Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Για καρδιαγγειακά νοσήματα το 27% της φαρμακευτικής δαπάνης


Φάρμακα άνω του 1,5 δις. ευρώ συνταγογραφούν οι γιατροί για παθήσεις της καρδιάς, του πεπτικού και του νευρικού συστήματος, σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στις συνταγές των γιατρών.

Τα πρωτεία στην ελληνική φαρμακευτική αγορά κρατούν τα σκευάσματα για το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς ένα στα τρία φάρμακα που γράφουν οι έλληνες γιατροί ανήκει στην εν λόγω κατηγορία, ενώ για την αποζημίωση των εν λόγω θεραπειών κατευθύνεται το 1 στα 4 ευρώ που δαπανά ο ΕΟΠΥΥ για φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία. 

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη συγκεκριμένη αγορά σε μια μεγάλη πρόκληση για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και για το λόγο αυτό και τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στη χώρα είναι πάνω από χίλια.

 Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο οι στατίνες, δραστικές που αφορούν στη ρύθμιση της χοληστερίνης, αποτελούν πάνω από το 5% των σκευασμάτων που περιέχονται στο δελτίο τιμών.

Σύμφωνα λοιπόν με επιβεβαιωμένα στοιχεία, εξετάζοντας το μήνα Ιούλιο όπου η συνολική δαπάνη για φάρμακα (στα ιδιωτικά φαρμακεία) ήταν της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, διαπιστώνεται ότι τα περίπου 55 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε θεραπείες για καρδιαγγειακά νοσήματα. 

Στη συγκεκριμένη κατηγορία ή μέση επιβάρυνση είναι της τάξης του 28% κι έτσι συνολικά προκύπτει ότι το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ ήταν το συγκεκριμένο μήνα περί τα 35 εκατ. ευρώ. Με βάση τη συνολική δαπάνη (για τα ιδιωτικά φαρμακεία) που ήταν περί τα 145 εκατ. ευρώ, προκύπτει ότι τα φάρμακα για το καρδιαγγειακό απορροφούν το περίπου 24% της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνουμε εδώ ότι η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ δεν είναι η προβλεπόμενη φαρμακευτική δαπάνη καθώς αυτή προκύπτει αφού αφαιρεθεί το clawback.

Όσον αφορά στον όγκο, τον Ιούλιο συνταγογραφήθηκαν περίπου 16,5 εκατομμύρια συσκευασίες με το μερίδιο των σκευασμάτων για καρδιαγγειακά οσήματα να είναι της τάξης του 37% δηλαδη περίπου 6 εκατομμύρια συσκευασίες. Αυτό μεταφράζεται με ένα γρήγορο υπολογισμό σε περίπου 3 κουτιά φαρμάκων το μήνα για κάθε ασθενή που επισκέφτηκε γιατρό μέσα στον Ιούλιο.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνονται μερικώς και από στοιχεία της IMS Health, με βάση τα οποία τα σκευάσματα για το καρδιαγγειακό σύστημα έχουν μερίδιο της τάξης του 25% με τη συνολική αξία αυτών σε τιμές ex factor, να φτάνει στα περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στη δεύτερη «δημοφιλέστερη» κατηγορία φαρμάκων, αυτή είναι τα σκευάσματα «Πεπτικής οδού και Μεταβολισμού», στην οποία περιλαμβάνονται και τα φάρμακα για το διαβήτη.

 Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, με βάση στοιχεία της ΗΔΙΚΑ και τα οποία επιβεβαιώνονται και από την μελέτη ΕΜΕΝΟ, το 11% των Ελλήνων πάσχει από διαβήτη και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών λαμβάνει αγωγή. Άρα είναι λογική η μεγάλη κυκλοφορία των φαρμάκων για αυτή την ασθένεια.

Συνολικά λοιπόν στην κατηγορία αυτή, τον Ιούλιο συνταγογραφήθηκαν περίπου 2,7 εκατομμύρια συσκευασίες από 580 διαφορετικά φάρμακα με συνολική αξία κοντά στα 40 εκατ. ευρω. 

Δηλαδη η κατηγορία αυτή αποτελεί το 20-21% της αγοράς και αντίστοιχα και της συνολικής αποζημίωσης. Σύμφωνα με την IMS Health, η κατηγορία σε τιμές ex factor αποτελεί το 16,5% της συνολικής αγοράς με αξία περίπου 450 εκατ. ευρώ

Η τρίτη κατηγορία η οποία συνταγογραφείται ιδιαίτερα συχνά, είναι τα σκευάσματα για το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας η συγκεκριμένη κατηγορία διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό φαρμάκων με 1200 διαφορετικά σκευάσματα. 

Τον προηγούμενο μήνα οι γιατροί έγραψαν περί τις 2,6 εκατομμύρια συσκευασίες αξίας 33 εκατ. ευρώ. 

Η αποζημίωση έφτασε στα 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή η μέση επιβάρυνση του ασθενή είναι της τάξης του 25%.

 Το μερίδιο αγοράς της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι της τάξης του 17%. 

Το μερίδιο αυτό είναι κοντά και στην εκτίμηση της IMS Heath που το υπολογίζει σε 16,5% ήτοι αξία ανάλογη με την κατηγορία των φαρμάκων «Πεπτικής Οδού και Μεταβολισμού».

Η τέταρτη σημαντικότερη φαρμακευτική κατηγορία είναι τα σκευάσματα «Αίματος και Αιμοποιητικών Οργάνων» με περίπου 300 διαφορετικά σκευάσματα με βάση τα οποία συνταγογραφήθηκαν 1,7 εκατομμύρια συσκευασίες τον Ιούλιο συνολικής αξίας, 21 εκατ. ευρώ και κόστος για τον ΕΟΠΥΥ περίπου 16 εκατ. ευρώ δηλαδή κάλυψη κατά 76%. 

Το μερίδιο της κατηγορίας φαίνεται να διαμορφώνεται στο 11%, αν και για την IMS είναι της τάξης του 7,5%.

Να σηειωθεί οτί τα στοχιεία που παραθέσαμε αφορουν σε ένα μονο μήνα, όμως το δείγμα αυτό ειναι αντιπροσωπευτικό για τη συνολική ετήσια εικόνα της αγοράς.




ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: