Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Κυβέρνηση: Αρχίζει να γράφεται η συμφωνία -Τι περιλαμβάνει



Στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου στο Brussels Group σήμερα ξεκινούν οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας (Staff Level Agreement).


Οι ίδιες πηγές, διευκρινίζουν ότι θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με ηγέτες, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας, όπως συμφωνήθηκε στη Ρίγα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει τέσσερις προϋποθέσεις:
α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Τι θα γίνει με ΦΠΑ και πρόωρες συντάξεις

Σε ότι, αφορά στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα] και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις.

Το ΔΝΤ δεν δέχεται αυτή τη συμφωνία

Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διευκρινίζουν πως αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι "θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά".

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

Τρέχει η κυβέρνηση για να προλάβει

Την ίδια ώρα, έκτακτη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο ΥΠΟΙΚ παρουσία του πρωθυπουργού ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι και κατά τη διάρκειά της επιχειρήθηκε να διευθετηθούν όλες οι τελευταίες εκκρεμότητες της συμφωνίας, ενόψει και του Brussels Group.

Τηλεφωνική επικοινωνία Λιου-Τσίπρα: Οι ΗΠΑ θέλουν να κλείσει άμεσα η συμφωνία

Οι ΗΠΑ φαίνεται πως επιθυμούν να έχουν πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, όπως αυτό προκύπτει από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιου είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να κλείσει η διαπραγμάτευση αυτή τώρα.

Ο κ. Λιου ανέφερε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι εξακολουθούν να στηρίζουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως είναι η Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ.

Θα πρέπει όλα τα μέρη να βρουν κοινό έδαφος και να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία, είπε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών και επανέλαβε ότι η αποτυχία να συμφωνήσουν σε μία πορεία προς τα εμπρός θα δημιουργήσει άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και ευρύτατες αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, ενώ προσφέρθηκε να παραμείνει σε επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό κι άλλα μέλη της Ευρώπης και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Βloomberg: Η Ελλάδα πιθανότατα χάνει την προθεσμία του Μαΐου

Eν τω μεταξύ, τέσσερις αξιωματούχοι που εμπλέκονται με τη διαπραγμάτευση, όπως μεταδίδει το Bloomberg, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα χάσει την προθεσμία για συμφωνία με τους δανειστές μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, αφού οι δύο πλευρές έχουν κάνει μικρή πρόοδο κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των τελευταίων ημερών.

«Η Ελλάδα δεν είναι κοντά σε μια συμφωνία με την Κομισιόν και το ΔΝΤ για τους όρους διάσωσης της χώρας», υποστηρίζουν οι εν λόγω αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Bloomberg, με το ειδησεογραφικό πρακτορείο να υπενθυμίζει ότι Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ την περασμένη εβδομάδα είχαν θέσει ως στόχο οι δυο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Σακελλαρίδης: Eίμαστε κοντά στο να επιτύχουμε συμφωνία πριν από τις 5 Ιουνίου

«Eίμαστε κοντά να επιτύχουμε συμφωνία πριν από τις 5 Ιουνίου» δήλωσε στoν ραδιοσταθμό Παραπολιτικά FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μία ενιαία συμφωνία, ώστε να μη ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι από τα Κοινοβούλιά τους να επικυρώνουν συνεχώς συμφωνίες.

Επίσης, υπογράμμισε ότι θα γίνει μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με βάση αναλογιστικές μελέτες, ενώ ανέφερε πως το συνταξιοδοτικό δεν σχετίζεται μόνο με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά με συνολικότερα μεσο-μακροπρόθεσμα ζητήματα.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα με τον υπουργό Οικονομικών, απάντησε πως ο κ. Βαρουφάκης απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Ο κ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για περαίωση αδήλωτων εισοδημάτων, αλλά, όπως είπε, «δεν θέλουμε με αυτές τις ρυθμίσεις να αποκρυβούν υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην κυβέρνηση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς η πρόεδρος της Βουλής έχει την άποψή της και δεν ξεφεύγει από την κομματική στάση, ούτε καρφώνει, ούτε μέμφεται την κυβέρνηση.

Διαψεύδει η Κομισιόν

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις διέψευσε την εξέλιξη αυτή στις διαπραγματεύσεις λέγοντας πως «ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

«Εργαζόμαστε εντατικά για να εξασφαλίσουμε μία συμφωνία ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια. Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο» είπε ο Ντομπρόβσκις.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, αρνήθηκε να σχολιάσει.




Πηγή ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: