Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Τι σχέση έχει η παρμεζάνα με το προσούτο;


Δύο από τους κυριότερους εκφραστές της ιταλικής κουζίνας στην παγκόσμια γαστρονομία είναι η παρμεζάνα και το prosciutto di parma. Τι συνδέει όμως ένα τυρί με ένα αλλαντικό; Προσοχή μόνο μην πείτε η Πάρμα.
Σίγουρα η κοινή τους καταγωγή είναι ένας σημαντικός συνδετικός κρίκος. 

Η καταγωγή και των δύο προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης από την περιοχή της Πάρμας αποτελεί ένα κοινό στοιχείο. Υπάρχει όμως κάτι που τα συνδέει περισσότερο και πιο ουσιαστικά

Για την παρασκευή της αγαπημένης μας παρμεζάνας ακολουθείται μια πολύ γοητευτική διαδικασία. Το γάλα από το πρωινό άρμεγμα αναμιγνύεται με το γάλα από το άρμεγμα της προηγούμενης νύχτας το οποίο έχει αποβουτυρωθεί. Στη συνέχεια προστίθεται πυτιά και αφήνεται να γίνει τυρόπηγμα. Κατόπιν, το συμπιεσμένο τυρόπηγμα διαχωρίζεται από το γάλα που απομένει στις δεξαμενές και μπαίνει σε μεγάλα στρογγυλά καλούπια ωρίμανσης.

Ο ορός του γάλακτος λοιπόν που απομένει από την παραπάνω διαδικασία αποτελεί, παράλληλα με κάποια δημητριακά, την τροφή για τους χοίρους από τους οποίος παράγεται το γνωστό μας prosciutto.

Για το λόγο αυτό οι αποθήκες τροφίμων των χοιροστασίων στην Πάρμα βρίσκονται πάντα σε απόσταση λίγων μέτρων από τα τυροκομεία. Για σκεφτείτε το λίγο, μέρος από το γάλα που χρησιμοποιείται στην παρασκευή της παρμεζάνας αποτελεί την τροφή των χοίρων εκ των οποίων παράγεται το prosciutto.


ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: