Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Δεν υπάρχει σχέδιο για κούρεμα καταθέσεων υποστηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος



Κατηγορηματικά διαψεύδουν οι ελληνικές τράπεζες τα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων έως και 30% σε λογαριασμούς άνω των 8.000 ευρώ που προβλέπει δημοσίευμα των Financial Times. Παράλληλα, κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος ξεκαθαρίζουν στο in.gr ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία.


Παρέμβαση για το θέμα έκανε και η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία χαρακτήρισε «πλήρως ανυπόσταστο» το δημοσίευμα, το οποίο, όπως είπε «είναι μόνο εκ του πονηρού» ενώ σε πλήρη διάψευση προχώρησαν και στελέχη των υπολοίπων συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα πιθανό "bain-in" των καταθετών εν μέσω φόβων ότι χώρα οδεύει προς την οικονομική κατάρρευση. Οι Financial Times, επικαλούμενοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες με γνώση του θέματος υποστηρίζουν ότι τα σχέδια, στα οποία περιλαμβάνεται «κούρεμα» σε ποσοστό τουλάχιστον 30% για καταθέσεις με υπόλοιπο άνω των 8.000 είναι ολοένα και πιο πιθανά, για τουλάχιστον μία τράπεζα. Προσθέτουν μάλιστα ότι το κούρεμα ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μίας συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα μόλις η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα διάσωσης, κάτι όμως που δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα.

Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος πάντως ξεκαθάρισαν στο in.gr ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει το κούρεμα των καταθέσεων, ενώ ακόμη και η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία εξαιρεί τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ από τις διαδικασίες του bail-in.

Με παρέμβασή της στον ΣΚΑΙ, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη χαρακτήρισε το συγκεκριμένο δημοσίευμα εκ του πονηρού. Διέψευσε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο, λέγοντας πως οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες και "ως εκ τούτου αυτά τα σενάρια είναι μόνο στη σφαίρα της φαντασίας".

Πάντως, η κα Κατσέλη παραδέχθηκε πως εάν από τη Δευτέρα δεν υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA τότε οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας.






ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: