Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Πρέπει να προσέχουμε τη γύμνια μας μπροστά στο παιδί μας;



Τι πρέπει να προσέξουμε.


Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι δε χρειάζεται να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία για την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού όταν δεν εκτίθεται συστηματικά στο γυμνό και εφόσον αυτό δεν έχει προκλητικό χαρακτήρα. 

Στην περίπτωση που το παιδί μας δει γυμνούς στο μπάνιο ή στο δωμάτιό μας δεν πρέπει να αντιδράσουμε έντονα, εκφράζοντας ενοχές και αγωνία, απλώς θα πρέπει να του ζητήσουμε να βγει από το δωμάτιο για να ντυθούμε. 

Το παιδί έχει την τάση να εισβάλλει στο χώρο μας, στο μπάνιο ή στο δωμάτιό μας και σε προσωπικές στιγμές, όπως όταν πλενόμαστε ή ντυνόμαστε. 

Η οριοθέτηση σε αυτές τις συμπεριφορές είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη και για το γονιό και για το παιδί. 

Πρέπει δηλαδή να το μάθουμε να μην εισβάλλει αιφνίδια σε αυτούς τους χώρους και να ελέγχει την παρορμητική του συμπεριφορά. Η δική μας στάση λειτουργεί σαν πρότυπο και, καθώς θα μεγαλώνει, θα καταλάβει τη σημασία του σεβασμού του προσωπικού χώρου.

Είναι καλό μέσα στο σπίτι να μην κυκλοφορούν συστηματικά οι γονείς προκλητικά, εκθέτοντας το σώμα τους στο παιδί. 

Το γυμνό σώμα των ενηλίκων είναι κάτι ξένο για το παιδί, κάτι που δεν γνωρίζει και συνεπώς του προκαλεί ενδιαφέρον και περιέργεια. Επομένως, μπαίνει σε διαδικασία να το παρατηρεί, ακόμη και να το συγκρίνει με το δικό του, κάτι που μπορεί το προβληματίσει ή και να το αγχώσει, απειλώντας έτσι την ψυχοσεξουαλική του ανάπτυξη και δίνοντας του το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν όρια.

Πολλοί γονείς επίσης αναρωτούνται αν μπορούν να αγκαλιάζουν ή να φιλούν το παιδί τους γυμνό. Τα παιδιά επιζητούν την προσοχή, την εκδήλωση αγάπης, τη σωματική επαφή με τους γονείς τους προκειμένου να αισθάνονται ασφάλεια. 

Οι γονείς που είναι εκδηλωτικοί προς το παιδί τους, που το αγκαλιάζουν, το φιλούν, εκδηλώνουν την τρυφερότητα και την αγάπη τους, το κάνουν να νιώθει ευχαρίστηση και προστασία. 

Δεν είναι σπάνιο όταν τα παιδιά είναι σε μικρή ηλικία οι γονείς να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους και σε στιγμές που είναι γυμνό, π.χ. όταν κάνει μπάνιο. 

Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να κάνει το παιδί κάποιες φορές να αισθανθεί άβολα ή αμήχανα, κυρίως σε ηλικία 3-4 και άνω, επειδή μπορεί να νιώσει μια όμορφη αίσθηση που εμπεριέχει έναν λανθάνον ερωτισμό από την πλευρά του, που χωρίς να το καταλαβαίνει, του προκαλεί ευχαρίστηση. 

Όσο μεγαλώνει όμως το ίδιο, οι γονείς θα πρέπει να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους σε πιο οριοθετημένα δεδομένα, δηλαδή να αποφεύγουν να εκδηλώνονται με αυτό τον τρόπο όταν το παιδί είναι γυμνό. Έτσι, μαθαίνει για την ιδιωτικότητα του σώματός του και για τα όρια που είναι καλό να βάζει και με τους άλλους ανθρώπους.

Το να καταλάβει το παιδί και να συνειδητοποιήσει ότι το σώμα του τού ανήκει και ότι δεν πρέπει να αφήνει κανένα να το αγγίζει εάν δεν το θέλει, το προφυλάσσει και από τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης σεξουαλικής παρενόχλησης. 

Οι γονείς με μία ισορροπημένη συμπεριφορά, που δείχνουν την αγάπη τους, αλλά δεν φεύγουν από κάποια όρια, το βοηθούν να μάθει να αγαπά, να σέβεται και να προστατεύει τον εαυτό του και το σώμα του.





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: