Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Η Μέρκελ προτείνει ενδιάμεση συμφωνία



Παρέμβαση Μέρκελ για να αρθεί η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνουν νέες πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως η Μέρκελ επικοινώνησε πρώτα με τον Φρανσουά Ολάντ, την Κριστίν Λαγκάρντ και μετά με τον Αλέξη Τσίπρα προτείνοντας μια ενδιάμεση συμφωνία.


Η ενδιάμεση συμφωνία αναμένεται να επιβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, αλλά όχι την περικοπή συντάξεων και την απελευθέρωση του ορίου απολύσεων, και ταυτόχρονα θα απελευθερώνει τη χρηματοδότηση της χώρας, ώστε να μη χρεοκοπήσει.

Η καγκελάριος έκανε την παραπάνω κίνηση ώστε να μην θεωρηθεί κανένας ηττημένος στην παρούσα φάση και έδωσε παράταση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της μεγάλης συμφωνίας για τα επόμενα χρόνια.

Με αυτό τον τρόπο παρέκαμψε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ήθελε θετική αξιολόγηση από τους Θεσμούς άμεσα, γεγονός που σήμαινε πως η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει όλα τα μέτρα τώρα.

Πηγές αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ έθεσε ως βασικό ζήτημα την κάλυψη της «μαύρης» τρύπας στην ελληνική οικονομία -ικανοποιώντας το ΔΝΤ, με το οποίο συμφώνησε επίσης να μη χρηματοδοτήσει την Ελλάδα έως τον Σεπτέμβριο.

Έτσι, η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ άμεσα και να συμφωνήσει να συμφωνήσει με το οικονομικό επιτελείο μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, καθώς αμέσως θα πραγματοποιηθεί μια νέα τηλεδιάσκεψη με Τσίπρα-Ολάντ-Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που καλείται να πάρει τώρα η κυβέρνηση είναι:

- Αύξηση του ΦΠΑ

- Επαναφορά της έκτακτης εισφοράς στο 100% (είχε μειωθεί κατά 30% από τον Αντώνη Σαμαρά) -πιθανώς για εισοδήματα από 30.000 ευρώ και πάνω

- Επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις

- Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015

- Περικοπές στα μισθολόγια των ΔΕΚΟ

- Θεσμοθέτηση αντικινήτρων για τις πρόωρες συντάξεις

- Πάγωμα των προεκλογικών δεσμεύσεων για αύξηση του βασικού μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Συμφωνία μέσα στην εβδομάδα

Στην τελική ευθεία έχουν μπει πλέον οι συζητήσεις στο Brussels Group, με την ελληνική πλευρά να δέχεται με ικανοποίηση την αλλαγή κλίματος από πλευράς δανειστών.

Ωστόσο, δεν λείπουν οι εσωκομματικές τριβές, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την τοποθέτηση της Έλενας Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, ενώ το Σάββατο συνεδρίασε εκτάκτως η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, οι διαπραγματεύσεις πλέον λαμβάνουν χώρα σε διττό επίπεδο: Τεχνικοοικονομικές και Πολιτικές.

Σε τεχνικό επίπεδο, κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής στο Brussels Group, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος και στο τραπέζι τέθηκαν θέματα «αγκάθια», όπως ο ΦΠΑ, αλλά και ζητήματα που ουσιαστικά έχουν κλείσει, όπως τα κόκκινα δάνεια και τα κλειστά επαγγέλματα.

Μάλιστα, η κυβέρνηση ευελπιστεί η συμφωνία να "κλείσει" τεχνικά ακόμα και το Σάββατο, ενώ αναμένεται νέα τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, καθώς το Μαξίμου εκτιμά πως εκεί που σταματούν οι τεχνικές διεργασίες πρέπει να ξεκινά η πολιτική.





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: