Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Μαξίμου : Τα πέντε ψέματα του Γιούνκερ και των δανειστών



Τις ευθύνες αποκλειστικά στην κυβέρνηση για το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων έριξε ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου, με τον επικεφαλής της Κομισιόν να κατηγορεί ουσιαστικά το Μαξίμου για ασύστολα ψέμματα και ταυτόχρονα να καλεί τον Ελληνικό λαό να ψηφίσει «ΝΑΙ» για «...να μην αυτοκτονήσει επειδή φοβάται το θάνατο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.


Το Μαξίμου από την πλευρά του μετά την ωμή, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, πολιτική παρέμβαση και το νέο τελεσίγραφο που περιείχε η δραματικών τόνων τοποθέτηση του κ. Γιούνκερ, σήκωσε το γάντι και απάντησε απαριθμώντας όπως τονίζουν κύκλοι στην κυβέρνηση, τα ψέμματα του Γιούνκερ.

Περικοπές στις συντάξεις

«Δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων» στην πρόταση των θεσμών. Η πρόταση της Κομισιόν και βέβαια προβλέπει περικοπή συντάξεων. Πού αλλού οδηγούν άλλωστε τα μέτρα που προτείνουν;
Αυτά είναι:

«Σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου2019».
Αύξηση των εισφορών υγείας «που πληρώνουν οι συνταξιούχοι σε 6% κατά μέσο όρο, και αυτό θα επεκταθεί στις επικουρικές συντάξεις».

«Όλα τα επικουρικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται μόνο εξ ιδίων πόρων», εφαρμογή δηλαδή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που ουσιαστικά θα εξαφανίσει τις επικουρικές συντάξεις.

«Ένα πρώτο πακέτο μέτρων θα υιοθετηθεί αμέσως, στοχεύοντας στο 1% του ΑΕΠ από την επιπλέον ετήσια εξοικονόμηση από το 2016». Τι σημαίνει 1% στο ΑΕΠ; Περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ το 2016 θα περικοπούν από συντάξεις και ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου να πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Ακόμα, η πρόταση των θεσμών προβλέπει «να υπάρξει ένας πιο στενός σύνδεσμος ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές», δηλαδή και άλλες μειώσεις συντάξεων.

Τέλος, οι θεσμοί ζητούν «να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία», που συνεπάγεται μείωση των εσόδων των ταμείων πάνω από 700 εκατ. ευρώ ετησίως.

Κοινωνικά μέτρα

2. Οι θεσμοί, είπε ο κ. Γιουνκέρ, «επιμένουν σε κοινωνικά δίκαια μέτρα». 

Ποια είναι αυτά τα… κοινωνικά μέτρα:

- Την κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης.

- Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.

- Τη μείωση του ποσού των 1500 ευρώ και την κατάργηση του ανώτατου ορίου 25% στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία.

- Την αύξηση του επιτοκίου που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.

Αντιθέτως, προβλέπεται το... δίκαιο μέτρο της «100 τοις εκατό προκαταβολή του φόρου για τον φόρο εισοδήματος ατομικών επιχειρήσεων μέχρι τα τέλη του 2016». Η πρόβλεψη για την έκτακτη εισφορά, που περιλαμβανόταν στην ελληνική πρόταση είχε διαγραφεί, με το περίφημο «κόκκινο στυλό» του ΔΝΤ και η διαγραφή έγινε ασυζητητί αποδεκτή από τους... κοινωνικά δίκαιους ευρωπαίους εταίρους.

ΦΠΑ

3. Ως προς τον ΦΠΑ οι θεσμοί επιμένουν για:

-23% σε εστίαση και ξενοδοχεία (υποχώρησαν ως προς τα ξενοδοχεία στο 13% μετά από συνεχείς πιέσεις)

-13% μόνο για τα πολύ βασικά τρόφιμα, την ενέργεια και το νερό

-Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά

Τελεσίγραφα

4. Ποτέ δεν δόθηκε/δεν υπήρξε τελεσίγραφο. Και όμως, ο πρόεδρος του Eurogroup κ.Γερούν Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του σαφέστατα είπε ότι εκπνέει η προθεσμία για την Αθήνα.

5. Να σημειωθεί τέλος ότι αυτή καθ’ αυτή η συμφωνία δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Κάθε μήνα θα υπάρχει αξιολόγηση, ενώ σε πέντε μήνες όλα θα ξαναρχίσουν από την αρχή! Καμιά προοπτική, λοιπόν, δεν διαφαίνεται αν υπάρξει αυτή η συμφωνία, που «ξεχνά» ότι υπάρχει και ένα τεράστιο χρέος προς ρύθμιση. Θα είναι ένα συμβόλαιο μόνιμης και «νόμιμης» ομηρίας της χώρας.

Το ψέμμα της αναδιάρθρωσης του χρέους

Επιπροσθέτων, ο Γιούνκερ στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου δήλωσε πως «Είχαμε πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι το Eurogroup ήταν έτοιμο να συζητήσει περισσότερο τα μέτρα και είχαμε συζητήσει μαζί με τον Ρέγκλινγκ για το θέμα του χρέους».

Στο κείμενο Γιουνκερ δεν υπάρχει, πουθενά, η παραμικρή νύξη περί χρέους. Και, κυρίως, προς απόλυτη διάψευσή του, ο ίδιος ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ότι οι πιστωτές γίνει έθεταν ως ρητή προϋπόθεση για να ανοίξει η όποια συζήτηση περί χρέους να υπάρξει δέσμευση σε τρίτο πρόγραμμα, δηλαδή σε τρίτο Μνημόνιο:

«Οι Ελληνες ζητούσαν να λυθεί το θέμα του χρέους χωρίς όμως να αναλαμβάνουν ευθύνη για ένα νέο πρόγραμμα» είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προσθέτοντας: «Είχαμε διάθεση για να διαπραγματευτούμε ένα νέο πρόγραμμα αλλά όχι να δώσουμε λευκή επιταγή».

Χουντής: Ωμή παρέμβαση Γιούνκερ στα πολιτικά πράγματα της χώρας

Για ωμή παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έκανε λόγο σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ζήτησε από τους Έλληνες να ψηφίσουν “ναι” στο δημοψήφισμα, ο κ. Χουντής είπε ότι “υπάρχει ωμή παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας από θεσμικούς παράγοντες που πρέπει να σέβονται το ρόλο τους, αλλά και από πρόσωπα που θέλουν να φιλοτεχνήσουν ένα πρόσωπο φιλελληνικό, με σκοπό να παίξουν τον κύριο προπαγανδιστή στο δημοψήφισμα για το "ναι", στα τελεσίγραφα που δίνει η Κομισιόν, που δίνουν οι θεσμοί”. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει, τόνισε.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον κ. Γιούνκερ πως είπε ψέματα

“ότι δεν ζητούσαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις γιατί, αν παραδεχθεί την αλήθεια, ότι μέσα στο πρόγραμμά τους είναι οι μισθοί και οι συντάξεις, είναι εκτεθειμένος, δεν μπορεί να είναι πρόεδρος της Κομισιόν, γιατί η Κομισιόν δεν μπορεί να ζητάει τέτοια πράγματα”. “Ο κ. Γιούνκερ ξεχνάει να πει ότι το κείμενο ήταν "παρ’ το ή άφησέ το". Ξεχνάει να πει ότι ο κ. Τουσκ -ο άλλος πρόεδρος- είχε πει "το παιχνίδι τελείωσε"”, σημείωσε.

Σφοδρή επίθεση Κωνσταντοπούλου στον Γιουνκέρ

Προσπάθεια αλλοίωσης της ελεύθερης βούλησης του ελληνικού λαού και σύνδεσης του δημοψηφίσματος με την Ευρώπη και το νόμισμα, κατήγγειλε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην Ολομέλεια, σε παρέμβασή της από την έδρα του προεδρείου. Παράλληλα, η κυρία Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι το δίλημμα στο δημοψήφισμα είναι ναι, ή όχι, στο τελεσίγραφο των θεσμών στους οποίους επιτέθηκε, με ιδιαίτερη ονομαστική αναφορά στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατηγορώντας τους για "αντιδημοκρατική παρέμβασή" τους.

Το ερώτημα προς τους πολίτες είναι αυτό που έχει αποφασίσει η Βουλή κατά συντριπτική πλειοψηφία και έχει δημοσιοποιηθεί, και αφορά το ναι ή όχι στο τελεσίγραφο των θεσμών. Οποιαδήποτε αλλοίωση του ερωτήματος, ή παραπληροφόρηση, ή παρέμβαση, σε μια δημοκρατική διαδικασία, που δρομολογήθηκε από τα όργανα της βουλής, αποτελεί αντιδημοκρατική παρέμβαση προς τη Δημοκρατία και σε μια δημοκρατική διαδικασία. Αυτό το απευθύνω ιδίως προς όλους τους εκπροσώπους των λεγόμενων θεσμών, ξεκινώντας από τον κ. Γιούνκερ, που αποφάσισε ως πρόεδρος της Κομισιόν να παρέμβει, απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες, σε μια διαδικασία ελεύθερης έκφρασης για το πώς θα τοποθετηθούν δημοκρατικά οι πολίτες. Το απευθύνω σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα ως προς το νόμιμο της διαδικασίας. Που προσπαθούν να αλλοιώσουν το δίλημμα και να το συνδέσουν με την Ευρώπη και το νόμισμα.

Μέχρι και o Πίτερ Σπίγκελ απηύδησε: Λέει ψέματα ο Γιούνκερ

Μέχρι και ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, γνωστός για τη στήριξή του στις θέσεις των δανειστών, απηύδησε με τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της Κομισίον, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι στην πρόταση των δανειστών δεν περιλαμβάνονται περικοπές σε συντάξεις. Όμως και άλλοι αναλυτές στο Twitter σχολιάζουν αρνητικά τους ισχυρισμούς του προέδρου της Κομισιόν.

«Δεν υπάρχουν περικοπές στο πακέτο. Συγγνώμη, αυτό δεν είναι αλήθεια», έγραψε, ενώ σε άλλο μήνυμά του αναφέρεται στην περικοπή του ΕΚΑΣ, λέγοντας πως δεν το αναγνωρίζουν ως σύνταξη.




O Guardian γράφει πως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου υπήρχαν οι δημοσιογράφοι έμειναν έκπληκτοι σε διάφορα σημεία της τοποθέτησης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ειδικότερα στο σημείο περί μη περικοπής συντάξεων στην πρόταση των θεσμών.



Ενδεικτικό είναι και το μήνυμα του Bruno Waterfield, δημοσιογράφου των Times του Λονδίνου, ο οποίος γράφει σε μήνυμά του πως «ο Γιούνκερ λέει μεγάλα ψέματα». «Η Ελλάδα πρέπει να ξέρει την αλήθεια, είπε ο Γιούνκερ. Ο άνθρωπος που μόλις ισχυρίστηκε ότι η ευρωζώνη δεν θέλει περικοπή συντάξεων», αναφέρει σε άλλο μήνυμά του.







ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: