Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

«Κατάρρευση» της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα

Σε «κατάρρευση» η ψυχική υγεία στην Ελλάδα σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία κάνει λόγο για «απερίγραπτες συνθήκες νοσηλείας», λόγω έλλειψης προσωπικού (60% έως 70% κενές οι οργανικές θέσεις) και πόρων.
Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι οι εισαγωγές με εισαγγελική παραγγελία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουν τριπλασιαστεί και έχουν διπλασιαστεί οι εισαγωγές ενώ προσθέτει ότι «οι αριθμοί σοκάρουν»: 12.000 εισαγωγές κατ' έτος γίνονται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων.

Τουλάχιστον 18.000 ασθενείς αποκλείονται από εισαγωγή λόγω έλλειψης κλινών οξέων περιστατικών ενώ 2000 περιστατικά κατ' έτος εισάγονται για να βρουν φαγητό, στέγη και φάρμακα.

Η ΠΟΕΔΗΝ επικαλείται στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφέροντας ότι 1.200.000 άτομα όλων των ηλικιών πάσχουν από ψυχικές ασθένειες στη χώρα μας. Όμως με βάση τις καταγραφές στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας, Πρωτοβάθμιες, εισαγωγών οξέων περιστατικών και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, δημόσιες και ιδιωτικές μόνο 300.000 ψυχικά πάσχοντες κατ' έτος αναζητούν βοήθεια και προσφεύγουν σε γιατρό.

Οι υπόλοιποι υποφέρουν και καθίστανται πολλές φορές επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

Παρά τα χρήματα που δαπανήθηκαν και είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, εθνικά και κυρίως κοινοτικά κονδύλια, τα αποτελέσματα στην οργάνωση της Ψυχικής Υγείας είναι «τραγικά», προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ με το Σύστημα Ψυχικής Υγείας βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία η χώρα δεν κατάφερε να συστήσει στοιχειώδες δίκτυο υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, με λειτουργία επαρκών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης εισαγωγών οξέων περιστατικών και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που να καλύπτει έστω στο ελάχιστο συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς.

«Δεν υπάρχει επαρκές δίκτυο στεγαστικών Μονάδων για να απορροφήσει τους εν' λόγω ασθενείς και κυρίως δεν υπάρχουν δουλειές. Έτσι οι ψυχικά πάσχοντες κάνουν τον κύκλο επισκεπτόμενοι Πρωτοβάθμιες Μονάδες, νοσηλευόμενοι σε τμήματα οξέων περιστατικών (Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ή Ψυχιατρικές Κλινικές Γενικών Νοσοκομείων) και επιστρέφουν σπίτι ή στα παγκάκια άστεγοι χωρίς υποστήριξη. Τις περισσότερες φορές ξανακαταλήγουν νοσηλευόμενοι στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία ή τις Ψυχιατρικές Κλινικές Γενικών Νοσοκομείων, όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη κλινών».

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι λόγω έλλειψης Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, το 30% των κλινών οξέων περιστατικών, καλύπτονται από ασθενείς που νοσηλεύονται πάνω από ένα έτος.

«Δημιουργείται νέα γενιά νεοχρόνιων ασθενών», ενώ πολλούς ασθενείς οι συγγενής τους έχουν ξεχάσει και οι γιατροί δεν έχουν δυνατότητα έκδοσης εξιτηρίου όταν δεν είναι σε θέση να αυτοσυντηρηθούν στην κοινότητα.

Απο-ασυλοποίηση

Οι στεγαστικές προστατευόμενες δομές του Δημοσίου Τομέα Ψυχικής Υγείας φιλοξενούν 3.500 χρόνιους ασθενείς και 1.500 φιλοξενούν οι ΜΚΟ. Οι ανάγκες για στεγαστικές θεραπευτικές δομές είναι πάνω από 20.000 κλίνες φιλοξενίας για να αποσυμφορηθούν τα ψυχιατρικά Νοσοκομεία από χρόνιους και νεοχρόνιους ασθενείς και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των οικογενειών.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι «όταν ο φιλοξενούμενος ασθενείς στο ΜΚΟ παρουσιάσει διέγερση προκαλούν εισαγγελική εντολή για εισαγωγή στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία κάτι που απαγορεύεται».

Εφημερία

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι σε κάθε εφημερία ψυχιατρικών Νοσοκομείων 10 κοινωνικά περιστατικά αναζητούν την εισαγωγή τους και το πετυχαίνουν οι 5 κατά μέσο όρο εξ'αυτών. «Μάλιστα προκαλούν επίτηδες φασαρίες για να συλλαμβάνονται από την αστυνομία και με εντολή εισαγγελέα να πετυχαίνουν τον εγκλεισμό τους στα ψυχιατρικά Νοσοκομεία».

Σημειώνει ότι «πολιτική Ψυχικής Υγείας στη χώρας μας κάνουν οι εισαγγελείς. Οι εισαγωγές στα τμήματα οξέων περιστατικών με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό υπερβαίνουν το 60%. Το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5% επί των εισαγωγών.

Αυτό από μόνο του το στοιχείο δείχνει ότι δεν υφίσταται σύστημα Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας. Οι Εισαγγελείς εισάγουν στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και στις Ψυχιατρικές Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων ότι κάνει φασαρία στην κοινότητα ακόμη και μη ψυχιατρικό περιστατικό».

Επίσης, στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία εισάγονται ασθενείς του άρθρου 69 του ποινικού κώδικα και όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ «150 άτομα είναι εγκλεισμένα αυτή τη στιγμή. Το νούμερο αυξάνεται ημέρα με την ημέρα. Οι δικαστικές αποφάσεις τους αποδίδουν αξιόποινες πράξεις, εγκλήματα, κακουργήματα και λόγω ακαταλόγηστου όπως λένε διατάσσουν τον εγκλεισμό τους στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία για φύλαξη».


ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: