Προσεγμένο μπαρ με χορταστικά snacks και δροσιστικά cocktails, μπύρες και κρασιά, σε άνετες ξύλινες καρέκλες σκηνοθέτη, αναπαυτικές σεζ λονγκ, διθέσιους καναπέδες, και πολλά σκαμπό bar σε προνομιακή θέση, συνοδεύουν τη θερινή έξοδο των 210 περίπου θεατών που σε λίγο θα παρακολουθήσουν την ταινία στο «Άνεσις» σε μεγάλη οθόνη με ποιοτικό ήχο Dolby SR DTS, εφάμιλλο των πιο σύγχρονων αιθουσών των πολυσινεμά.
Ατμόσφαιρα και design minimal, o «Άνεσις» στους Αμπελόκηπους, που ανακατασκευάστηκε από τον όμιλο Χαραγκιώνη το 2004, λειτουργεί πλέον υπό την οικογενειακή «σφραγίδα» των Δ&Κ. Γούναρης Ο.Ε και υπόσχεται να ταξιδέψει κινηματογραφικά όσους επιλέξουν την πιο …διάσημη ταράτσα των Αμπελοκήπων.
Πληροφορίες: Λ. Κηφισίας 14, τηλ. 210 7782316, κρατήσεις: 2106786000, 080160000.
«Σινέ παράδεισος»: από τον Τορνατότε με αγάπη
Είκοσι τέσσερα περίπου χρόνια πριν, ο ιταλός σκηνοθέτης Τζουζέπε Τορνατόρε, ήρθε στην Ελλάδα για να …βαφτίσει το, σχεδόν δημιούργημα του. Εκείνος εμπνεύστηκε την ταινία των Όσκαρ «Σινεμά ο Παράδεισος» και οι έλληνες σινεφίλ έχτισαν στην οδό Αγ. Γεωργίου & Ζάππα 4, στον Κορυδαλλό, τον ίδιο τον … παράδεισο.
Το «Σινέ παράδεισος» μπορεί να σταμάτησε για τρία χρόνια, αλλά συνεχίζει πλέον δυναμικά να χαρίζει στους λάτρεις του καλού σινεμά βραδιές μοναδικές.
Εξάλλου το θερινό «Σινέ Παράδεισος» είναι συνηθισμένο από καλλιτεχνικές βραδιές αφού έχει ήδη στις «πλάτες» του φιλοξενήσει τεράστια ονόματα του ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου, όπως ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Κώστας Γαβράς, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Νίκος Κούνδουρος, η Ειρήνη Παππά, η Τόνια Μαρκετάκη, ο Νικόλα Πιοβάνι κ.α
Πληροφορίες: Αγ. Γεωργίου & Ζάππα 4, Κορυδαλλός, τηλ.210 - 4960955.
«Σινέ Βοξ» και «Σινέ Ριβιέρα»: Λαός και…
Η ταράτσα του Βοξ στην πλατεία Εξαρχείων είναι από τις πιο ξακουστές στην Αθήνα για τις μοναδικές σινεφίλ βραδιές που χάριζε παλαιότερα. Ωστόσο δυστυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει τον τελευταίο καιρό αλλά τουλάχιστον λίγο πιο πάνω υπάρχει πάντα η «Ριβιέρα» στο πλακόστρωτο της Βαλτετσίου στον αριθμό 46, με σύγχρονο εξοπλισμό, στερεοφωνικό ήχο, και προβολές που εγγυώνται μοναδικές στιγμές υπό το φως των αστεριών, στην πιο παρεξηγημένη αλλά ζωντανή γειτονιά του κέντρου της Αθήνας.
Πληροφορίες: «Βοξ» Θεμιστοκλέους 82, τηλ:210 3301020, «Ριβιέρα» Βαλτετσίου 46, τηλ. 210 3837716, 210 3844827.
«Σινέ Δεξαμενή»:… και Κολωνάκι
«Φώτα… κάμερα, πάμε» ακούστηκε το 1905 όταν, άνοιξε ο θερινός κινηματογράφος «Δεξαμενή». Το ιστορικό σινεμά του Κολωνακίου λειτούργησε αρχικά μέχρι το 1909 και μετά έγινε σκηνικό για να φιλοξενεί θέατρο σκιών. Το 1991 ωστόσο, οι υπάλληλοι της ΕΥΔΑΠ, αποφάσισαν να επαναφέρουν την αρχική του αίγλη, και μετέτρεψαν τον χώρο σε θερινό σινεμά, που λειτουργεί ως σήμερα. Η «Δεξαμενή» βρίσκεται στη στέγη του αρχαίου υδραγωγείου και υπήρξε η καλύτερη επιλογή σε μια εποχή του παρελθόντος που ο χώρος του παλιού υδραγωγείου είχε γίνει αντικείμενο έριδας για τη μετατροπή του σε παιδική χαρά ή αναψυκτήριο.
Συνεπής στο ραντεβού της και ανανεωμένη, η «Δεξαμενή» πλέον συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο «in» σημείων συνάντησης και εξόδου φίλων του σινεμά και όχι μόνο.
Πληροφορίες: Πλατεία Δεξαμενής, τηλ: 210 3623942, 210 3602363.
«Μπομπονιέρα»: παράδοση στην Κηφισιά
Σημείο αναφοράς των βορείων προαστίων, το θερινό σινεμά «Μπομπονιέρα» μπορεί να χάριζε βραδιές κινηματογραφικής πανδαισίας στους φίλους και επισκέπτες αλλά δεν ίσχυε το ίδιο και για το…Υπουργείο πολιτισμού.
Δυστυχώς, δεν κηρύχθηκε ιστορικός τόπος μετά την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, αν και από το 1997 είχε χαρακτηριστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ διατηρητέος ως προς τη χρήση, μαζί με άλλους 46 θερινούς κινηματογράφους στο Λεκανοπέδιο. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία θέλησε να τον ανακαινίσει και να τον επαναλειτουργήσει ως θερινό σινεμά, ενώ ανάλογη προθυμία είχε εκφράσει και ο Δήμος Κηφισιάς θέλοντας να τον μετατρέψει σε Δημοτικό θερινό Κινηματογράφο.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η «Μπομπονιέρα» ξεκίνησε να λειτουργεί το 1918 και είναι ο δεύτερος θερινός κινηματογράφος μετά την Αίγλη. Οι αρχικές θέσεις που διέθετε ήταν 1050 ενώ μετά μειώθηκαν στις 500. Μάλιστα τον Ιούλιο του 1925 αλλά και στις 30 Ιούλιου του 1928 ο θερινός κινηματογράφος είχε καεί.
Πληροφορίες: Παπαδιαμάντη 12, Κηφισιά, τηλ: 2108019687
«VILLAGE COOL»: άλλη αίσθηση δροσιάς
Το 2004 η εταιρεία Village Roadshow δημιουργεί το πρώτο θερινό σινεμά στην περιοχή του Αγ.Ι.Ρέντη. Με 356 καθίσματα, τραπεζάκια, γιγαντοοθόνη και σύστημα ήχου Dolby Digital που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε θερινό κινηματογράφο, ήρθε για να αλλάξει τις καλοκαιρινές νύχτες. Η πρωτοποριακή τεχνολογία και η μοναδική αισθητική, συνδυάζονται με την ξεχωριστή αίσθηση του παραδοσιακού θερινού κινηματογράφου, ενώ το candy bar υπενθυμίζει ότι και στη σημερινή εποχή μπορεί να υπάρξει η μαγεία του παλιού…ελαφρώς εκσυγχρονισμένη. Η Village, συνέχισε το επιτυχημένο εγχείρημα και σε άλλες περιοχές της Αττικής (ιδιαίτερη είναι και η συνεργασία με την «Αίγλη» κλπ) αλλά και στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει ένας από τους ομορφότερους θερινούς κινηματογράφους.
Πληροφορίες: Village Cool Ρέντη, Θηβών 228 & Παρνασσού, Αγ. Ι. Ρέντης, τηλ: 210 4215100, www.villagecinemas.gr .
«Σινέ Ορφέας» από τη Σμύρνη στη Σαρωνίδα
Το 2005, ο θερινός κινηματογράφος «Ορφέας» στη Σαρωνίδα γιόρτασε τα 70 του χρόνια. Την ίδια χρονιά ο δημιουργός του και ιστορική μορφή της πορείας των κινηματογράφων στην Ελλάδα, Λευτέρης Σκλάβος έκλεισε τα 90 του χρόνια.
Αυτός ήταν που δημιούργησε σε πολύ νεαρή ηλικία τη νέα, για την εποχή, μορφή καλοκαιρινής διασκέδασης. Το 1935, ο 20χρονος Λευτέρης, σε ένα άδειο οικόπεδο, σε μία ερημική τότε περιοχή, οραματίστηκε και έφτιαξε αυτό που έμελε να γράψει ιστορία. Τον θρυλικό «Ορφέα», στην οδό Σαρωνίδας. Ο οικογενειακός «Ορφέας» λειτουργεί ευτυχώς μέχρι και σήμερα υπό τη διεύθυνση του γιού του Λευτέρη Σκλάβου, Πωλ ενώ ολόκληρη η ιστορία του θερινού αυτού σινεμά εξιστορείται στο ντοκιμαντέρ «Ο Κυρ Ορφέας», δημιούργημα των εγγονών του ιδρυτή του, Ανιές Σκλάβου, Λευτέρη Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη.
Πληροφορίες: Λ. Σαρωνίδας 60, τηλ. 22910 60077.



Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: