Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Διπλή πρόταση για βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα και μετά νέο Μνημόνιο



Διπλό αίτημα για ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα-γέφυρα για να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και κατόπιν ένα νέο διετές πρόγραμμα του ESM καταθέτει η Ελλάδα και αυτή τη στιγμή τίθεται επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, όπου ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει τις λεπτομέρειες του.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το αίτημα αφορά σε ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα διάρκειας ενός ή δύο μηνών, προκειμένου να υπάρξει μία άμεση λύση στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αλλά και για να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές με προαπαιτούμενες ενέργειες που θα περνάνε από την ελληνική Βουλή ως ένδειξη καλής θέλησης.

Στη συνέχεια θα τεθεί το αίτημα για διετές πρόγραμμα του ESM, όπου θα μπουν όλα τα προαπαιτούμενα και το θέμα της ρύθμισης του χρέους.

Της Συνόδου προηγήθηκε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ, με τη συμμετοχή και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου συζητήθηκε η ελληνική πρόταση, που φέρεται να έχει τη σφραγίδα της Κομισιόν και της Γαλλίας.

Νωρίτερα στο Eurogroup η Αθήνα δεν κατέθεσε νέα γραπτή πρόταση, με αποτέλεσμα να της ζητηθεί να αποστείλει άμεσα επιστολή με το επίσημο αίτημα, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ώρες.

Τα επόμενα βήματα θα είναι η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Τετάρτη, όπου θα τεθούν οι βάσεις μίας συμφωνίας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για νέα Σύνοδο την Κυριακή.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε μόνο προφορική παρουσίαση των ελληνικών θέσεων στο Eurogroup, κάτι που δεν έτυχε θετικών σχολίων από τους ευρωπαίους ηγέτες και τους αξιωματούχους του Eurogroup, οι οποίοι σε δηλώσεις τους υπογράμμισαν ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος.

Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε: Περιμένουμε τι θα μας πει σήμερα ο έλληνας πρωθυπουργός. Ολοκληρώθηκε το δεύτερο πρόγραμμα. Και υπήρχε ένα σαφές "όχι" στο δημοψήφισμα. Δεν έχουμε τις βάσεις να αρχίσουμε νέες διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα στο πλαίσιο του ESM. Χωρίς αλληλεγγύη δεν θα υπάρχει δυνατότητα να βοηθήσουμε. Δεν μπορούμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα ακόμα, μας έχουν απομείνει ελάχιστες μέρες ακόμα.

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε: Στόχος να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Ακούστηκαν προφορικά οι προτάσεις. Πρέπει να συμπληρωθούν, δεν έχουν εκφραστεί στο σύνολό τους. Θα πρέπει η Ελλάδα να υποβάλει προτάσεις και να γίνει η επεξεργασία τους όσο πιο γρήγορα. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιδειχθεί ευθύνη από την Ελλάδα, αλληλεγγύη από την Ευρώπη και δράση σε άμεσο επίπεδο.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε: Ο κ. Τσίπρας δεν ήρθε με ένα καινούριο έγγραφο, κάτι διαφορετικό. Του το έχουμε καταστήσει σαφές, το περιμένουμε. Η λύση στο ελληνικό πρόβλημα εξαρτάται από τον Αλέξη Τσίπρα.

"Ο ελληνικός λαός υποφέρει και γι’ αυτό απαιτείται μία άμεση συμφωνία", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι. "Χρειαζόμαστε μία συμφωνία, η οποία θα επαναφέρει τη βεβαιότητα, τη σταθερότητα και την ελπίδα. Είμαι αρκετά περίεργος να ακούσω τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας".

Τι απαντά η κυβέρνηση

Το σημερινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης και σημειώνουν ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις.

Υπογραμμίζουν ότι οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα, καθώς και τη ρύθμιση του χρέους.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, ώστε, σύντομα, να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος. Συμφωνία, υπογραμμίζουν, που θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.









ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: