Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Amelia Earhart: Τι πραγματικά συνέβη;


Η λύση του μυστηρίου της εξαφάνισης της 78 χρόνια μετά!


Στις 2 Ιουλίου του 1937 εξαφανίστηκε εν πτήση η Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας, Amelia Earhart, η πρώτη γυναίκα που διέσχισε με αεροπλάνο τον Ατλαντικό ωκεανό.

Το μυστήριο της εξαφάνισης της συνεχίζει μετά από οκτώ δεκαετίες να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των απανταχού συνωμοσιολόγων, καθώς πρόκειται για μια τραγωδία σαν το Τιτανικό, αλλά στους αιθέρες.

Η Earhart τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ έκανε πολλά ρεκόρ, έγραψε βιβλία για τις εμπειρίες της, τα οποία γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, και συνέβαλε στη δημιουργία της οργάνωσης The Ninety-Nines, μίας οργάνωσης για τις γυναίκες πιλότους.

Με την περιπέτεια να ρέει μέσα στο αίμα της, είχε αποφασίσει να μείνει στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που θα έκανε τον γύρο της γης όσο πιο κοντά στον ισημερινό δυνατό για να καταφέρει έτσι να σπάσει όλα τα προηγούμενα αντίστοιχα ρεκόρ των προσπαθειών που είχαν γίνει.

Η απόπειρα αυτή χρηματοδοτήθηκε από το πανεπιστήμιο Purdue, το οποίο και της πρόσφερε το αεροπλάνο Electra με το οποίο πέταξε (στην εικόνα κάτω ποζάρει στο αεροπλάνο της). Παρόλο που δεν θα ήταν η πρώτη που θα πραγματοποιούσε τον κύκλο της Γης, θα ήταν ο μακρύτερος κύκλος, ακολουθώντας μία εξαντλητική ισημερινή διαδρομή 29.000 μιλίων (47.000 χλμ).



Συνταξιδιώτης και συγκυβερνήτητης σε αυτό το μοιραίο ταξίδι ήταν ο Fred Noonan, με μεγάλη καριέρα στο στρατιωτικό ναυτικό και στη συνέχεια εκπαιδευτής στην αεροπορική εταιρεία Pan Am.



Αναχώρησαν από το Miami την 1η Ιουνίου και μετά από στάσεις στη Νότια Αμερική, την Αφρική, την Ινδική υποήπειρο και την Νοτιοανατολική Ασία, έφτασαν στην πόλη Lae της Νέας Γουινέα στις 29 Ιουνίου 1937. Σε αυτό το στάδιο είχαν συμπληρώσει περίπου τα 22.000 μίλια (35.000 χιλιόμετρα) του ταξιδιού, ενώ τα υπόλοιπα 7.000 μίλια (11.000 χλμ) θα ήταν εξολοκλήρου πάνω από τον Ειρηνικό.

Η Earhart και ο Noonan εξαφανίστηκαν πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στη νήσο Howland, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας της πρώτης να κάνει τον γύρο της Γης, το 1937.

Στο βίντεο μπορείς να δεις σπάνιο αρχειακό υλικό πριν την αναχώρηση τους για το γύρο του κόσμου!

Προσπάθειες ανεύρεσης

Μια ώρα μετά το τελευταίο καταγεγραμένο μήνυμα από το αεροπλάνο Electra ξεκίνησαν οι έρευνες από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, με το πλοίο Itasca, που στέφθηκαν με αποτυχία. Στη συνέχεια την περιοχή κατέκλυσαν ακόμα περισσότερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού με την ίδια όμως κατάληξη.



Αργότερα το πεδίο αναζήτησης των ερευνών διευρήνθηκε σε όλη την ευρύτερη νησιωτική περιοχή (εκεί που είναι το κουτάκι στο χάρτη). Ενώ, οι επίσημες προσπάθειες διήρκεσαν μέχρι τις 19 Ιουλίου 1937. Με κόστος 4 εκατομμύρια δολάρια, η από αέρος και θαλάσσης έρευνα του ναυτικού και της ακτοφυλακής ήταν η πιο ακριβή και εντατική στην ιστορία μέχρι τότε, όμως οι τεχνικές έρευνας και διάσωσης εκείνη την περίοδο ήταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο και κάποιες από τις έρευνες βασίζονταν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και λανθασμένες πληροφορίες.

Έκτοτε, ο σύζυγός της, George P. Putnam θα αφιερώσει όλη του τη ζωή και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στην αναζήτησή της.



Μέχρι και τις μέρες μας, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το αεροπλάνο Electra με τους κυβερνήτες τους βρίσκεται κάπου στα βάθη του ωκεανού. Ωστόσο, το μυστήριο είναι κάτι που διατηρεί το ενδιαφέρον μας, και πάντα θα είναι στη συλλογική μνήμη ως η αγαπημένη μας αγνοούμενη.


Θεωρίες Συνωμοσίας

Αλλά, ακριβώς επειδή πάντα θα είναι η αγαπημένη μας αγνοούμενη, το μυστήριο της εξαφάνισης της Amelia Earhart υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σχεδόν 8 δεκαετίες μετά, εξακολουθεί να μαγεύει τους λάτρεις της συνωμοσιολογίας.


Σενάριο 1 – Κατάσκοπος του Roosevelt



H ταινία εποχής του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, με τίτλο Flight for Freedom (1943) προήγαγε το μύθο ότι η Earhart κατασκόπευε τους Ιάπωνες στον Ειρηνικό με εντολή της αμερικανικής κυβέρνησης, κάτι που ενισχύθηκε σαν φήμη λόγω της φιλίας της με την Eleanor Roosevelt (φωτογραφία πάνω). Το 1949 τόσο το ειδησεογραφικό πρακτορείο United Press όσο και η Υπηρεσία Πληροφοριών του Αμερικανικού Στρατού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν αβάσιμοι. Ακόμα, η Jackie Cochran, πρωτοπόρος της αεροπορίας κι η ίδια και φίλη της Έρχαρτ, πραγματοποίησε μεταπολεμικά μία έρευνα σε πολυάριθμα αρχεία στην Ιαπωνία καταλήγοντας στο ότι οι Ιάπωνες δεν είχαν ανάμιξη στην εξαφάνιση της.



Σενάριο 2 – Νήσος Saipan (ενδεχόμενα)

Το 1966 ο ανταποκριτής του CBS, Fred Goerner, εξέδωσε ένα βιβλίο όπου ισχυριζόταν ότι η Earhart και ο Noonan είχαν αιχμαλωτιστεί και εκτελεστεί όταν το αεροσκάφος τους συνετρίβη στη νήσο Saipan, τμήμα των Βορείων Μαριάνων Νήσων, το οποίο βρισκόταν τότε υπό Ιαπωνική κατοχή.

Ο Thomas E. Devine, ο οποίος τότε υπηρετούσε σε μία ταχυδρομική στρατιωτική μονάδα, έγραψε το Eyewitness: The Amelia Earhart Incident, που περιελάμβανε την επιστολή της κόρης ενός Ιάπωνα αξιωματικού της αστυνομίας και η οποία ισχυριζόταν ότι ο πατέρας της ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση της Earhart.

Ο πρώην πεζοναύτης Robert Wallack ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος και άλλοι στρατιώτες άνοιξαν ένα χρηματοκιβώτιο στη Saipan και βρήκαν την βαλίτσα της Earhart. 

Ο πρώην πεζοναύτης Earskin J. Nabers ισχυρίστηκε ότι ενώ υπηρετούσε ως χειριστής ασυρμάτου στη Σαϊπάν το 1944, αποκρυπτογράφησε ένα μήνυμα αξιωματικών του ναυτικού το οποίο έλεγε ότι το αεροσκάφος της βρέθηκε στο αεροδρόμιο Aslito Airfield, ενώ αργότερα διατάχθηκε να το φυλάει, καθώς επίσης και ότι υπήρξε μάρτυρας της καταστροφής του.

Το 1990, η σειρά Unsolved Mysteries του τηλεοπτικού δικτύου NBC-TV μετέδωσε τη συνέντευξη μίας γυναίκας από τη Saipan η οποία ισχυρίστηκε ότι ήταν μάρτυρας της εκτέλεσης της Earhart και του Noonan από Ιάπωνες στρατιώτες. Παρόλα αυτά δεν υπήρξε ποτέ καμία ανεξάρτητη επιβεβαίωση ή υποστήριξη των ισχυρισμών αυτών.

Από τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε μία τοποθεσία στη νήσο Tinian, πέντε μίλια νοτιοδυτικά της Saipan, φημολογούνταν ότι βρισκόταν ο τάφος δύο αεροπόρων. Το 2004 πραγματοποιήθηκε αρχαιολογική ανασκαφή στο σημείο εκείνο, όμως δεν βρέθηκαν οστά.


Σενάριο 3 – Tokyo Rose

Tα τριαντάφυλλα του Τόκιο ήταν η κωδική ονομασία που δόθηκε από τα συμμαχικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στις διάφορες αγγλόφωνες ραδιοτηλεοπτικές παρουσιάστριες που ήταν μέρος της ιαπωνικής προπαγάνδας και στόχος τους ήταν να κάμψουν το ηθικό των δυνάμεων στην περιοχή του Νότιου Ειρηνικού.

Αυτή τη φήμη, που ήθελε την Earhart να κάνει προπαγανδιστικές ραδιοφωνικές μεταδόσεις ως μία από τις πολλές γυναίκες που αναγκάστηκαν να υπηρετήσουν ως Τριαντάφυλλα του Τόκιο, ο George Putnam την μελέτησε προσεκτικά. Άκουσε πολυάριθμες ηχογραφήσεις από διαφορετικά Τριαντάφυλλα του Τόκιο, όμως δεν αναγνώρισε τη φωνή της μεταξύ των.



Σενάριο 4 – Νέα Ζωή, Νέα Ταυτότητα

Τον Νοέμβριο του 2006, το κανάλι του National Geographic παρουσίασε το δεύτερο επεισόδιο της σειράς Undiscovered History σχετικά με έναν ισχυρισμό ότι η Earhart ναι μεν επέζησε της παγκόσμιας πτήσης, αλλά μετακόμισε στο New Jersey, άλλαξε το όνομά της, παντρεύτηκε ξανά και έγινε η Irene Craigmile Bolam. Ο ισχυρισμός αυτός αρχικά προβλήθηκε στο βιβλίο Amelia Earhart Lives (1970) του Joe Klaas. Αλλά η Irene Bolam, που ήταν τραπεζίτης στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1940, αρνήθηκε ότι ήταν η Earhart, καταφεύγοντας στα δικαστήρια ζητώντας 1,5 εκατομμύρια αποζημίωση για βλάβες και καταθέτοντας μία μακροσκελή ένορκη κατάθεση στην οποία αντέκρουσε τους ισχυρισμούς. 

Η εκδότρια εταιρία, McGraw-Hill, απέσυρε το βιβλίο από την αγορά λίγο μετά την κυκλοφορία του ενώ τα αρχεία του δικαστηρίου περιέχουν ενδείξεις ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό. 

Στη συνέχεια, βέβαια, η ιδιωτική ζωή της Bolam μελετήθηκε εκτενώς από ερευνητές, εξαλείφοντας κάθε πιθανότητα ότι ήταν η Έρχαρτ. Το National Geographic προσέλαβε τον Kevin Richland, επαγγελματία ποινικό εγκληματολόγο, ο οποίος μελέτησε φωτογραφίες των δύο γυναικών και κατέληξε στο ότι υπήρχαν πολλές διαφορές στις διαστάσεις του προσώπου μεταξύ της Έρχαρτ και της Μπόλαμ.



Σενάριο 5 – Ο έρωτας στο νησί

Αυτή η θεωρία θέλει την Earhart και τον Noonan να κατάφεραν επιτυχώς να προσθαλασσώσουν το αεροπλάνο τους κοντά στο κοραλλιογενές νησί Gardner, το οποίο είχε στη μέση μια φυσική λίμνη, και στη συνέχεια έζησαν εκεί τον έρωτα τους. 

H ιστορία θέλει στο ακατοίκητο για περίπου 40 χρόνια μέχρι τότε νησί να έχουν βρεθεί κομμάτια της ατράκτου, καθώς και ενδείξεις ζωής, όπως ήταν οι εστίες φωτιάς και κάτι σαν παράγκα. 

Και αυτό το σενάριο, όμως, δεν ευσταθεί καθώς οι πιθανές κακώσεις θα απέβαιναν μοιραίες για τη ζωή τους. 

Ενώ, ακόμη, είχαν να αντιμετωπίσουν την ακραίες συνθήκες ζέστης και τα μεγάλα σαρκοβόρα καβούρια του νησιού. Έτσι, οι πιο λογικές εξηγήσεις είναι ότι πέθαναν είτε ως αποτέλεσμα κάποιας μόλυνσης από κάποια πληγή είτε από αφυδάτωση είτε από την έλλειψη πόσιμου νερού. Σε κάθε περίπτωση, τα τεράστια καβούρια θεωρείται ότι εξαφάνισαν τα υπολλείματα τους.



Σενάριο 6 – Η κηβέρνηση ήξερε που ήταν και τους αγνόησαν

Το 2009 ο Wally Earhart, τέταρτος ξάδελφος της Amelia, ακόμα και σήμερα υποστηρίζει ότι όχι μόνο είχαν κρατηθεί ως αιχμάλωτοι των Ιαπώνων, αλλά ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ κράτησε τη φυλάκισή τους μυστικό πάση θυσία.

Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το τι τους συνέβη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρείται ότι ο Fred Noonan ήταν ύποπτος για κατασκοπία και αποκεφαλίστηκε, ενώ η Earhart πέθανε στη φυλακή από δυσεντερία κι άλλες λοιμώξεις.

Ήδη σε συνέντευξη του πριν περίπου δέκα ημέρες, δήλωσε ότι τα στοιχεία που συλλέγει τόσα χρόνια θα οδηγήσουν τη λύση του μυστηρίου, αποδεικνύοντας ότι τελικά η αγαπημένη ηρωίδα της Αμερικής ήταν τελικά αναλώσιμη!





Tα ευρήματα

Κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί κομμάτια του αεροσκάφους τα οποία ταιριάζουν με τα ανταλλακτικά του Electra. Μένουν ακόμα να ταυτοποιηθούν με τα αυθεντικά ανταλλακτικά του αεροπλάνου που είχαν αλλαχτεί πριν την μοιραία πτήση, για να αποδειχθεί τελικά τι συνέβη στη Βασίλισσα των Αιθέρων!









Πηγή 

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: