Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Π. ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ



Η Θεατρική Διαδρομή παρουσίασε στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ την κωμωδία του Αριστοφάνη, "Ειρήνη",
στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, την Παρασκευή 1η και το Σάββατο 2 Ιουλίου με τον Πέτρο Φιλιππίδη στο ρόλο του Τρυγαίου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας. Η "Ειρήνη" του Αριστοφάνη, με τη μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη και τη δραματουργική επεξεργασία του Πέτρου Φιλιππίδη, Γιώργου Γαλίτη και Γιώργου Λέφα, μοιάζει τόσο επίκαιρη όσο ποτέ στην Ελλάδα του σήμερα και ο θεατής θα διαπιστώσει, ίσως με θλίψη στο Αργολικό Θέατρο, ότι παρόλο που πέρασαν τόσοι αιώνες, τα κίνητρα και οι λανθασμένες επιλογές των ανθρώπων είναι κοινά και διαχρονικά…


Η "Eιρήνη" παρουσιάστηκε το 421 π.Χ. στους δραματικούς αγώνες της εορτής των Μεγάλων Διονυσίων και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία αυτή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος και θεωρείται ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών.
Ο Τρυγαίος είναι ένας αμπελουργός, που απελπισμένος από την κατάντια των αμπελιών του, αποφασίζει να πάει και να ελευθερώσει την Ειρήνη. Ξεκινάει για τον Όλυμπο, πετώντας πάνω σ' ένα τεράστιο σκαθάρι για να ζητήσει τη βοήθεια των δώδεκα θεών. Εκεί προσπαθεί να πείσει τον θεό Ερμή, τάζοντάς του δώρα, να τον βοηθήσει να ελευθερώσουν μαζί την Ειρήνη γιατί η γη και οι άνθρωποι καταστρέφονται από τον πόλεμο.
Ο Πόλεμος παρουσιάζεται φοβερός και τρομερός! Έχει μαζέψει μέσα σ' ένα τεράστιο γουδί όλες τις πόλεις-κράτη της Ελλάδας και τις κοπανάει με το γουδοχέρι για να τις λιώσει. Ο Τρυγαίος πρέπει να προλάβει το κακό προτού να είναι πολύ αργά…
Τελικά, ο Τρυγαίος καταφέρνει να ελευθερώσει την Ειρήνη! Όλοι την καλωσορίζουν με ενθουσιασμό όμως αυτή σωπαίνει και δεν μιλά σε κανέναν, γιατί όπως εξομολογείται στον Ερμή, είναι πολύ πικραμένη με τους ανθρώπους, δεν της δίνουν καθόλου αξία και την παραμελούν. Έχουν το μυαλό τους στον πόλεμο, κάποιοι μάλιστα πλουτίζουν απ’ αυτόν και δεν ενδιαφέρονται για τα αγαθά της παρά μόνο για τα κέρδη τους.
Ο Τρυγαίος την παρακαλεί να συγχωρέσει τους άμυαλους ανθρώπους και να τους δώσει άλλη μια ευκαιρία να συμμορφωθούν. Η Ειρήνη δέχεται κι όλοι μαζί κατεβαίνουν στη γη.

Το κωμικό αυτό έργο του Αρισοφάνη γίνεται και πάλι επίκαιρο όσο ποτέ στα σημερινά ελληνικά δεδομένα. Η μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη έρχεται να απαλύνει τον πόνο του Έλληνα πολίτη, και οι εύστοχες κωμικοτραγικές αναφορές στην επικαιρότητα του 2011, δίνουν στο θεατή την ευκαιρία να "διασκεδάσει" τον πόνο των ημερών....

Χωρίς να ακυρώνεται το κείμενο και η εποχή του, η δραματουργική επεξεργασία φέρνει το έργο στα δεδομένα της σημερινής εποχής με αναφορές στο σήμερα όχι με ονόματα, αλλά με περιγραφές. Το μνημόνιο, ο πρόσφατος ανασχηματισμός, δηλώσεις πολιτικών, όπως το »Μαζί τα φάγαμε», οι αναφορές στον Τσακ Νόρις, την πράσινη ενέργεια, το κίνημα «Δεν πληρώνω», το τηλεοπτικό σόου «Dancing with the stars», μουσική από τις επικίνδυνες αποστολές και ατάκες από την ταινία του Νίκου Περράκη «Σειρήνες στο Αιγαίο», είναι μερικές μόνο από τις αναφορές που κάνουν οι ηθοποιοί.

Από τις ερμηνείες των Π. Φιλιππίδη, Τ. Παπαματθαίου, Γ. Γαλίτη, Π. Σταθακόπουλου, Χ. Σιμαρδάνη, Κ. Γιαννακόπουλου, στα σκηνικά του Γ. Κόττη και από τα κοστούμια του Γ. Μετζικώφ στη μουσική του Μ. Μάτσα και τους φωτισμούς της Ε. Ντεκώ τα πάντα ήταν το λιγότερο άψογα!!!

Highlight της βραδιάς: η αφιέρωση της παράστασης από τον Π. Φιλιππίδη στον μεγάλο Έλληνα ηθοποιό Θ. Βέγγο. Αυτός άλλωστε ήταν ο τελευταίος του ρόλος στο θέατρο: ο Τρυγαίος!

Ο Π. Φιλιππίδης είναι αναμφισβήτητα από τους μεγαλύτερους- αν όχι ο μεγαλύτερος- ηθοποιούς της γενιάς του!


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

ΙΟΥΛΙΟΣ 2011

1 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
2 ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

4 ΔΕΥΤΕΡΑ, ΒΟΛΟΣ
5 ΤΡΙΤΗ, ΒΕΡΟΙΑ
6 ΤΕΤΑΡΤΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
7 ΠΕΜΠΤΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
8 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
9 ΣΑΒΒΑΤΟ, ΜΟΥΔΑΝΙΑ

11 ΔΕΥΤΕΡΑ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ
12 ΤΡΙΤΗ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

14 ΠΕΜΠΤΗ, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
15 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
16 ΣΑΒΒΑΤΟ, ΣΑΛΑΜΙΝΑ
17 ΚΥΡΙΑΚΗ, ΠΑΠΑΓΟΥ
18 ΔΕΥΤΕΡΑ, ΠΑΠΑΓΟΥ

20 ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΑΤΡΑ
21 ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΤΡΑ
22 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΠΑΤΡΑ
23 ΣΑΒΒΑΤΟ, ΗΛΙΔΑ

25 ΔΕΥΤΕΡΑ, ΧΑΝΙΑ
26 ΤΡΙΤΗ, ΧΑΝΙΑ
27 ΤΕΤΑΡΤΗ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ
28 ΠΕΜΠΤΗ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ
29 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ

31 ΚΥΡΙΑΚΗ, ΑΡΓΟΣ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011

1 ΔΕΥΤΕΡΑ, Ν. ΜΑΚΡΗ
2 ΤΡΙΤΗ, ΡΑΦΗΝΑ
3 ΤΕΤΑΡΤΗ, ΛΑΥΡΙΟ

5 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΚΑΒΑΛΑ
6 ΣΑΒΒΑΤΟ, ΚΑΒΑΛΑ
7 ΚΥΡΙΑΚΗ, ΘΑΣΟΣ
8 ΔΕΥΤΕΡΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
9 ΤΡΙΤΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
10 ΤΕΤΑΡΤΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

12 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΔΙΟΝ
13 ΣΑΒΒΑΤΟ, ΣΙΒΗΡΗ

26 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ
27 ΣΑΒΒΑΤΟ ΝΕΜΕΑ

29 ΔΕΥΤΕΡΑ ΒΡΙΛΗΣΙΑ
30 ΤΡΙΤΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
31 ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011

1 ΠΕΜΠΤΗ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ
2 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ
3 ΣΑΒΒΑΤΟ, ΑΤΤΙΚΟ
4 ΚΥΡΙΑΚΗ, ΝΙΚΑΙΑ
5 ΔΕΥΤΕΡΑ, ΓΑΛΑΤΣΙ

7 ΤΕΤΑΡΤΗ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
8 ΠΕΜΠΤΗ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
9 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΙΓΑΛΕΩ
10 ΣΑΒΒΑΤΟ, ΠΑΠΑΓΟΥ

16 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΗΡΩΔΕΙΟ
17 ΣΑΒΒΑΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ




Γ.Π.

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: