Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Spice: Το μπαχάρι του θανάτου


Εισέβαλε ξαφνικά στη ζωή μας, προσθέτοντας νέους εφιάλτες.
Πρόκειται για ένα από τα πλέον θανατηφόρα συνθετικά ναρκωτικά που κυκλοφορούν αυτήν την στιγμή στον πλανήτη και που μόλις πριν λίγα χρόνια πωλούνταν νόμιμα από τα περίπτερα σε Ευρώπη και ΗΠΑ ως καπνικό προϊόν, υπό την αθώα ονομασία «Μπαχάρι» (Spice).

Το λένε τώρα και ναρκωτικό «ζόμπι», επειδή οι χρήστες αδυνατούν να κινηθούν και ακινητοποιούνται όση ώρα κρατά η επίδρασή του.

 Το Spice είναι πλέον παράνομο παντού, ωστόσο, η αυξανόμενη δημοφιλία του, σε συνδυασμό με την υψηλότατη επικινδυνότητά του, το έχουν φέρει στα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ.

Το Φθινόπωρο του 2014, οι μονάδες εντατικής θεραπείας της Ρωσίας γέμισαν με ετοιμοθάνατους ανήλικους και νέους. 

Όπως διαπιστώθηκε, όλοι τους είχαν λάβει ένα συγκεκριμένο συνθετικό σκεύασμα, το οποίο μέχρι πριν από λίγο καιρό από τότε πωλούνταν νόμιμα, με την ίδια ονομασία. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της κρατικής τηλεόρασης της Ρωσίας, το «Spice», το οποίο είχε και την μορφή μπαχαρικού, πωλούνταν σε μικρά φακελάκια. 

Ωστόσο, ήταν κατασκευασμένο από επικίνδυνα τοξικά υλικά. 

Η χρήση του ήταν πολύ απλή,, αφού αρκούσε λίγο από το ναρκωτικό να τυλιχτεί σε ένα τσιγαρόχαρτο και να καταναλωθεί σαν τσιγάρο. 

Μάλιστα, στην αρχική του μορφή, τα αποτελέσματα στον χρήστη έμοιαζαν με εκείνα που έχει ένα οποιοδήποτε άλλο ναρκωτικό.

Oι έμποροι ναρκωτικών το πουλάνε ως εναλλακτική λύση στην κάνναβη, αν και η χημική σύσταση των δύο ναρκωτικών είναι εντελώς διαφορετική...

Αυτό αρκούσε για τις αρχές για να το απαγορεύσουν και τα υλικά από τα οποία κατασκευαζόταν να ενταχθούν στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών.

Αλλά η ναρκο-βιομηχανία επανήλθε με επιμονή. Δημιούργησε ένα νέο χημικό σκεύασμα, με τα ξεχωριστά υλικά του να μην είναι παράνομα. Αλλά το αποτέλεσμα ήταν μακράν καταστροφικότερο. Μόνο τον Σεπτέμβριο του 2014, πάνω από 800 άνθρωποι νοσηλεύθηκαν στα νοσοκομεία. Οι 25 από αυτούς δεν τα κατάφεραν.

Παρόλ’ αυτά, το ναρκωτικό εξαπλώθηκε ραγδαία. Ακόμη και πάνω στην άσφαλτο των μεγαλουπόλεων υπάρχει γραμμένη η λέξη Spice και δίπλα το τηλέφωνο του προμηθευτή.

Το «Spice» ουσιαστικά είναι μια ονομασία παραπλανητική για τα ναρκωτικά μείγματα βοτάνων και άλλου φυτικού υλικού και τεχνητών ουσιών με τις οποίες ψεκάζονται. 

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, οι έμποροι ναρκωτικών το πουλάνε ως εναλλακτική λύση στην κάνναβη, αν και η χημική σύσταση των δύο ναρκωτικών είναι εντελώς διαφορετική. Διότι η κάνναβη προέρχεται από ένα φυτό, αλλά το Spice είναι ένα «συνθετικό κανναβινοειδές», μια «οικογένεια» που αποτελείται από περίπου 700 χημικά προϊόντα.



Επομένως και οι επιδράσεις του ναρκωτικού ποικίλουν ανάλογα με τις χημικές ενώσεις που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή του. Σε κάθε περίπτωση όμως, έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Είναι εξαιρετικά εθιστικό. Η συνθετική κάνναβη «μιμείται» τις επιδράσεις της φυσικής οι οποίες περιλαμβάνουν:

- Αίσθημα ευφορίας

- Αλλαγή της αντίληψης

- Αίσθηση χαλάρωσης.

Ωστόσο, έχει σοβαρές παρενέργειες. Η κύρια παρενέργεια εντοπίζεται στο αναπνευστικό σύστημα, το οποίο προκαλεί κατάρρευση στον οργανισμό λόγω των χαμηλών επιπέδων οξυγόνου. Αυτός είναι ο λόγος που οι χρήστες του Spice μοιάζουν με «ζόμπι». Ταυτόχρονα δυσκολεύονται στην αναπνοή και αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί.

Σε αντίθεση με την Ρωσία, όπου οι νοσηλευόμενοι ήταν επί το πλείστον τυπικοί χρήστες στα κοινωνικά τους χαρακτηριστικά (δηλαδή από όλες τις κοινωνικές ομάδες), στην Βρετανία, σε γενικές γραμμές, το Spice φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα μεταξύ των αστέγων και των κοινοτήτων των φυλακών.

Ο Δρ Rob Ralphs, λέκτορας και ερευνητής στο Manchester Metropolitan University, δήλωσε ότι, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, το 90% των αστέγων στο κέντρο του Μάντσεστερ χρησιμοποιούσαν το ναρκωτικό. Πρόσθεσε, ότι η δημοφιλία του ναρκωτικού στις φυλακές οφείλεται στο ότι, λόγω της πολύπλοκης σύνθεσής του, καταφέρνει να περνάει απαρατήρητο από τους τρέχοντες ελέγχους.

Σύμφωνα με τον Guardian, η κατάσταση είναι κρίσιμη. Μόνο το τελευταίο διάστημα, η αστυνομία του Μάντσεστερ ήρθε σε επαφή με τουλάχιστον 60 περιστατικά που συνδέονται με χρήση και εμπορία του Spice.




ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: