Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Σαράντα τέσσερα χρόνια χωρίς τον Jim Morrison



Σαράντα τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από το θάνατο του τραγουδιστή των Doors, ενός από τους πιο χαρισματικούς τραγουδιστές της rock που λατρεύτηκε από το κοινό παγκοσμίως.


Ήταν 3 Ιουλίου του 1971 όταν ο James "Jim" Douglas Morrison βρέθηκε νεκρός στην μπανιέρα του διαμερίσματός του σε ηλικία 27 ετών, μια είδηση που αυτομάτως προκάλεσε σοκ και απέραντη θλίψη στους θαυμαστές του ανά τον κόσμο και την παγκόσμια κοινή γνώμη γενικότερα.

Ο Jim Morrison ήταν ένας εμβληματικός τραγουδιστής, ένας ποιητής, μια ασυμβίβαστη μορφή στα μουσικά πράγματα. Γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1943 στη Μελβούρνη της Φλόριντα και είχε σκοτσέζικη και ιρλανδική καταγωγή.

Οι βιογράφοι του έχουν αναφερθεί επανειλημμένα σε συγγραφείς και φιλοσόφους του 18ου και του 19ου αιώνα που επηρέασαν τον τρόπο σκέψης και ίσως και τη συμπεριφορά του Morrison. Στην εφηβεία του, ανακάλυψε τα γραπτά του Φρίντριχ Νίτσε. Μάλιστα, μετά το θάνατο του Morrison, ο Τζον Ντένσμορ υπέθεσε ότι ο νιχιλισμός του Νίτσε σκότωσε τον Jim.

Με τους "The Doors" (δημιουργήθηκαν το 1965 στο Λος Άντζελες και το όνομά τους προέρχεται από το μυθιστόρημα "Οι Πύλες της Ενόρασης" -"The Doors of Perception" του Άλντους Χάξλεϋ) ο Jim Morrison κυκλοφόρησε έξι επιτυχημένους στούντιο δίσκους μέχρι το 1971, όταν βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Παρίσι. Τα υπόλοιπα μέλη συνέχισαν ως τρίο μέχρι το 1973.



Το χρονικό του θανάτου του
Το 1971, ο Morrison μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι μαζί με την Πάμελα Κούρσον. Του άρεσε η αρχιτεκτονική της πόλης και έκανε μεγάλους περιπάτους εκεί, όμως λέγεται ότι τον είχε πιάσει κατάθλιψη και ήθελε να επιστρέψει στην Αμερική.

Στο Παρίσι έκανε και την τελευταία του ηχογράφηση σε στούντιο με δυο αμερικανούς μουσικούς του δρόμου. Ο Μάνζαρεκ απέρριψε αυτή την ηχογράφηση ως «ασυναρτησίες μεθυσμένων». Ένα τραγούδι από αυτήν, το "Orange County Suite" ακούγεται στο bootleg "Lost Paris Tapes".

Ο Jim Morrison πέθανε στις 3 Ιουλίου του 1971 σε ηλικία 27 ετών. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι η Κούρσον τον βρήκε νεκρό στη μπανιέρα. Δεν έγινε αυτοψία, γιατί ο γιατρός που τον εξέτασε είπε ότι δεν βρήκε στοιχεία εγκληματικής ενέργειας, ενώ η απουσία αυτοψίας έδωσε λαβή για πολλές εικασίες σχετικά με την αιτία θανάτου.

Ο Ντάνυ Σάγκερμαν διηγείται ότι όταν η Κούρσον επέστρεψε στις Η.Π.Α., του είπε ότι ο Morrison είχε πεθάνει από υπερβολική δόση ηρωίνης, την οποία είχε εισπνεύσει νομίζοντας πως είναι κοκαΐνη. Ο Σάγκερμαν σημειώνει ότι η Κούρσον έδινε διαφορετικές εκδοχές του θανάτου κατά καιρούς, όπως λέγοντας ότι εκείνη τον είχε σκοτώσει ή ότι ο θάνατός του ήταν λάθος της. Η ιστορία με την αθέλητη λήψη ηρωίνης υποστηρίζεται από τη διήγηση του Αλέν Ρονέ, που έκανε παρέα με το ζευγάρι στο Παρίσι. Ο Ρονέ είχε γράψει ότι ο Μόρισον πέθανε από αιμορραγία αφού εισέπνευσε ηρωίνη της Κούρσον κι ότι εκείνη άθελά της αποκοιμήθηκε, αφήνοντάς τον να πεθάνει αντί να καλέσει για ιατρική βοήθεια.

Το μυστήριο γύρω από το θάνατό του αλλά και οι συνθήκες της ταφής του, από τότε έως και σήμερα έχει τροφοδοτήσει μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας.

Η επιτύμβια στήλη στον τάφο του Morrison, την οποία ανέγειρε ο πατέρας του τη δεκαετία του '90 γράφει στα ελληνικά: «James Douglas Morrison , 1943-1971. Κατά τον Δαίμονα Εαυτού» 




ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: