Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Καινοτόμο γιαούρτι μειώνει τη χοληστερίνη



Ομάδα σπουδαστών του ΤΕΙ Θεσσαλίας από το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και το Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων βραβεύτηκε για την ανάπτυξη πρωτότυπου προϊόντος γιαουρτιού με οικολογική διάσταση και με ισχυρισμό υγείας, με το όνομα «TYROYO RAISIN DELIGHT».


Συγκεκριμένα, οι σπουδαστές του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Χρυσάνθη Μιτσάγγα και Σέργιος Τουχικιάν και η σπουδάστρια του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων, Φανή Καρκαντά, υπό την καθοδήγηση του επίκουρου καθηγητή Μικροβιολογίας Τροφίμων και Βιοτεχνολογίας, Ιωάννη Γιαβάση και του αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας, Κωνσταντίνου Πετρωτού, ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο και καινοτόμο προϊόν γιαουρτιού light 2%, για την παραγωγή του οποίου γίνεται αξιοποίηση του τυρογάλακτος σε ποσοστό 40% της μάζας του, ενώ το υπόλοιπο 60% είναι γάλα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Πετρωτό, το χρησιμοποιούμενο τυρόγαλο προ-συμπυκνώνεται με σύγχρονη τεχνολογία μεμβρανών κατά τέσσερις φορές, με αποτέλεσμα σε κάθε κιλό γιαουρτιού να αντιστοιχούν 1,6 κιλά τυρόγαλο με εμφανή τα οικολογικά αποτελέσματα, αφού ως γνωστόν το τυρόγαλο αποτελεί σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, διεθνώς. Η ερευνητική ομάδα προχώρησε και ένα βήμα περισσότερο, σύμφωνα με τον ίδιο, και πρόσθεσε στο προϊόν β-γλυκάνες, έναν πολυσακχαρίτη που προκύπτει από τη βρώμη και έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, αφού χαμηλώνει τη χοληστερόλη και έχει θετικές επιδράσεις και στη σταθεροποίηση του ζαχάρου.

Όπως διεκρινίζει ο κ. Πετρωτός, με αυτόν τον τρόπο το προϊόν απέκτησε επίσημο και κατοχυρωμένο από την EFSA διατροφικό ισχυρισμό ότι «μειώνει τη χοληστερόλη και προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από τις καρδιαγγειακές παθήσεις» πράγμα που ενισχύει την ελκυστικότητά του για τον καταναλωτή που ενδιαφέρεται για την υγεία του. Επιπλέον, στο προϊόν έγινε προσθήκη πολυφαινόλης, ελιάς και μαύρης κορινθιακής σταφίδας ΠΟΠ για περαιτέρω ενίσχυση σε φυσικά αντιοξειδωτικά υψηλής βιοδραστικότητας.

Κατά τη διάρκεια της βράβευσης, παρούσες, σε υψηλό επίπεδο στελεχών, δίπλα στην ομάδα των σπουδαστών και των καθηγητών τους, ήταν οι δύο ελληνικές εταιρείες-χορηγοί της όλης προσπάθειας και συγκεκριμένα ή εταιρεία παραγωγής πολυφαινολών ελιάς και φυσικών προϊόντων POLYHEALTH AE (www.polyhealth.gr), που εδρεύει στην Λάρισα και η γνωστή βιομηχανία γαλακτοκομικών της Ηπείρου ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, η οποία θα είναι και ο τελικός χρήστης της καινοτόμου εφαρμογής.

Η εταιρεία POLYHEALTH διέθεσε τις πολυφαινόλες ελιάς και τη σημαντική τεχνογνωσία της στην παραγωγή β-γλυκανών χωρίς δυσάρεστη γεύση, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα χωρίς αρνητικό επηρεασμό της γεύσης τους, ενώ παράλληλα η εταιρεία ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ επιχορήγησε χρηματικά τα έξοδα μετακίνησης των σπουδαστών και των υλικών συσκευασίας.

Επίσης, στην όλη προσπάθεια βοήθησαν σημαντικά στο καλλιτεχνικό επίπεδο τής συσκευασίας ο μακετίστας της Λάρισας, Σωτήρης Γεροκώστας (SALVADOR) και ο τυροκόμος της Καλαμπάκας, Θεόδωρος Πεδής, ιδιοκτήτης της εταιρείας τυροκομικών ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ, που παρείχε το τυρόγαλο που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του προϊόντος.

H ερευνητική ομάδα του κ. Γιαβάση και του κ. Πετρωτού βραβεύεται για δεύτερη φορά στον εν λόγω διαγωνισμό και το σημαντικό είναι ότι το πρώτο προϊόν σαλάμι αέρος με πολυφαινόλες και χωρίς συντηρητικά (βραβείο ECOTROPHELIA 2013) έχει βρει ήδη τον δρόμο του για την αγορά. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Οικολογικής Καινοτομίας κάλεσε την ερευνητική ομάδα για βράβευση στο Μιλάνο, στις 2 Ιουλίου 2015, καθώς το προϊόν θεωρείται καλή πρακτική καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο μαζί με μόλις άλλα πέντε προϊόντα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.






ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: