Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Wikileaks: Μεγάλη αποκάλυψη για την Ελλάδα



Μεγάλη αποκάλυψη για την Ελλάδα προανήγγειλε το Wikileaks, μέσω Twitter, ενώ στη συνέχεια έδωσε στη δημοσιότητα τις "ευρωπαϊκές υποκλοπές" με υλικό από τις υποκλοπές της αμερικανικής NSA στις συνομιλίες ευρωπαίων ηγετών το 2011.


Το πρώτο κείμενο αφορά συνομιλία της Μέρκελ στις 11 Οκτωβρίου, με την καγκελάριο να μην μπορεί να αποφασίσει για το ποια είναι η καλύτερη λύση, "κούρεμα" ή μεταφορά κεφαλαίων. Φοβόταν πως τα προβλήματα με την Ελλάδα δεν θα ξεπερνιούνταν ούτε με επιπρόσθετο "κούρεμα", αφού δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει το εναπομείναν χρέος.

Μέσα στο υπουργικό Συμβούλιο, μόνο ο Σόιμπλε υποστήριζε την εκδοχή ακόμη ενός "κουρέματος", ενώ η Γαλλία και ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο, ήθελαν μια πιο ήπια αντιμετώπιση. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ ήταν κατά, ενώ η Λαγκάρντ του ΔΝΤ δεν μπορούσε να αποφασίσει.

Τελικά η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της ενεργοποίησης ενός φόρου διατραπεζικών συναλλαγών, καθώς θεωρούσε πως αυτό θα ήταν ένα μεγάλο βήμα για να πετύχει μια βελτίωση της θέσης των τραπεζών.

Το δεύτερο απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύεται αποτελεί αμερικανική υποκλοπή από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Αφορά συνομιλία του Nikolaus Meyer-Landrut, υπεύθυνο της καγκελαρίας για ευρωπαϊκά θέματα, με θέμα την στάση της Γερμανίας ενόψει Συνόδου Κορυφής για το θέμα της Ελλάδας, με ζητούμενο μια κοινή θέση με τη Γαλλία.

Η αναφορά αποκαλύπτει πως η Γερμανία απέρριψε ευρωπαϊκές λύσεις για την ελληνική κρίση και αντίθετα, υποστήριξε ειδικό πρόγραμμα δανεισμού από το ΔΝΤ, με χρηματοδότηση από τους BRICS. Σύμφωνα με αυτή, η Γερμανία ήθελε λύση συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Γερμανία θα στήριζε ένα ειδικό Ταμείο στο ΔΝΤ με τη συμμετοχή των BRICS που θα χρηματοδοτούσαν τις ευρωπαϊκές διασώσεις. Ο Meyer-Landrut θεωρούσε πως μία λύση στην ελληνική κρίση θ απαιτούσε μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και ότι η Ευρωζώνη έπρεπε να μην είναι μόνο "τεχνική" αλλά να εξετάζεται και η νομοθετική ενσωμάτωση και η εφαρμογή των όρων.

Ο ίδιος θεωρούσε πως έπρεπε να υπάρχει μία ομάδα εγκατεστημένη στην Αθήνα, με ρόλο επιβλέποντα.







ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: