Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

«Καμπανάκι» από τους σεισμολόγους: Προειδοποιούν για ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα



Συναγερμός έχει σημάνει στους σεισμολόγους, μετά τους τελευταίους ισχυρούς σεισμούς σε Ρόδο και Μεσσηνία. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύου και προειδοποιούν για ισχυρό σεισμό στον ελλαδικό χώρο, με αποτέλεσμα η συζήτηση για την αντισεισμική προστασία να έρχεται ξανά στο προσκήνιο.


«Εδώ και καιρό έχω βγει στα "κεραμίδια" και φωνάζω ότι η Ελλάδα έχει μαζέψει ενέργεια και κάποια στιγμή θα έχουμε ισχυρό σεισμό», δήλωσε στο Star o Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης και πρόσθεσε:

Δεν λέω αύριο, μπορεί 6, μπορεί και 6,5 ρίχτερ, αλλά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι έχουν συσσωρευτεί πολλές τάσεις στην περιοχή του ελλαδικού χώρου και θα έχουμε σίγουρα έναν ισχυρό σεισμό.

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο», ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο για τον άσπονδο φίλο της Ελλάδας, τον Εγκέλαδο. Ο καθηγητής συνιστά ψυχραιμία, δεδομένου ότι ο σεισμός και ειδικά στη χώρα μας «είναι ότι πιο φυσιολογικό».

«Κάθε μέρα οι Έλληνες... κουνιόμαστε. Τι ακριβώς εννοούμε; Περίπου 30-50 σεισμικές δονήσεις καταγράφονται στους σεισμολογικούς σταθμούς της χώρας και εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές», σημείωσε ο κ. Παπαζάχος και αναφέρει ότι «μεγάλους σεισμούς περιμένουμε πάντοτε στην Ελλάδα».

«Στην Ελλάδα έχουμε κατά μέσο όρο ένα σεισμό με μέγεθος 6.3 ή μεγαλύτερο. Λέγοντας κατά μέσο όρο, εννοούμε ότι μπορεί ένα και δύο έτη να έχουμε μικρότερους μέγιστους σεισμούς και σε μία επόμενη χρονιά να έχουμε 2 ή και 3 ισχυρούς σεισμούς. Υπήρχαν περίοδοι στον ελληνικό χώρο με μειωμένη ή αυξημένη σεισμικότητα, π.χ. η δεκαετία 1950-1060 είχε μερικούς από τους καταστρεπτικότερους σεισμούς του 20ου αιώνα στην Ελλάδα, όπως π.χ. το μεγαλύτερο σεισμό της Ευρώπης τον 20ο αιώνα (Αμοργός, μεγέθους 7.5 Ρίχτερ). Όμως, στο επίπεδο της ανθρώπινης ζωής (75-80 έτη σήμερα στην Ελλάδα) η μέση σεισμικότητα είναι πρακτικά αμετάβλητη», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:.

Άρα, η προφανής απάντηση είναι ότι μεγάλους σεισμούς περιμένουμε πάντοτε στην Ελλάδα, και θα συμβούν είτε το θέλουμε είτε όχι.

Ο κ. Παπαζάχος υπογράμμισε ακόμη ότι «θα πρέπει να τονιστεί ότι σήμερα δεν υπάρχει η επιστημονική γνώση να ξέρουμε με την επιθυμητή ακρίβεια το πού και πότε θα γίνει σεισμός. Γνωρίζουμε όμως με αρκετή ακρίβεια τις αναμενόμενες βλάβες σε επίπεδο 50ετίας στον ελληνικό χώρο και η γνώση αυτή έχει ενσωματωθεί στους ισχύοντες αντισεισμικούς κανονισμούς. Άρα υπάρχει επαρκής προστασία από τους ισχυρούς σεισμούς, αρκεί να χτίζουμε σπίτια με τη σωστή αντισεισμική προστασία».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Γιώργο Παπαχρήστο, σημείωσε ότι οι δύο σεισμοί σε Μεσσηνία και Ρόδο δεν συνδέονται.






Adbox 



ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: