Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Ημικρανίες: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία



Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να προλάβεις και να αντιμετωπίσεις τον πόνο έγκαιρα!


Οι ημικρανίες αποτελούν την πιο συχνή αιτία παραπόνων και δυσφορίας στις μέρες μας. Αν έχεις βαρεθεί να διαμαρτύρεσαι η ίδια ή να ακούς παράπονα από φίλους και γνωστούς, μάθε παρακάτω για το τι πραγματικά είναι το τέρας της ημικρανίας και πως θα απαλλαγείς οριστικά!

Τι είναι η ημικρανία;

Η ημικρανία είναι ένας κοινός τύπος πονοκέφαλου, που μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος ή φωτοευαισθησία, και μπορεί να διαρκέσει για ώρες. Σε πολλά άτομα, γίνεται αισθητός ένας σφύζων πόνος μόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ημικρανίας;

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο πονος στη μία ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού που μπορεί να διαρκέσει για ώρες. Όμως, το πραγματικό σήμα κατατεθέν των ημικρανιών είναι ότι οι άνθρωποι γίνονται πολύ ευαίσθητοι στο φως, τον ήχο και τις οσμές. Έτσι, μπορεί να προκληθούν ναυτία ή εμετός, ακόμη και κατά τη διάρκεια της φάσης της κεφαλαλγίας.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνιση τους μέχρι και δύο ημέρες πριν κάνει την εμφάνιση τους ο πονοκέφαλος,. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, οι πάσχοντες μπορεί να αισθάνονται εξαιρετικά ανήσυχοι ή ευερέθιστοι. Μπορεί ακόμη να υπάρξει μούδιασμα του δέρματος ή μια οπτική «αύρα» που αλλάζει την οπτική τους ικανότητα και μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην ομιλία.

Μετά την πάροδο του πονοκεφάλου, τα όποια συμπτώματα υποχωρούν, παρόλο που ενδέχεται να μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου.

Ποιους επηρεάζουν;

Οι ημικρανίες επηρεάζουν περίπου το 16% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ, αλλά μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό από άλλους να υποφέρουν, λόγω ορισμένων επιβαρυντικών παραγόντων.

Οι γυναίκες έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες την τάση να νοσήσουν, ενώ περίπου το 80% των πασχόντων από ημικρανία έχουν ένα συγγενή πρώτου βαθμού με το ίδιο πρόβλημα.

Οι ημικρανίες είναι σε έξαρση κατά τη διάρκεια της εφηβείας, και οι περισσότεροι άνθρωποι κατά πάσα πιθανότητα θα υποφέρουν πριν γίνουν 40. Οι ορμονικές αλλαγές θεωρείται ότι διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο, καθώς οι ημικρανίες μπορεί να ακολουθήσουν την πορεία του έμμηνου κύκλου, και να γίνουν περισσότερο ή λιγότερο συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης.

Τι τις προκαλεί;

Λοιπόν, το θέμα είναι ότι ακόμα και οι ίδιοι οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει ακόμα στις αιτίες που προκαλούν τις ημικρανίες.

Η βασική θεωρία είναι ότι οι ημικρανίες είναι το αποτέλεσμα μιας υπερευαισθησίας του εγκεφάλου. Για κάποιο λόγο, ο εγκέφαλος μας αντιδρά υπερβολικά σε εξωτερικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων πραγμάτων όπως το φως, τους ήχους και τις μυρωδιές.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο χαρακτηριστικός πόνος των ημικρανιών προκαλείται από τη συστολή ορισμένων αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, και για να διασφαλιστεί η ομαλή εγκεφαλική λειτουργία , άλλα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, προκαλώντας μια επώδυνη εναλλαγή της πίεσης στα σημεία εκεί.

Γενικότερα, ημικρανικά επεισόδια μπορεί να εκλυθούν από αλκοόλ, αλλεργικές αντιδράσεις, χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, αλλαγές στον ύπνο, έντονη άσκηση, έντονο άγχος, χαμένα γεύματα, σωματικό ή συναισθηματικό στρες, κάπνισμα ή έκθεση σε καπνό, ή ακόμα κι ως αντίδραση σε τρόφιμα και συντηρητικά.

Πως αντιμετωπίζονται;

Εμπειρικά γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο να ηρεμήσουν. Αλλά, αν αναζητάς μια πιο αποτελεσματική λύση, υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα.

Εκτός τα μη-συνταγογραφούμενα παυσίπονα και αναλγητικά, υπάρχουν ειδικά φάρμακα που δρουν στους νευροδιαβιβαστές της σεροτονίνης –ή αλλιώς ορμόνη της ευτυχίας, καθώς και σκευάσματα που περιέχουν καφεΐνη.

Λόγω του γεγονότος ότι οι αιτίες πρόκλησης των ημικρανιών είναι διαφορετικές για κάθε άτομο, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να εξατομικεύεται. Σημειωτέον, η υπερβολική χρήση κάποιων φαρμάκων μπορεί πραγματικά να προκαλέσει ακόμα περισσότερους πονοκεφάλους, διαιωνίζοντας τον κύκλο.

Πως μπορούμε να τις προλάβουμε;

Από τη θεραπεία των ημικρανιών είναι προτιμότερη η πρόληψη τους. Ιδανικά, το καλύτερο είναι να αντιληφθούμε τις αιτίες που τις προκαλούν στην περίπτωση μας, Για παράδειγμα,να μειώσουμε το στρες, το κάπνισμα ή διάφορες αλλαγές στον ύπνο και τη διατροφή.

Όταν υποφέρεις από ημικρανικά συμπτώματα, προσπαθήσε να τα αντιμετωπίσεις αμέσως. Μόλις ξεκινήσουν τα συμπτώματα:

Πιες νερό για να αποφύγεις την αφυδάτωση-ειδικά αν έχεις τάση για έμετο.
Ξεκουράσου σε ένα ήσυχο, σκοτεινό δωμάτιο.
Τοποθέτησε ένα κρύο πανί στο κεφάλι σου
Προσοχή!

Θα πρέπει να καλέσεις το 166, στις παρακάτω περιπτώσεις:

Αν βιώνεις τον "χειρότερο πονοκέφαλο της ζωής σας",
Αν παρουσιάζεις προβλήματα ομιλίας, όρασης ή κίνησης ή απώλεια ισορροπίας, ιδιαίτερα εάν δεν είχες ποτέ πριν τέτοια συμπτώματα με μια ημικρανία,
Οι κεφαλαλγίες είναι περισσότερο ισχυρές όταν ξαπλώνεις ή ξεκινούν πολύ ξαφνικά.
Ακόμα, επικοινώνησε με το γιατρό σου, εάν:

Το πρότυπο του πονοκεφάλου ή του πόνου αλλάξει.
Οι θεραπείες που είχαν αποτέλεσμα στο παρελθόν, δεν βοηθούν πλέον.
Παρουσιάζονται παρενέργειες από τα φάρμακα, όπως αρρυθμία, ωχρό ή κυανό δέρμα, υπερβολική υπνηλία, έμμονο βήχα, κατάθλιψη, κόπωση, ναυτία, έμετο, διάρροια, δυσκοιλιότητα, γαστραλγία, κράμπες, ξηροστομία ή υπερβολική δίψα.






ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


SHARE THIS

0 σχόλια: