Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν ερωτευόμαστε;

Γιατί σε κατάσταση τρελού πάθους υπερβαίνουμε τα φυσιολογικά όρια (σωματικά και ψυχικά) του εαυτού μας;
Επιστήμονες όπως η ανθρωπολόγος Helen Fisher από το Rutgers University και οι Andreas Bartels και Semir Zeki από το University College London – UCL χαρτογράφησαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο κάποιων τρελά ερωτευμένων αναζητώντας απαντήσεις στο ερώτημα τι ακριβώς συμβαίνει – από νευροχημικής άποψης – στο σώμα τους.

 Έτσι διαπίστωσαν πως, όταν κάποιος ερωτεύεται, αυξάνονται τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο, δηλαδή εκείνων των χημικών ουσιών που είναι στενά συνδεδεμένες με την ευφορία, τη λαχτάρα, τον εθισμό, την αυξημένη ενέργεια, τη μειωμένη ανάγκη για φαγητό και ύπνο.

Η ντοπαμίνη… σβήνει τις ατέλειες
Οι επιστήμονες είδαν ότι η απεικόνιση του εγκεφάλου σε κατάσταση έρωτα είναι εντελώς μοναδική και πολύπλοκη, ενώ διαφέρει από εκείνη της σεξουαλικής διέγερσης και της ευφορίας από κοκαΐνη ή άλλες διεγερτικές ουσίες.

Όσο για την τάση των φρεσκοερωτευμένων να εξιδανικεύουν το ταίρι τους, οι επιστήμονες θεωρούν ότι, αν και θα μπορούσε να οφείλεται στην επίδραση της ντοπαμίνης, εντούτοις καλό είναι να γίνεται. Κι αυτό γιατί, αν δεν εξαφανίσουμε ως ένα βαθμό τις ατέλειες του προσώπου που ερωτευόμαστε, είναι πιθανόν μια σχέση να τελειώσει πριν καν προσπαθήσουμε γι΄ αυτήν.


ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: