Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Bloomberg: Οι λόγοι που οι Έλληνες μισούν τον Πολ Τόμσεν



Τους λόγους για τους οποίους ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν είναι ο πιο μισητός άνθρωπος στην Ελλάδα εξηγεί σε δημοσίευμα του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, σχολιάζοντας το ρόλο που έχει παίξει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.


«Όταν ο άνθρωπος του ΔΝΤ για την Ελλάδα απέρριψε τον Δεκέμβριο την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για να ξεκλειδώσουν περισσότερα κονδύλια διάσωσης στην Ελλάδα, η δουλειά του έγινε ακόμη σκληρότερη. Στη συνέχεια η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει μια συμφωνία με τους πιστωτές της άνοιξε το δρόμο για την ήττα της από τον ΣΥΡΙΖΑ”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του πρακτορείου.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα όσα έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Τόμσεν εκπροσωπούσε το ΔΝΤ στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, που συζήτησε την πρόταση της Ελλάδας για εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ και τη χορήγηση στη χώρα νέων πιστωτικών γραμμών με χαλαρότερους όρους. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί εκφράσθηκε θετικά για να προχωρήσει η αξιολόγηση, ωστόσο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είχε προχωρήσει αρκετά με τη μείωση των δαπανών σε τομείς, όπως οι συντάξεις. Σύμφωνα με το Bloomberg, όταν ήρθε η σειρά του Τόμσεν, η θέση του ήταν καθαρή: «Συμφωνώ με τον Μάριο». Κατά την άποψη του Τόμσεν, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε κάνει αρκετά για να υλοποιήσει τις αλλαγές που είχε υποσχεθεί. Η άποψη του, επικράτησε και επτά εβδομάδες μετά ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία.

«Ο Τόμσεν είναι σήμερα αντιμέτωπος με μια ομάδα αρχαρίων των οποίων οι ηγέτες έχουν παρομοιάσει τους όρους των δημοσιονομικών προγραμμάτων ως εικονικό πνιγμό», σημειώνεται. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Τόμσεν υψώνει το ανάστημά του απέναντι στα οικονομικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια του ΔΝΤ για την τοποθέτηση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη πορεία.

Ο Τόμσεν έχει συνδεθεί στενά με την διάσωσή της Ελλάδας από το 2010 και συχνά εκπροσωπεί το Ταμείο από το 2010 στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. όπου και συνήθως συμμετέχουν υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας . Τα δύο αυτά θεσμικά όργανα και το ΔΝΤ αποτελούν τη λεγόμενα τρόικα των πιστωτών της Ελλάδας.

«Εκείνη η διαπραγμάτευση, το Δεκέμβριο ήταν μια τεράστια χαμένη ευκαιρία», δηλώνει στο Bloomberg ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Seton Hall του Νιού Τζέρσι, Μάρτιν Έντουαρντς, ο οποίος έχει ερευνήσει τα προγράμματα δανεισμού του ΔΝΤ. «Μετακινήθηκαν από το να έχουν μια μετριοπαθώς συνεργαζόμενη κυβέρνηση σε μια κυβέρνηση που δεν επρόκειτο να είναι στη γωνιά τους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα της δικής τους επινόησης», σημειώνει.

«Υπάρχει ένα σημάδι ότι ο Τόμσεν και το ΔΝΤ μπορούν να χαλαρώσουν τους κανόνες ή να υπερβούν τις κόκκινες γραμμές τους τώρα. Ενώ ορισμένα ζητήματα, όπως οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι του προϋπολογισμού μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμοι, η θέση του Ταμείου είναι ότι οποιαδήποτε ελληνική συμφωνία πρέπει να επαναφέρει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα και να περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και περικοπές ιδιαίτερα στις συντάξεις, αναφέρει το Bloomberg.

Είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και διαφορετικούς τρόπους για να επιτύχει μια χώρα τους οικονομικούς στόχους της. Είμαστε ένας θεσμός που έχει ρεαλισμό», δήλωσε ο Τόμσεν στο Bloomberg News. «Αλλά, πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη τις οικονομικές πραγματικότητες. Στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να υπάρχει μια λογική συνέπεια. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μεταχειριζόμαστε τις χώρες - μέλη μας με ίσο τρόπο, ότι εφαρμόζουμε ομοιόμορφα τους κανόνες μας», συμπλήρωσε.

«Για να καταβληθούν τα υπόλοιπα 19 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ, το ταμείο θα πρέπει να προβεί σε νέα εκτίμηση του ελληνικού χρέους. Αυτό όμως έχει περιπλακεί από την απροθυμία για την παροχή νέων στοιχείων».

«Σε συνέντευξή του τον Απρίλιο ο Τόμσεν είχε πει ότι ενώ το ΔΝΤ δεν αναμένει μια ελληνική έξοδο από το ευρώ, η Ευρώπη βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση από πριν για να αντέξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα».

Ο Πολ Τόμσεν γεννήθηκε στην Αμπένρα της Δανίας, μια πόλη περίπου 16.000 κατοίκων κοντά στα γερμανικά σύνορα που κάποτε ήταν ένα κομβικό σημείο της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας. Ο πατέρας του ήταν μπακάλης και η μητέρα του δεν εργαζόταν καθώς έπρεπε να μεγαλώσει τους και πέντε αδελφούς και αδελφές του.

Καθηγητής του Τόμσεν στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και επιβλέπων της διπλωματικής εργασίας του ήταν ο Νιλς Τίγκεσεν, ένας από τους αρχιτέκτονες του ευρώ. Ο Τίγκεσεν θυμάται τον πρώην φοιτητή του ως ήσυχο, σοβαρό και εξαιρετικά εργατικό. Όταν ο Τόμσεν δυσκολεύθηκε να προσληφθεί στο ΔΝΤ, επειδή δεν είχε διδακτορικό, ο Τίγκεσεν συνέστησε στο Ταμείο να του δώσει αυτή την ευκαιρία. «Θα περίμενα από αυτόν να είναι με κάποια έννοια ένας μέσος οικονομολόγος του ΔΝΤ που γράφει εκθέσεις», δήλωσε ο καθηγητής.

Αντίθετα, σημειώνει το Bloomberg, ο Τόμσεν ασχολήθηκε με τον πυρήνα της λειτουργίας των αποστολών του Ταμείου - επισκεπτόμενος χώρες για να αξιολογήσει τις οικονομικές πολιτικές τους ή την πρόοδό τους όσον αφορά την εκπλήρωση των όρων δανεισμού. Απορροφήθηκε τόσο πολύ από τη δουλειά αυτή, ώστε ακύρωσε τα σχέδια του να επιστρέψει στη Δανία για να κάνει διδακτορικό.






ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: